Antti Tuisku – Menesty!

Kirjoittaja: Anna-Sofia Jarva

12 marraskuun, 2021

Lähdeteos: Mensty!

Lähdeteoksen kirjoittaja: Antti tuisku

Teoriapisteet: 2

Arvojensa ymmärtäminen auttaa pääsemään sinne mihin haluaa

Yleensä me jokainen osaamme sanoittaa arvojamme kun niitä meiltä kysytään. Ne saattavat muuttua välillä, mutta yleensä pystymme vastaamaan kysymykseen melko nopeasti. Emme kuitenkaan ehkä pysähdy ajattelemaan toteutuvatko arvomme elämässämme, päätöksissämme ja toiminnassamme. Kirjassa sanottiin, että katso elämääsi muutama kk taaksepäin niin mitä arvot ovat olleet näiden kuukausien aikana. Olen viimeisten kuukausien aikana joutunut todella pohtimaan omaa elämääni ja arvojani. Enemmän oikeastaan sitä olenko tehnyt mitä asioita itseni vuoksi ja mitä toisten odotuksien takia. Alku vuosi sekä kesä oli kiireistä töiden puolesta ja yksityiselämään kuului paljon tunteita niin hyviä kuin huonoja. Välillä oli hankalaa nähdä mihin olen menossa ja mikä on minulle tärkeää. Edelleen on hankalaa nähdä mutta nyt olen pysähtynyt itseni äärelle miettimään näitä. Yritän olla kiirehtimättä ja viettää aikaa itseni kanssa niin arvoni selkeytyvät minulle vähitellen. Antti kirjoitti hyvin myös, että on myös tärkeää osata luopua asioista omien arvojen ymmärtämisen lisäksi. Varsinkin niistä jotka eivät auta meitä eteenpäin vaan vetävät meitä taaksepäin ja jumittavat meidät. Näiden asioiden tunnistaminen on minulle toisinaan melko haastavaa koska ne osaavat sulautua kaikkeen muuhun. Ihmisten kanssa puhuminen ja asioiden reflektoiminen helpottavat ymmärtämään mitkä asiat ovat luopumisen arvoisia. Saa helpommin perspektiiviä asioihin

Miten ja miksi jännitän?

Antti puhui kirjassaan jännittämisestä. Jännitys voi olla hyvää tai huonoa jännittämistä. Minä jännitän paljon eri tilanteita. Se voi olla esiintymistä tai mielestäni itsekkään päätöksen ilmoittamista. Pyöritän asioita paljon päässäni miten ne voivat mennä ja mitä muut ajattelevat. Kuvittelen yleensä pahimman skenaarion ja myös sanon sen ääneen ennen tilannetta. Yhdessä esiintymis koulutuksessa sanottiin että ajattele ennen tilannetta sinulle tapahtunutta positiivista tapahtumaa. Luo itsellesi hyvä tila olla. Jatkossa keskityn tähän entistä enemmän. 

Useimmat meistä jännittävät joten pitäisi hyväksyä se että jännittäminen on okei. Treeneissä oli tänä syksynä tilanne jossa minun olisi pitänyt puhua englantia niin että muut kuuntelevat. En vain pystynyt. Tuo johtuu siitä että olen saanut niin paljon pilkkaa ja negatiivista palautetta englannistani. Pystyn itsekin kyllä nauramaan jo pienille virheilleni, mutta tuollaiset tilanteet tuntuvat edelleen ahdistavilta.

Menesty

Kirjan nimi Menesty on kiinnostava sana. Mitä on menestyminen ja kuka sen määrittelee? Yleisesti menestyminen on omien tavoitteiden saavuttamista. Mutta tällöin menestystä ei voi mitata itse. Voiko kukaan siis neuvoa miten menestytään? Tähän kyllä löytyy nykyään vaikka mitä koulutusta mutta nehän kouluttavat kohti toisen ihmisen tavoitteita jotka hän on saavuttanut.

Treeneissä heräsi keskustelu jossa yhtä ahdisti kun Tiimiakatemialla puhutaan jatkuvasti tavoitteiden saavuttamisesta ja mitä haluaa tehdä akatemian jälkeen. Hänestä tuntui että ahdetaan nurkkaan jos ei tiedä mitä haluaa vaan mitä jos haluaa mennä vain go with the flow. Voiko tällöin saavuttaa menestymisen? Mielestäni on tärkeää että ihmiset tavoittelevat asioita. Nykyään kumminkin tavoitteista on tullut monille ihmisille ahdistavia ja verrataan paljon ympäristöön. On ehkä tullut vääristynyt ajatusmaailma että onnellisuus ja onnistuminen tulevat vasta menestymisen jälkeen. Ajatus tulisi kääntää ennemminkin että nuo tulevat ennen menestymistä ja tavoitteisiin pääsyä. Se on matka jonka varrella koet onnen ja onnistumisen tunteita. Onnellisuus johtaa menestymiseen.

Menestyksen yhteyteen liitetään lähes aina ammatillinen menestys, varallisuus ja maine. Menestys voi liittyä aiemmin mainittuihin asioihin mutta uskon että melko monella ihmisellä menestyksen kokeminen liittäytyy omiin arvoihin ja ne eivät yleensä liity esimerkiksi varallisuuteen. Mielestäni kaikista tärkeintä on kuunnella itseä mikä tuntuu hyvältä koko kropassa ja saa tuntemaan hyvää oloa. Sen saavuttaminen on menestymistä.

Kirjassa oli myös hyvä maininta että menestykseen kuuluu kuunteleminen ja halu oppia viisaammilta. Kiinnostuminen yli päätään eri asioista lähes lapsenomaisesti.  Uskaltaa olla väärässä ja epäonnistua sekä oppia muilta. Nöyrtyä välillä mutta ei myöskään nöyristellä.

Tekeminen ja tekemisen jatkaminen

Kun jokin kiinnostaa ja on intohimoa tekemiseen lopputuloksesta tulee hyvä vaikka se voisi epäonnistua. Välillä voi olla vaikeaa ja  innovaatio puuttua, mutta se ei tarkoita että asiaa ei kannata enää tehdä. Olemme monesti akatemian aikana projekteissa olleet tilanteessa jossa joillain ei ole enää motivaatiota. Monesti se voi johtua siitä että projektiin on lähdetty liian nopeasti sen kummemmin miettimättä. Mikään ei kumminkaan voi olla ilotulitusta alusta loppuun vaan ala- ja ylämäkiä löytyy. Minulla on ollut myös välillä ajatuksia nykyisessä Office X projektista että tuleeko tästä nyt mitään ja onko tämä ihan turhaa tekemistä kun asiakkaita ei tule. Ilon ja onnistumisen hetket aina vievät nuo ajatukset yhtä nopeaa pois kun ne tulivat ja minulle on korostanut entistä enemmän, että pieniä onnistumisia tulee juhlia. Se innostaa koko porukkaa ja vie hommaa eteenpäin. Kun onnistumisten juhlimisen saisi myös osaksi tiimin arkea se olisi varmasti tekijä joka veisi meitä taas loikan eteenpäin.

You May Also Like…

Kilpailuetua etsimässä

Selasin Jamkin nettikirjastoa ja kymmenien kirjojen joukosta vastaan tuli Markku Vierulan (2021) teos Löydä...

Sanojen supervoima

Sanojen supervoima kirja on nimensä mukainen tietopakkaus siitä, miten sanat oikeasti vaikuttavat elämäämme. En ollut...

Älykäs intuitio

Luin Asta Raamin kirjoittaman kirjan ”Älykäs intuitio”. Kirja kertoo siitä, kuinka pystyt käyttämään intuitiota...

0 kommenttia

Lähetä kommentti