Be obsessed or be average

Kirjoittaja: Elina Korhonen

25 elokuun, 2022

Lähdeteos: Be obsessed or be average

Lähdeteoksen kirjoittaja: Grant Cardone

Teoriapisteet: 2

Päätin tällä kertaa tarttua englanninkieliseen kirjaan, jotta pääsin virkistämään vähän kielitaitoa ja laajentamaan samalla sanastoa. Kirjaan nimittäin keskittyi jotenkin eri tavalla, ja lukemaansa prosessoi jatkuvasti. Kirjailija Grant Cardone on Yhdysvalloista kotoisin oleva multitalentti; mm. yrittäjä, asuntovälittäjä, myyntiekspertti, self made -miljardööri, motivaatiopuhuja sekä esiintyjä. Kirjan tarkoitus on herätellä lukijaa tavoittelemaan menestystä, ja painottaa intohimon merkitystä sen saavuttamisessa. Cardone painottaa sitä, että saavuttaakseen täyden potentiaalinsa, pitää omaksua tiettyjä ajatusmalleja sekä työskentelytapoja. Luokittelisin kirjan self help –kategoriaan kuuluvaksi, ja siitä on oikeasti apua, jos on itse valmis muutokseen. Kirjaa lukiessa monet asiat nimittäin tulivatkin kuin isku vasten kasvoja, mutta se ainakin pisti kunnolla ajattelemaan omia tapoja ja toimintamalleja; niin hyviä kuin haitallisiakin. Kirja oli mielestäni ajankohtainen, sillä opiskelua akatemialla on enää 1,5 vuotta edessä. Aika on suht lyhyt, ja haluan keskittyä löytämään oman intohimoni työssä sekä elämässä. 

Moni meistä käy arkena töissä klo 8–16, tekee siellä vaadittavat työtehtävät, menee kotiin, tekee ruokaa ja katsoo tv:tä, sitten nukkumaan. Seuraavana päivänä sama homma. Päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen. Tällöin voi herätä ajatuksia, että mitä kyseinen elämäntapa auttaa saavuttamaan? Toki elämä on vakaata, työ ja vapaa-aika tasapainossa, jolloin ei kuormita itseään. Suuri osa väestöstä elää palkasta palkkaan, jolloin myös elämänlaatu pysyy suht samana läpi elämän. En sano, että tämmöisessä tavassa elää olisi mitään vialla, olenhan itsekin ollut siinä tilanteessa ja olen tavallaan nykyhetkenäkin. Joillekin se sopii paremmin kuin hyvin, ja voi tuoda merkitystä elämään. Se, että saa joka päivä nähdä perhettään ja viettää aikaa läheisten kanssa, sekä nähdä lasten kasvavan ja kehittyvän, olla läsnä. Ja se on täysin ok, sillä eihän se muilta ole millään tavalla pois. Kunhan ihmisellä itsellä on tunne, että tämä on se, mitä haluan. Kaikkein tärkeintä mielestäni on se, että elää oman näköistä elämää arvojensa pohjalta. 

Itseni se kuitenkin pisti ajattelemaan, mitä asioita haluan elämässä tavoitella. Onko työ vai vapaa-aika itselleni tärkeämpää, mitä asioita priorisoin, millaisia asioita haluan saavuttaa. Haluanko tulla rikkaaksi tai kuuluisaksi, muuttaa maailmaa ja auttaa ihmisiä? Mikä tahansa tavoitteen kohde onkaan, niin on oltava tietynlainen pakkomielle tekemiselle, intohimo. Intohimo on kuin ihmisen polttoaine, joka ajaa menestykseen ja saavuttamaan unelmansa. En vielä osaa nimetä niitä asioita, joita haluan saavuttaa. Juuri siksi luinkin tämän kirjan, josko se auttaisi selkiyttämään omia ajatuksia. 

Kaiken tekemisen perusta on tavoitteet. Ilman niitä pyörii H. Moilasena ihmettelemässä, että mitä sitä seuraavaksi tekisi. Realistiset mutta kunnianhimoiset tavoitteet auttavat siirtymään eteenpäin, ja niiden on oltava päivittäin mukana tekemisessä. Tavoitteilla myös täytyy olla syy, miksi ne haluaa saavuttaa. Onko ne jonkin ongelman ratkaisemista varten, vai jotain kunnianhimoisempaa. Haluaako tulla parhaaksi siinä, mitä tekee. Kun intohimo ohjaa tekemistä, niin sen tulisi parantaa omaa elämää. Tällöin myös sisäinen potentiaali pääsee esiin, ja voi saavuttaa ennennäkemättömiä asioita. Toki ajan myötä tavoitteet voi muuttua ja laajentua, mutta sehän on vain positiivinen ongelma. Se, mikä kerran oli ylin tavoite, muuttuukin vain askeleeksi saavuttamaan jotain vieläkin isompaa ja enemmän. 

Jotta järjestelmällinen tavoitteiden asettaminen ja niiden eteen työskentely onnistuu, on mielestäni ehdotonta, että elämänhallinta on kunnossa. On tärkeää pitää itsensä hyvässä kunnossa; niin fyysisessä, henkisessä kuin älyllisessä, jotta hallitsee itseään ja ajatteluaan. Itse haaveilen siitä, että saavutan hyvän tasapainon elämässä. Haluan olla terve ja viettää aikaa perheen kanssa, mutta haluan myös menestyä työelämässä, oli se sitten työuran rakentaminen tai menestyvä liiketoiminta. Koen, että tällaisia asioita saavutetaan priorisoimisella sekä ajan hallinnalla. Tulee käyttää aikaa ja keskittyä niihin asioihin, joita itse haluaa tehdä ja jotka ovat tärkeitä. Jos käyttää aikaa ns. turhuuksiin, asioihin jotka eivät edistä itseä tai tavoitteita eteenpäin, tekee vain hallaa itselleen. 

Myös muut ihmiset vaikuttavat paljon omaan menestymiseen. Jos keskittyy viettämään aikaa vääränlaisten ihmisten kanssa, niin se vie vain energiaa ja voi tuoda turhaa negatiivisuutta elämään, joka taas estää kehittymästä. Kannattaakin kiinnittää siihen huomiota, että viettää aikaa sellaisten ihmisten ja asioiden äärellä, jotka inspiroivat, tuovat hyvää energiaa ja mahdollisesti hyödyttävät sekä auttavat sinua. 

Tästä heräsikin ajatus, että miten tärkeä tiimi on. Vaikka jokaisella onkin erilaiset mielenkiinnonkohteet, on kuitenkin intohimo yhdistävä tekijä. Hohkeessa ollaan kiinnostuneita myynnistä, markkinoinnista, videokuvauksesta, valokuvauksesta, kestävästä kehityksestä, henkilöbrändäyksestä, asuntosijoittamisesta, tapahtumien tuotannosta ja esiintymisestä, nyt esimerkkinä ainakin. Vaikka kiinnostuksenkohteiden kirjo onkin laaja, kaikilla on samankaltaisia tavoitteita, polte omaan tekemiseen ja halu kehittyä. On siis todella tärkeää olla sellaisten ihmisten ympäröimänä, joilta saa tukea, kannustusta, oppeja ja erilaisia näkökulmia asioihin. 

Vaikka siis omat intohimon kohteet ja tavoitteet ovatkin vielä hakusessa, niin ainakin tiedän intohimon ja palon tekemiseen löytyvän tarvittavalla hetkellä. Sanoisin, että kyllä minulta nyttenkin löytyy intohimoa tekemiseen, mutta sittenhän se vasta räjähtääkin, kun löytää oman jutun. Haluan syksyllä keskittyä siihen, että löydän itse mieluista tekemistä ja kokeilen erilaisia asioita. Aion nähdä sen eteen vaivaa, sillä itsestään asiat ei tule tapahtumaan. 

You May Also Like…

Dopamine nation

Luin Anne Lembken kirjoittaman kirjan ”Dopamine nation”. Anne Lembke on amerikkalainen psykiatri, joka on Stanford...

0 kommenttia

Lähetä kommentti