Sanojen supervoima

Kirjoittaja: Annika Antikainen

30 tammikuun, 2023

Lähdeteos: Sanojen supervoima

Lähdeteoksen kirjoittaja: Martti Vaalahti

Teoriapisteet: 2

Sanojen supervoima kirja on nimensä mukainen tietopakkaus siitä, miten sanat oikeasti vaikuttavat elämäämme. En ollut itsekkään ajatellut asiaa näin syvällisesti, ennen kirjan lukemista. Kirja antoi uusia näkökulmia siihen, miten sanat todellisuudessa vaikuttavat meidän käyttäytymiseemme ja ajattelumaailmaan. Sanoilla on iso vaikutus siihen, kuinka näemme maailman, toisemme tai saatikka itsemme. On tärkeä taito oppia valitsemaan oikeita sanoja oikeisiin paikkohan, mutta tämä taito ei tule koskaan valmiiksi. Kirjassa kehotettiin miettimään omia sanavalintoja ja pyrkimään siihen, että vaihtaa negatiiviset sanat positiivisiin. Tämän uskotaan auttavan lievittämään stressiä ja tämä on mielestäni aivan totta.

Usein kuulee sanonnan, että ihmiset vaihtavat esimiestä ei työpaikkaa. Tässä kirjassa asiaa peilattiin vastaavanlaisesti, mutta asia käännettiin niin että ihminen vaihtaa sanoja ei suhteita, työtä tai ihmisiä. Tätä rupesin pohtimaan omaan elämääni liittyen ja niinhän se menee. Jos koen jonkun ihmisen olevan ärsyttävä tai jatkuvasti negatiivinen, enkä saa hänestä mitään iloa elämääni, niin silloin hän on tehnyt jotain. Yleensä se tekeminen on nimenomaan sanoja. Jatkuva valittaminen, toisista pahaa puhuminen, enemmän sanoja, kun tekoja. Tai esimies puhuu koko ajan negatiiviseen sävyyn, ei kiitä, ei arvosta on stressaantunut, kyllä minä silloin vaihdan työpaikkaa sanojen takia.

Henkisellä paineella on suuri vaikutus sanavalintoihin ja tällöin usein saatetaan valita väärät sanat tilanteeseen. Tämä on tiimissämme huomattu muutamia kertoja, kun joukko paniikki iskee, niin ei keskustelusta tule millään lailla järkevää tai edistävää. Tässä hauskinta on se, että kaikki me muistamme kuitenkin tilanteen ja aiheen mistä puhuimme. Ihmismielellä on taipumus muistaa vain niitä huonoja ja negatiivisia asioita. Olisi tärkeä oppia muistamaan niitä hyviä keskusteluta, kivoja sanoja ja sitä miten meillä pääsääntöisesti menee. Tämä paniikin lietsominen ja huonojen keskustelujen muistelu on onneksi vähentynyt huomattavasti, alkuajoita ja nyt niille on hauska naureskella jälkeenpäin. Sanat vaikuttavat vahvasi ihmissuhteisiin muutenkin ja siksi tiimissämmekin on käyty jokaista mielentilaa läpi, jonka ansiosta olemme oppineet tuntemaan toisiamme paremmin ja löytämään oikeita sanoja tilanteisiin. Kaikilla meillä on kuitenkin opeteltavaa siinä aina, että ei voi sanoa kaikkea mitä sylki suuhun tuo. Sanat vaikuttavat myös siihen, kuinka näemme itsemme. Sanojen avulla voi parantaa itsetuntoa ja vähentää ennakkoluuloja toisia kohtaan. Sanat vaikuttavat myös ajatteluumme ja käyttäytymiseemme. Jokaisessa tilanteessa sinulla on sanoja, vaikka niitä et päästäisi ulos. Vaikka olisit yksin ja todella innostunut niin kyllä oman pään sisällä tulee kehuttua ja innostuttua yksinäänkin. Sama pätee myös ärtyneessä mielentilassa, silloin raivo valtaa mielen ja pää meinaa räjähtää ja täyttyä tyhmistä sanoista.

Pitää varoa sanoja, mutta samalla pitää varoa sitä, ettei mikään jää sanomatta. Tämä onkin aika haastava yhtälö, sillä helposti jäämme varomaan sanomisiamme ja silloin myös jää tärkeät seikat ilmaisematta. Olisi tärkeä oppia löytämään hyvä balanssi tärkeiden asioiden ilmaisuun positiivisesti kehittäen. Usein tuppaamme sanomaan asiat täysin ilman suodatinta, jolloin kommunikointi voi ruveta säröilemään tai sitten toinen ääripää on olla sanomatta mitään, hyväksyä tilanne ja miettiä sitä omassa päässään. Kumpikaan näistä ei ole hyvä vaihtoehto, koska molemmat niistä ajaa kohti pahan puhumista, vääriä käsityksiä, stressiä ja huonontunutta itsetuntoa.

Huomasin kirjaa lukiessa, että sanat ovat aika monimutkainen asia, mutta niistä meidät kuitenkin tunnetaan. Puhetyyli, kirjoitusasu, kommunikointi, sanavalinnat, sanojenväri jne. Vaikeaa! Oikeiden sanojen löytäminen auttaa rakentamaan positiivisia ja terveitä ihmissuhteita, välittämään tiedon tehokkaasti ja niin juuri kuin sen kuuluukin mennä sekä auttaa pääsemään haluttuun lopputulokseen. Helppoa!

Loppu tulos sanat=teot

You May Also Like…

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti