Sanojen Supervoima – Martti Vaalahti

Kirjoittaja: Amalia Jokinen

10 joulukuun, 2021

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Viestintä- ja vuorovaikutustaidot ovat arvokkaimmat taidot mitä ihmisellä voi olla. Tarvitsemme niitä lähes kaikessa tekemisessämme. Tiimin jäsenenä olen todella saanut kehittää näitä taitoja itsessäni. Pyrin kuuntelemaan ja ymmärtämään mm. esittämällä tarkentavia lisäkysymyksiä ja olemalla aidosti läsnä. Rakastan hyvää dialogia, jota treeneissämme syntyy nykyään jo lähes joka kerta. On hienoa saada jokainen osallistumaan ja kuulla aitoja ajatuksia hiljaisten ulkokuorten alta. Tuntuu, että tiimimme ilmapiiri paranee huomattavasti hyvän dialogin myötä. Haastan yhä useammin itseäni ajattelemaan inhottavissakin tilanteissa positiivisesti, jotta dialogi ja vuorovaikutus pysyisi merkityksellisenä ja kehittävänä.

”Yksikään ihmiskunnan ongelmista ei ole ratkennut valittamalla”, toteaa Vaalahti kirjassaan. Positiivisen ja kannustavan ilmapiirin luominen on todella tärkeää, sillä se ruokkii luovuutta ja tyytyväisyyttä. Valittaminen ja negatiivisuus ei anna mahdollisuutta hyvyyteen tai ratkaisuihin. Pyrin ajattelemaan tilanteissa positiivisesti, mutta toisinaan päädyn valittamaan turhasta. Tunnistan nykyään itsessäni tuon valittajan helpommin ja pyrin tällöin ratkaisukeskeisyyteen. Jos minusta tuntuu siltä, että valitus on aiheellinen ja tahdon tuoda sen esiin, on minun tärkeä sanoa ääneen myöskin kehitysehdotukseni. Riittää, kunhan tietää mistä valitus kumpuaa; usein kyse on itselle tärkeästä asiasta.

Uskon myönteisten sanojen voimaan, josta kirjassa puhuttiin paljon. Mielestäni oikea asennoituminen ja hyvät sanavalinnat vaikuttavat uskomattoman tehokkaasti tapahtumiin. Vaalahti kertoo, että kielteiset ilmaisut tekevät vahinkoa aivoissa tunteita, aistimuksia ja muistia ohjaaville rakenteille. Kirjassa listattiin sanoja, joita tulisi käyttää ja välttää, jotta sanojen supervoima pääsee valloilleen parhaalla mahdollisella tavalla. Nämä alla listatut sanat aion viedä jatkossa vielä selkeämmin käytäntöön sisällyttäen niitä puheeseeni perheen, avopuolison, ystävien, tiimiläisten sekä asiakkaiden kanssa keskustellessani.

Käytä näitä stressiä lieventäviä sanoja:

  • Hengitä
  • Riittävä
  • Arvostan
  • Vapaa
  • Voima
  • Ilo
  • Onni
  • Nauru
  • Anteeksi
  • Rakastan

Vältä näitä stressiä aiheuttavia sanoja:

  • Täytyy
  • Pakko
  • Jos
  • Epäilen
  • Ehkä
  • Aina
  • Mutta
  • Ei (”maailman vaarallisin sana”)

Vaalahti kertoo tyyneyden olevan aikamme supervoima. Tyyneys vaatii itsehillintää, jota tarvitaan tehdäkseen vaikutus toisiin. Vihastuminen vaikuttaa epätodennäköisemmin halutulla tavalla kuin tyyneys. Mikäli olen vahvasti eri mieltä jonkun kanssa, saatan toisinaan tuohtua ja sanoa jyrkästi vastaan. Näin teemme varmasti kaikki silloin tällöin. Muutaman viikon ajan kirjaa luettuani olen kiinnittänyt huomiota tyyneyteeni tilanteissa, jotka vihastuttavat. Huomaan kehitystä heti, kun muistutan itseäni pysymään tyynenä. Saan mielipiteeni paremmin esiin, kun en töksäytä sitä ainoana ja oikeana vaan perustelen sen yhteisen hyödyn ja merkityksellisyyden kautta sekä antamalla vilpitöntä myötätuntoa kuulijaa kohtaan. Näin kuulija pystyy helpommin samaistumaan, ymmärtämään ja luottamaan kantaani.

Vaalahden mukaan asiakas palaa eniten läsnäoloa, luottamusta ja ymmärrystä antavan toimijan pariin. Minulle tunnesiteen luominen on tärkeintä. Tänä talvena kotakahvilan parissa työskennellessämme olemme projektiryhmän kanssa panostaneet asiakaskokemukseen erityisen paljon. Olemme mm. uudistaneet valikoimaamme asiakastoiveiden mukaan sekä kuunnelleet palautetta ja kehitysehdotuksia, joiden pohjalta teemme muutoksia mahdollisimman nopeasti. Pyrimme myös yksittäisissä virhetilanteissa heti hyvittämään asiakkaalle tapahtunutta anteeksipyyntöjen kera, jotta luottamus säilyy. Olemme saaneet jo näinkin lyhyen aukiolon jälkeen hyvää palautetta asiakaskokemukseen panostamisesta. Tämä motivoi jatkamaan samaa rataa tämän ja muidenkin projektien parissa!

Ihailen elämässäni eniten taitavia vuorovaikuttajia. Kehitän mielelläni omia vuorovaikutustaitojani, jotta voin sekä vaikuttaa että ymmärtää paremmin. Haluan olla ottajan sijaan antaja. Tämän kirjan luin suosituksen innoittamana, onneksi luin. Kirjailijan ajatukset olivat helposti ymmärrettäviä esimerkkeineen ja listoineen. Suosittelen kirjaan tutustumista oikeastaan kaikille, sillä vuorovaikutustaidot koskettavat jokaisen meistä elämää. Kirja pistää pohtimaan omaa kykyä antaa suhteessa ottamiseen.

You May Also Like…

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti