Avaimet hyvään elämään

Kirjoittaja: Petteri Suomalainen

14 lokakuun, 2021

Lähdeteos: Voittamisen anatomia

Lähdeteoksen kirjoittaja: Oskari Saari

Teoriapisteet: 2

Oskari Saaren kirjoittama kirja The Core, eli Voittamisen anatomia on kirja maailmankuulusta lääkäristä nimeltä Aki Hintsa. Kirja käsittelee hyvin pitkälti itsensä johtamista ja hyvän elämänlaadun tavoittelua.

Monelle ihmiselle terveys tarkoittaa sitä, että ei ole sairas, kipeä tai loukkaantunut ja että ihminen tarvitsee hoitoa vasta silloin kun se sairastuu. Hintsan tavoite oli kuitenkin muista poikkeavaa ja hän pyrkikin ennaltaehkäisevään hoitoon ja hoitoon, johon kuului myös paljon muutakin kuin vain fyysisten vammojen ennaltaehkäisyä. Kysymys, jota Hintsa asiakkailtaan kysyy, on ”Kuka sinä olet ja mihin olet menossa?”

Tähän ei ainakaan itselläni löydy vastausta. Käsittääkseni core ajattelun ideana on se, että mitä jää jäljelle, kun kaikki viedään pois? Tämän tapaisiin kysymyksiin paneudun itse aivan liian harvoin. Se on omalla kohdallani suuri ongelma, koska kaiken tekemiseni pitäisi pohjautua siihen, että kuka olen ja mihin olen menossa. Menestymisen ympyrä koostuu kolmesta eri kerroksesta, josta ulommaiseen kuuluu biomekaniikka, henkinen energia, ravinto, fyysinen aktiivisuus, yleinen terveys ja palautuminen. Sisemmässä kerroksessa on sitoutuminen ja keskimmäisessä ympyrässä Ydin, eli Core. Kun nämä kaikki elämän osa-alueet ovat kunnossa niin silloin ihminen on terve ja yleensä myös onnellinen.

Oppeja, joita kirjasta sain, on lukemattomia, mutta tässä tärkeimmät. Oman itsensä selvittäminen on aivan ensimmäinen asia, joka minun on selvitettävä. Silloin kun on selkeät arvot ja periaatteet ja on väleissä itsensä kanssa, on myös helpompi noudattaa muita menestyksen ympyrän sektoreita. Toinen oppini on se, että elämäntapamuutoksia ei saa tehdä liikaa eikä liian nopeasti. Monesti olen jalkapallourani jälkeen ajatellut, että on laitettava ruokavalio, uni ja fyysinen harjoittelu kerralla kuntoon, mutta siihen se aina jää. Liikaa kaikkea kerralla. Pitäisi ensimmäisenä valita asia, joka on eniten huonosti eli minun kohdallani uni. Pyrkiä kolme kuukautta lisäämään unen määrää ja laatua. Sen jälkeen vasta siirtyä seuraavaan elämäntapamuutokseen, eli liikuntaan. Liikuntaan sen takia, koska syön jo valmiiksi kohtalaisen terveellisesti.

Tätä ajattelumallia Hintsa on tyrkyttänyt lukemattomille huippu-urheilijoille ja suurille yritysjohtajille. Ehkäistä sairauksia ja loukkaantumisia. Niin fyysisiä, kuin myös henkisiä. Oppeja, joita voisi liike-elämässä hyödyntää on oikeastaan koko menestyksen ympyrä, koska silloin ihminen on paras, virkein ja tuottoisin versio itsestään. Se taas parantaa työn tehokkuutta ja tiimiyrityksessäkin vältyttäisi monilta eri konflikteilta ja ristiriidoilta, jos työntekijät ja yrittäjät olisivat koko työpäivän ajan hereillä kokonaan, eikä vain vasen silmä auki ja maha täynnä pelkkää kahvia. Tiimityöskentely on suuressa roolissa minun opinnoissani ja pyrin olemaan mahdollisimman hyvä tiimipelaaja, mutta olen kuullut sanonnan, että ”joukkue on yhtä vahva, kun sen heikoin pelaaja”. Tämä siis tarkoittaa, että myös tiimin toiminta koostuu yksilöistä, johon muut eivät voi vaikuttaa. He voivat kannustaa, mutta eivät tehdä lopullisia ratkaisuja.

You May Also Like…

The Culture Map

 Kävimme vähän aikaa sitten tiimivaihdossa Berliinissä ja nyt ihan vasta oli Berliinin travelling universityn vuoro...

Kasva tai kuihdu

Yrityksen on kasvattava tai se ei pysy muun maailman mukana. Miten tämä on toteutettavissa, kirjassa kerrotaan ison...

21 OPPITUNTIA MAAILMAN TILASTA

Vain 21 oppituntia maailman tilasta on aika vähän, tai ainakaan mä en ymmärrä montaakaan juttua kovin hyvin maailman...

0 kommenttia

Lähetä kommentti