Kirjoittaja: Aleksi Muinonen

26 helmikuun, 2021

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Uni, tuo mystinen asia, jota olen vasta näillä vuosirenkailla oppinut arvostamaan. En ole koskaan aikaisemmin miettinyt untani, sen laatua tai kestoa. Olen vain ajatellut, että kyllä sitä nuorimies pärjää muutaman tunnin unilla ja niin pärjäsikin. Toista on nyt. Olen kärsinyt viime aikoina suurista uniongelmista. Minulla on vaikeuksia nukahtaa ja unenlaatuni on heikkoa. Pysähdyn usein pohtimaan, että näinköhän elimistöni maksaa nyt hintaa siitä, kun nuorena elin monta vuotta lyhyillä unilla. Huomattuani Matthew Walkerin kirjan – Miksi nukumme, tuumasin, että tuosta opuksesta voisi olla minulle hyötyä. Oireet huomattuani lähdin luonnollisesti tutkimaan unta ja sen puutteen haittoja. Pelästyin. Liian vähäinen uni voi aiheuttaa rytmihäiriöitä joka taas aiheuttaa lisää unettomuutta. Sain myös kokea kyseisen tunteen tuossa muutama kuukausi sitten. Välillä oli olo, että sydämeni räjähtää. Kirjaa lukiessani odotin, jospa saisin tästä helppoja käytännön vinkkejä kuinka korjata unirytmini ja kuinka oppisin arvostamaan unta. Näitä myös sain. Kirjassa kerrotaan, kuinka laadukas uni tehostaa aineenvaihduntaa ja auttaa näin minua pysymään paremmassa kunnossa. Beeta-amylodin poistuminen, joka liitetään vahvasti Alzheimerin tautiin, tehostuu unen aikana. Unettomuus tappaa yhtä nopeasti kuin syömättömyys. Sikiöt ja vauvat, joilta unen saanti ja varsinkin REM-uni on jostain syystä estynyt voivat kärsivät erilaisista kehityshäiriöistä.

Olen kuullut ystäviltäni, että unen seuraaminen erilaisilla laitteilla on nykyään todella helppoa. Esimerkiksi Oura-sormus tai Polarin uudet kellot tarjoavat kattavasti tietoa unen laadusta ja kestosta. Kun yhdistän sovellusten tarjoaman tiedon, sekä kirjan antamat vinkit, voisi kuvitella, että uneni ja sitä kautta yleinen vointini paranisi. Kirja mainitsi 12 helppoa vinkkiä, kuinka unta voisi parantaa.

1.Noudata säännöllistä nukkumisaikaa.

2.Kuntoliikunta on hyväksi, mutta ei liian myöhään.

3.Vältä kofeiinia ja nikotiinia.

4.Vältä alkoholijuomia ennen nukkumaanmenoa.

5.Vältä raskaita aterioita ja runsasta juomista myöhään illalla.

6.Jos mahdollista on, vältä lääkkeitä, jotka viivyttävät nukahtamista tai häiritsevät unta.

7.Älä nuku nokkaunia iltapäivällä enää kello 15 tai sen jälkeen.

8.Rentoudu ennen nukkumaanmenoa.

9.Käy lämpimässä suihkussa ennen nukkumaanmenoa.

10.Makuuhuoneesta pimeä, viileä ja ei teknisiä laitteita sinne.

11.Ole sopivasti päivänvalossa

12.Älä makaa vuoteessa valveilla.

Nämä 12 kohtaa ovat todella simppeleitä, eikä vaadi itseltä juurikaan mitään. Viemällä nämä jutut omaan elämään asti, olen kuin uusi mies!

You May Also Like…

21 OPPITUNTIA MAAILMAN TILASTA

Vain 21 oppituntia maailman tilasta on aika vähän, tai ainakaan mä en ymmärrä montaakaan juttua kovin hyvin maailman...

HYVÄSTÄ PARAS

En ole aivan loputtomasti lueskellut näitä tiimiakatemialla klassikon mainetta nauttivia teoksia. Klassikot ovat...

0 kommenttia

Lähetä kommentti