Aki Hintsa – Voittamisen anatomia

Kirjoittaja: Veikka Kurkinen

13 toukokuun, 2021

Lähdeteos: Aki Hintsa - Voittamisen anatomia

Lähdeteoksen kirjoittaja: Oskari Saari

Teoriapisteet: 3

Olen lukenut Voittamisen anatomia kirjan jo sen julkaisun aikaan ennen kuin olin Tiimiakatemialla. Nyt kuitenkin reflektiohalupäissäni päätin ottaa kirjan uudestaan kouraan, koska pidin siitä aikanaan hyvin paljon ja kertaus on opintojen äiti. Voi myös olla, ettei kirjan kaikki opit enää ole kirkkaimpana mielessä, onhan kirjan lukemisesta jo viitisen vuotta. Aki Hintsa oli kansainvälisesti merkittävä lääkäri ja valmentaja, joka tuli tunnetuksi roolistaan F1 maailman huipulta. Hyvinvointia painottavan Hintsan valmennettavaksi on vaikea kuvitella hulivilinä tunnettua Kimi Räikköstä, mutta Sebastian Vettel ja Lewis Hamilton sopivat kuvaan mainiosti. Kirja tiivistyy hienosti Hintsan omin sanoin siihen, että ”Menestys on hyvinvoinnin sivutuote”. Ei itselle välttämättä omin ideologia. Lienee syytä vielä paneutua hitusen kirjan sanomaan.

Tätä reflektoidessani olen juuri viettänyt pitkän kevään melko pahan burnoutin parissa, josta tässä ei ole vieläkään palauduttu. Olen viimeisen päälle suorittajaluonne ja vaikka olisi ehkä perusteltua olla jopa sairaslomalla en oikein anna sitä mahdollisuutta itselleni. Nyt on käynnissä opintokevään loppurutistus, jota voisin myös kuvailla itselleni sanalla helvetti. Voimat eivät ole vieläkään kohdallaan, koska en missään vaiheessa kevään aikana ole päässyt rentoutumaan tai edes juuri hellittämään otetta. Samaan aikaan painitaan juuri, vaikka näiden kirjapisteiden kanssa, koetetaan merkata työtunteja Exceleihin, kirjoittaa motorolia ja reflektioita, hakea töitä/suunnitella projektia, jolla henkilökohtainen talous pysyisi kasassa, pitää omaa yritystä kondiksessa sammuttelemalla lähes päivittäisiä ”tulipaloja” ja niin edelleen. En ole saanut nukuttua kunnolla puoleen vuoteen, mutta vaikka nukkuisin en palaudu. Koronavirustilanne rajoittaa edelleen harrastamista, työelämää, sekä sosiaalista elämää ja jatkaa negatiivista kierrettä. Opiskelijastatus vaikeuttaa työnhakua, sekä estää mm. starttirahan saamisen, mutta opiskelusta ei oikein tunnu saavan positiivisia asioita irti, sillä opinnoista saatu oppi viimeiseltä vuodelta on häviävän vähäistä. Sinnittely ei tunnu palkitsevalta.

Mites sitten se hyvinvointi, jonka kautta menestys rakentuu? Pitäisi kääntää oma ajattelumalli, mutta tällä hetkellä toimiessa opiskelijana ja yrittäjänä ei paljoa menestystä rakennu sairaslomalla makoillessa. Opinnot eivät edistyisi, jos en opintoja saisi kirjattua. Lisäksi tulisi opintotukien takaisinperintää. Myöskään projektien tai töiden hankkiminen ei tapahdu, jos ei tee asioita sen eteen.

Voittamisen anatomia -kirjan pohjana on menestyksen ympyrä, joka oli Hintsan työkalu valmentamiseen. Menestyksen ympyrän keskellä on ydin. Ydintä lähdetään selvittämään kolmella kysymyksellä: ”Tiedätkö kuka olet?”, ”Tiedätkö mitä haluat?” ja ”Hallitsetko omaa elämääsi?”. Kun ydin on selvillä, voidaan sitoutua. Sitoutumisen jälkeen tulee ulkokehä, jolla on kuusi osa-aluetta: yleinen terveys, biomekaniikka, palautuminen, ravinto, fyysinen aktiivisuus ja henkinen energia.

Tiedätkö kuka olet?

Samaan aikaan haluaisin sanoa kyllä, mutta toisaalta myös ei. Olen hyvin sinut oman identiteettini kanssa, mutta se kehittyy edelleen koko ajan. En halua myöskään jumiutua omaan ajatukseeni itsestäni.

Tiedätkö mitä haluat?

Tiedän pidemmällä kaavalla kyllä. Haluan päästä kehittämään liiketoimintaa. Strategiat, visiot, missiot ja keinot päästä tavoitteisiin kiinnostavat itseäni valtavasti. Mitä taas haluan juuri nyt, on huomattavasti vaikeampi asia. Teen tiettyjä asioita esimerkiksi tiimin vuoksi, jotka eivät itseäni kiinnosta tai vie eteenpäin. Koen kuitenkin, että sellaisia on myös tehtävä, ja se on tärkeääkin. On kuitenkin hyvin vaikeaa edistää omia unelmia jatkuvasti, sillä ne ovat kohtuullisen kaukana ja vaikeasti paloiteltavissa. Eniten tarvitsisi kokemusta ja itsensä haastamista, joita tämänhetkinen tilanteeni ei välttämättä täysin anna.

Hallitsetko omaa elämääsi?

Ehkä en. Tiimiakatemia rajoittaa yllättävänkin paljon tällä hetkellä. Vie valtavasti aikaa, eikä välttämättä anna niin paljoa kuin ottaa. Opiskelijastatus ja arki estää esimerkiksi starttirahan saamisen ja estää vaikkapa täysipäiväisen vakityön ottamisen. Taloudellinen tilanne myös vaikuttaa, sillä toimeentuloa joutuu pyrkimään turvaamaan jatkuvasti. Opintotuki ja asumistuki eivät liiemmin toimeentuloa pelasta. Jos olisi varaa olisi mahtavaa vain täysin heittäytyä yrittämään yrittämistä ja hakea sieltä onnistumisia. Nyt en kuitenkaan koe, että se olisi täysin mahdollista.

Hintsa voisi olla sitä mieltä, että core nyt ei ihan viimeisen päälle selvillä ole, joten sitoutuminen voisi olla vaikeaa, mutta analysoidaan lyhyesti vielä muutamaa ulkokehän kuudesta osa-alueesta.

Palautuminen

Palautumisesta minun on ehkä syytäkin saada vähän huutia, mutta ei se täysin omista päätöksistäni ole kiinni. Luin myös Matthew Walkerin unikirjan alkuvuodesta ja jo sen reflektiossa puhuin uniongelmistani, jotka ovat jatkuneet vuosikausia. Paljon on sen eteen tehty töitä, mutta stressi on aika paha vihollinen unelle.

Fyysinen aktiivisuus

Fyysinen aktiivisuuteni on hyvin vaihtelevaa. Korona-aika on vähentänyt liikuntaa itseltäni liian paljon, kun harrastuksiin ei ole normaaliin tapaan päässyt. Olen aktiiviurheiluaikanani käynyt kuntosalilla ja lenkkeillyt niin paljon, että niitä asioita vihaan ja pallopelit, joita rakastan ovat olleet pääosin tauolla. Normaalitilanteessa kuitenkin fyysiseen aktiivisuuteen pyrin panostamaan kiireenkin keskellä.

Henkinen energia

Henkinen energia on tällä hetkellä hyvin koetuksella, mistä olen puhunut ja reflektoinut koko kevään ja tässäkin reflektiossa. Elämäntilanteessani on paljon hyvää, sekä huonoa, mutta nyt tärkeintä on, että koronarajoitukset alkavat hellittää eikä sosiaalista elämää tarvitse koko aikaa pelätä, koska siitä kuitenkin saan valtavasti energiaa.

Voittamisen anatomia on todella pakattu teos ajatuksia herättävillä asioilla ja se oli todella hyvä valinta ottaa tässä tilanteessa uudelleen lukuun. Täytyy pitää näitä ajatuksia sydämellä ja miettiä varsinkin ydintä, mutta myös ulkokehän asioita. Kuinka voin panostaa toiseen ja kuinka se vaikuttaa toiseen?

You May Also Like…

The Culture Map

 Kävimme vähän aikaa sitten tiimivaihdossa Berliinissä ja nyt ihan vasta oli Berliinin travelling universityn vuoro...

Kasva tai kuihdu

Yrityksen on kasvattava tai se ei pysy muun maailman mukana. Miten tämä on toteutettavissa, kirjassa kerrotaan ison...

21 OPPITUNTIA MAAILMAN TILASTA

Vain 21 oppituntia maailman tilasta on aika vähän, tai ainakaan mä en ymmärrä montaakaan juttua kovin hyvin maailman...

0 kommenttia

Lähetä kommentti