Älykäs intuitio

Kirjoittaja: Antti Seppälä

29 tammikuun, 2023

Lähdeteos: Älykäs intuitio

Lähdeteoksen kirjoittaja: Asta Raami

Teoriapisteet: 3

Luin Asta Raamin kirjoittaman kirjan ”Älykäs intuitio”. Kirja kertoo siitä, kuinka pystyt käyttämään intuitiota hyödyksi päivittäisissä valinnoissamme. Valitsin kirjan, koska en ole lukenut luovuus aiheesta kirjaa akatemian aikana. Tämän lisäksi minulla on treeninveto vastuu kyseisestä aiheesta, joten kirja sopi täydellisesti aiheeseen. Kirjan ansiosta ymmärrän älykkään intuition merkityksen luovassa ajattelussa ja miten pystyn käyttämään sitä hyödyksi jokapäiväisessä elämässä.

Kirjan lisäksi luin muutaman tutkimuksen ja kuuntelin kaksi Andrew Hubermanin podcastia luovuuteen liittyen. Toinen podcasteista kertoo aivojen toiminnasta luovassa ajattelussa. Toisessa podcastissa Andrew ja hänen vieraansa Rick Rubin keskustelevat siitä, miten päästä käsiksi luovuuteesi, löytää inspiraatiosi ja paljon muuta luovuuteen liittyvää. Podcastien nimet ovat “Rick Rubin: How to Access Your Creativity” ja “The Science Of Creativity & How To Enhance Creative Innovation”. Podcastit antoivat minulle lisätietoa luovuudesta, sen kehittämisestä ja miten päästä luovaan tilaan.

Tässä reflektiossa tuon oppejani mainitsemistani lähteistä ja reflektoin omaa luovuutta ja luovaa prosessia.

Mitä on älykäs intuitio?

Ihmisen ajattelun voi jakaa kahteen erilaiseen ajattelunprosessiin, joista toinen on intuitiivinen ja toinen rationaalinen ajattelu. Intuitiivinen ajattelu on välitöntä ja ei-tietoista, kun taas rationaalinen ajattelu on tietoista ja hidasta. Intuitiivinen ajattelu pystyy prosessoimaan monta asiaa yhtä aikaa, kun taas rationaalinen ajattelu pystyy prosessoimaan vain yhtä asiaa kerrallaan. Intuitiivinen ajattelu ei kumminkaan ole rationaalisen ajattelun vastakohta, vaan ne tukevat toisiaan. Mitä vaikeammasta ajatustoiminnasta on kyse, sitä enemmän tarvitaan rationaalisen- ja intuitiivisen ajattelun yhteistyötä. Nämä kaksi ajatteluprosessia muodostavat ihmisen ajattelun perustan.

Ennen kirjan lukemista sana intuitiivinen ajattelu oli minulle vieras käsite. En ollut aiemmin ajattelut omaa ajatteluprosessia suuremmin. Nyt ymmärrän intuition tärkeyden ajatteluprosessissa. intuitiivinen ajattelu on kykyä saada syvällinen ymmärrys jostain asiasta tai tilanteesta ilman, että tarvitsee käyttää tietoista ajattelua. Intuitio auttaa päätöksenteossa, ongelmien ratkaisemisessa sekä uuden visioinnissa. Ilman intuitiota ei synny uutta. Kirjassa älykkäällä intuitiolla meinataan intuitiota, joka osaa erottaa satunnaiset mielihalut, pelot ja intuitiota heikentävät tekijät, muista intuitioista. Älykkäästi toimiva intuitio on keskinäisen ymmärryksen, luovan toiminnan ja kekseliäisyyden luova ydin.

Osa ihmisistä ajattelee enemmän intuitiivisemmin ja osa rationaalisemmin. Ei ole sellaista ihmistä olemassa, joka ajattelisi pelkästään intuitiivisesti tai rationaalisesti. Itse koen ajattelevani enemmän rationaalisemmin, kuin intuitiivisemmin. Riippuu tietenkin tilanteesta. Ajattelen enemmän intuitiivisemmin pelkästään silloin, kun asia kiinnostaa minua todella paljon. Muissa tilanteissa ajattelen enemmän rationaalisesti. Jos minulle tulee tilanne, jossa täytyy tehdä nopeita päätöksiä, saatan mennä pieneen paniikkiin tilanteessa. Henkilö, joka osaa käyttää intuitiota hyödykseen osaa tehdä nopeita päätöksiä tilanteissa. Tällaisia tilanteita voi tulla päivittäin, varsinkin johtaja asemissa toimiville ihmisille. Tämän takia intuitio on todella tärkeä työkalu työelämässä.

Intuitio kehittäminen ja kuunteleminen

Älykäs intuitio on usein subjektiivinen ja henkilökohtainen kokemus, ja se voi vaihdella eri ihmisillä. Tämän takia intuition kehittäminen vaihtelee yksilöllisesti todella paljon. Vaikka intuition kehittäminen vaihtelee yksilöllisesti, niin kaikilla Intuition kehittäminen perustuu mielen avartamiseen, erottelukyvyn- ja havaintokyvyn kehittämiseen. Tapoja millä pystyt kehittämään näitä ominaisuuksia ovat esim. meditaatio, kehon kuuntelu, kyseenalaistamisen välttäminen, mindfulnessin harjoittaminen ja uusien elämyksien etsiminen.

Luovuus

Intuitio ja luovuus ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa. Intuitio voi toimia luovuuden lähteenä, sillä se antaa mahdollisuuden löytää uusia ja erilaisia näkökulmia ja ratkaisuja ongelmiin. Luovuus puolestaan voi vahvistaa intuitiota, sillä se edistää kykyä nähdä asioita eri näkökulmista ja löytää uusia tapoja ajatella ja toimia.

Kuulen monesti, kun joku kavereistani sanoo en ole yhtään luova. Itsekin ajattelin joskus näin. Tämä ei ole kuitenkaan totta, koska jokainen meistä on jollain tapaa luova henkilö. Jotkut ovat sosiaalisesti luovia, kun taas toiset ovat matemaattisesti luovia. Luovaa toimintaa on kaikki, missä inspiraatio kuljettaa meitä eteenpäin.

Olen huomannut, että luovuuteni kukoistaa silloin, kun olen motivoitunut aiheesta. Motivaatio, dopamiini ja mieliala vaikuttavat luovuuteen. Esim. Superfutiksessa ja muissa henkilökohtaisissa asioissa luovuuteni sykkii kovaa, kun taas synnytyksissä tuntuu, että luovuutta ei ole yhtään. Minun pitäisi miettiä millä asenteella menen synnytyksiin, sillä se merkitsee paljon luovuuden ja motivaation kannalta.

Divergent thinking ja convergent thinking

Hubermanin podcastissa kerrottiin kahdesta luovuuden avaintekijästä. Ne olivat omaperäinen (divergent) ajattelu ja päättelykykyinen (convergent) ajattelu.

Omaperäinen ajattelu tarkoittaa kykyä nähdä useita mahdollisia ratkaisuja tai tuloksia yhdestä alkuperäisestä ajatuksesta. Tämä ajattelumalli perustuu luovuuteen, intuitioon ja kykyyn nähdä asioita eri näkökulmista. Omaperäistä ajattelua pystyy kehittämään avoimella tarkkailumeditaatiolla.

Päättelykykyinen ajattelu on tavallaan lineaarista ja järjestelmällistä ajattelua, jossa pyrkimyksenä on löytää yksi oikea ratkaisu tietylle ongelmalle. Tämä ajattelumalli perustuu faktoihin, logiikkaan ja järkeen, ja se sopii hyvin tieteellisen tutkimuksen ja teknisten ongelmien ratkaisemiseen. Päättelykykyistä ajattelua pystyt kehittämään keskittyneen huomion meditaatiolla.

Luovassa prosessissa molemmat ajattelumallit ovat tärkeitä. Päättelykykyinen ajattelu auttaa valikoimaan ja järjestämään ideoita, jotta ne ovat toteutettavissa, kun taas omaperäinen ajattelu tarjoaa luovia ja uusia näkökulmia ja ratkaisuja ongelmiin. Yhdessä nämä kaksi ajattelumallia mahdollistavat luovan ja tehokkaan ratkaisun ongelmiin.

Loppusanat

Huomasin, että luovuus ja intuitio on todella vaikeita aiheita minulle. Minun oli todella vaikea reflektoida niitä omaan elämään. Vaikka reflektointi oli vaikeaa, niin sain ihan hyvän käsityksen kummastakin aiheesta. Huomenna pääsen vetämään treenit kyseisestä aiheesta ja saan luultavasti vielä lisäoppeja aiheeseen liittyen.

You May Also Like…

 100M offers

Kirjan "100M Offers: How To Make Offers So Good People Feel Stupid Saying No" nappasin kuuntelun tiimikaverini...

Fooled by randomness

Tiimiakatemian toiseksi viimeistä kirjaa viedään ja siksi valikoin kirjaksi ensimmäisen englannin kielisen kirjani...

Muutosvoimaa

Tänä keväänä meillä on ollut treeneissä aiheena muutoksen pelko, resilienssi ja kuinka me siedämme muutosta. Muutosta...

0 kommenttia

Lähetä kommentti