Aki Hintsa – Voittamisen Anatomia

Kirjoittaja: Anna-Sofia Jarva

10 joulukuun, 2021

Lähdeteos: Aki Hintsa - Voittamisen Anatomia

Lähdeteoksen kirjoittaja: Oskari Saari

Teoriapisteet: 2

Yksilöityminen
Kirjassa puhuttiin paljon yksilöiden eroista ja niiden hyödyntämisestä. Ihmiset ovat urheilussa sekä työelämässä kaikki yksilöitä. Vaikka ihmiset tulisivat samasta taustasta, koulutuksesta ja he elävät saman tyyppistä elämää, ihmiset eivät mene tästä huolimatta samaan muottiin. Jokainen suoriutuu asioista eri tavoin ja keho sekä mieli reagoivat asioihin eri tyyppisesti.
Tähän haluan keskittyä ensi vuonna tiimiliiderinä. Minulla on ollut haastavaa ennen ymmärtää miksei toinen voi tehdä samalla tavalla kuin minä tai miksei joku toinen jaksa niin paljon töitä kuin minä. Toisinaan taas olen kokenut alemmuus kompleksia, koska koen että saman tyyppisestä taustasta oleva ihminen on minua menestyneempi. Nykyään pystyn katsomaan ihmisiä yksilöinä paremmin ilman vertailua.
Ensi vuosi on meidän Tiimiakatemian viimeinen vuosi ja on tärkeää että jokainen pääsee tekemään asioita jotka vievät heitä omassa kehityksessä ja oppimisessa eteenpäin. Tiimin ja minun tiimiliiderinä on tärkeää tukea tätä jokaisen yksilön tasolla. Haluan perehtyä ensi vuoden kuinka minä voin olla kannustamassa sekä auttamassa tiimiläisiä tällä polulla.

CORE
Hintsan ajatus ihmisen hyvinvoinnista sekä muista elämän alueista kiteytyi CORE ajattelun ympärille eli oman ytimensä tuntemiseen. Itsensä tunteminen vie kohti menestymistä. On tärkeää pystyä käymään itsensä kanssa vuoropuhelua, jotta tietää mitä haluaa, mitkä asiat vievät sitä kohti ja mitkä hidastavat. CORE:n kuusi osa-aluetta ovat:

  1. Fyysinen aktiivisuus
    2.Henkinen hyvinvointi
    3.Ruokavalio
    4.Palautuminen
  2. Biomekaniikka
    Hintsa painotti että jos haluaa menestyä näiden kaikkien osa-alueiden tulee olla kunnossa. Hän käytti tätä mallia urheilijoiden kanssa, mutta se toimii jokaiselle ihmisille. Yleensä tiedostamme että nämä asiat pitäisi olla kunnossa arjessa, mutta unohdamme ne todella helposti. Minulla tulee helposti suorittaminen päälle ja keskityn vain siihen, että suoriudun tehtävistä, syön ja nukun. Tällöin kolme osa-aluetta tästä mallista unohtuu helposti. Lähdin kirjaamaan lukiessa minulle tärkeitä asioita jokaiselle osa-alueelle ja olen pyrkinyt toteuttamaan niitä arjessani paremmin, jotta voisin hyvin. Olen nähnyt viime kuukausien aikana paljon enemmän ystäviäni kuin viime keväänä. Tämän lisäksi olen pyrkinyt viikon aikana urheilemaan pari kertaa kovemmin ja lisäksi käymään edes vähän ulkona kävelemässä jotta saan pidettyä itseni aktiivisena. Toiset viikot ovat parempia kuin toiset, mutta tällä hetkellä koen voivani hyvin.

Psyykkinen vahvuus
Kirjasta isoin koppi oli psyykkisen vahvuuden tärkeys ja sen harjoittaminen. Minulla on aina ollut melko paljon haasteita urheilu uran aikana psyykkisen osuuden kanssa ja lopulta lopetin pesäpallon kun pää ei kestänyt omia paineita. Viimeiset 2 vuotta pesäpallossa en enää kehittynyt tarpeeksi ja suurin este sille oli oma pääni. Turhauduin epäonnistumisiin, vertasin muihin ja en pystynyt kannustavaan ajatteluun omaa tekemistä kohtaan. Viimeisen vuoden itkin lähes jokaisen pelin ja treenin jälkeen sekä sulkeuduin omasta joukkueesta ulos. Tuo kokemus tuntuu edelleen todella pahalta, koska tunsin samalla että petin joukkueen.
Työkaverini antoi minulle palautetta ihan lähiaikoina, että kun joku kysyy minulta mitä teen, kerron itsestäni vähän kierrellen enkä pysty sanomaan ylpeästi mitä osaan ja teen. Kuulostaa etten ole varma ammattitaidostani vaikka voisin tässä vaiheessa seisoa jo 100% tekemiseni takana.
Olen kehittynyt urheilu ajoistani paljon ja nykyään uskon omaan tekemiseen jo enemmän, mutta siitä kertominen muille on haastavaa. On yksi osa-alue missä minun pitää kehittää psyykkistä kestämistä vielä erityisesti. Muuttuvat ja yllättävät tilanteet jotka eivät kuulu suunnitelmaan. Akatemian aikana näitä tilanteita on tullut paljon ja jos olen yhtään väsynyt niin helposti minusta tulee hätiköijä. Haluan harjoittaa enemmän sitä, että olen rauhallinen ja ratkaisukeskeinen. Tämäkin on kehittynyt puolen vuoden aikana ihan todella paljon. Muistan vielä 1,5 vuotta sitten kun Tilkkuun ei tullut yhtäkkiä sähköä ja menin paniikkiin että tavarat sulavat. Nakkelin leipä pusseja Oonan syliin, että saan siirrettyä jääkaappia ja kiroilin. Tuo tilanne on todella huvittava jälkeenpäin. Viimeksi 24h synnytyksessä meillä kävi melko monta tilannetta, jossa ennen olisin toiminut melko erillä tavalla, mutta nyt koin että pysyin mukana muuttuvissa tilanteissa rauhallisena.

Erota asiat joihin voit itse vaikuttaa ja joihin et voi vaikuttaa. Epäonnistumisesta tulee helpompaa.

You May Also Like…

Inspiroitunut

Inspiroituneena olen innostunut ja valmiina luomaan uutta. Näen, kuulen ja aistin uusia ideoita, kehitettävää tai...

VIHERPESUOPAS

Viherpesuopas - Jani Niipola, Antti Isokangas ja Riku Vassinen Löysin Nextorystä tänä vuonna (2022) julkaistun...

100 faktaa myynnistä

Toinen vuosi tiimiyrittäjänä tiimiakatemialla alkoi nyt syksyllä ja päätin ensimmäiseksi kirjaksi lukea Andrei...

0 kommenttia

Lähetä kommentti