Aikaansaamisen taika

Kirjoittaja: Aulis Mertaniemi

15 lokakuun, 2021

Lähdeteos: Aikaansaamisen taika

Lähdeteoksen kirjoittaja: Satu Pihlaja

Teoriapisteet: 2

Aikaansaamisen taika on Satu Pihlajan kirjoittama kirja, joka on täynnä harjoituksia ja vinkkejä, kuinka saada enemmän aikaan. Luin tämän kirjan Tapun suosittelemana ja myöskin sen takia, koska koen olevani aikaan saamaton tällä hetkellä. Kirja sisältää pieniä harjoituksia, joiden tarkoitus on pitää yllä lukemisen intoa ja mielenkiintoa. Suosittelen kirjan lukemista kaikille, joilla on aikaan saamisen vaikeuksia.

Halusin nostaa tavoitteet aiheen esille, koska en ole oikeastaan ikinä ollut hyvä asettamaan itselleni tavoitteita. Tämän jalon taidon oppimisen myötä voisin saada selvästi enemmän aikaan ja käyttäisin aikaani huomattavasti tehokkaammin.

Miksi sitten asettaisimme tavoitteita? Kirjassa mainitaan, että tutkimusten mukaan vain noin 20 prosenttia ihmisistä asettaa tietoisesti itselleen tavoitteita. Tavoitteet vaikuttavat suoriutumiseen neljällä tavalla:

  • Ne suuntaavat huomiomme tavoitteeseen liittyviin ajatuksiin ja toimintaan.
  • Tavoitteet energisoivat ja saavat meidät ponnistelemaan niiden eteen.
  • Tavoitteet lisäävät sinnikkyyttä.
  • Ne saavat meidät etsimään ja luomaan strategioita tavoitteen saavuttamiseksi.

En ollut aikaisemmin ajatellutkaan tavoitteiden asettamista tältä kantilta ja kun luin kirjasta tämän kohdan aloin miettimään näitä kohtia. Jossain vaiheessa tajusin tavoitteiden asettamisen merkityksellisyyden suoriutumisen kannalta ja kuinka paljon se tehostaa asioiden aikaan saamista.

Tavoitteita asettaessa on kuitenkin hyvä muistaa, että tarvitset selkeästi määritellyn tavoitteen. Esimerkiksi ”Luen kirjan viikon aikana” tai ”Luen kirjaa joka päivä 30 minuutin ajan”. Jälkimmäinen tavoite on huomattavasti selkeämpi ja täten helpompi toteuttaa. Uskoisin jos lähtisin tuolla ensimmäisellä tavoitteella toteuttamaan kirjan lukemista, niin se jäisi viimeiselle päivälle. Kun teet päivittäin tavoitteitasi edistäviä asioita, saat tekemisestäsi jatkuvan mielihyvän lähteen. Tätä voidaan kutsua eudaimoniseksi mielihyväksi, jossa mielihyvän lähteenä toimii merkityksen ja tarkoituksen tunne, joka syntyy omista kyvyistä ja taidoista ja oman potentiaalin toteuttamisesta. Eli kun teet päivittäin tavoitettasi edistäviä asioita, saat tekemisestäsi jatkuvan mielihyvän lähteen. Nauti matkasta tavoitteeseesi.

Tavoitteet voidaan jakaa useaan eri osa-alueesiin muun muassa ulkoisiin sekä sisäisiin tavoitteisiin. Kuten voit jo nimestä päätellä ulkoisen tavoitteen asettaa joku muu, kuin sinä itse, esimerkiksi opettajat, perhe tai yhdyskunta. Yleensä ulkoiset tavoitteet koetaan negatiivisesti, sillä muiden vaatimukset eivät välttämättä juurikaan motivoi sinua kohti tavoitteitasi sekä omat arvosi voivat olla ristiriidassa niiden kanssa. Aikaisemmassa kappaleessa mainitsin tavoitteiden tuomasta mielihyvästä, sisäiset tavoitteet tuovat juuri näitä tuntemuksia. Sisäiset tavoitteet ovat sinun omia asettamiasi tavoitteita, jotka motivoivat sinua pääsemään päämäärääsi.

Kun asetat tavoitteita, ajattele niitä positiivisesta näkökulmasta, mitä haluat saavuttaa. Näitä tavoitteita kutsutaan lähestymistavoitteiksi. Negatiivisessa muodossa esitetty tavoite on välttämistavoite, joka suuntaa ajatuksesi siihen, minkä haluat kieltää tai mitä haluat vähentää. Lähestymistavoitteet ovat kytköksissä hyvinvointiin, kun taas välttämistavoitteet ovat yhteydessä ahdistukseen. Muista siis muotoilla tavoitteesi lähestymistavoitteeksi, jonka avulla kohdistat ajatuksesi siihen, mitä haluat saavuttaa.

Kirjaa lukiessani valaistuin siitä, miten tavoitteet voivat tuoda onnellisuutta, kun niitä kohti edetään. Kirjan tutkimukset avasivat minulle tavoitteiden tärkeyden ja antoivat minulle hyvän pohjan, sille minkälaisia tavoitteita minun kannattaisi itselleni asettaa. Tulen jatkossa asettamaan itselleni päämäärän ja kun lähden kohti sitä kohti, muistan myös asettaa välitavoitteita. Välitavoitteet ovat mielestäni todella tärkeitä isommassa kuvassa, sillä ne motivoivat, innostavat ja tuovat onnellisuutta matkan varrelle. Tajusin myös, että tavoitteet eivät tarvitse olla maailmaa mullistavia vaan juuri itselleen räätälöityjä jokapäiväisiä pieniä asioita, koska minä itse tiedän parhaiten mitä haluan.

You May Also Like…

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti