Miksi nukumme?

Kirjoittaja: Veeti Rastas

14 joulukuun, 2020

Lähdeteos: Miksi nukumme

Lähdeteoksen kirjoittaja: Matthew Walker

Teoriapisteet: 2

Valitsin kirjan koska olen alkanut tarkkailemaan uneni laatua. Olen huomannut että unen päästä kiinni saaminen on hankalampaa kuin nuoremmalla Veetillä ja unen laatu itsessään ei ole niin hyvä kuin joskus on ollut. Nuorempana sitä tuli temmellettyä paljon enemmän eikä paljoa käyttänyt aikaa istumiseen. Kirjasta oli vaikea reflektoida, mutta katsotaan.

Nuorempana unen saanti oli hyvinkin helppoa kun oli koko päivän menossa. Aamulla kouluun jossa tuli käytettyä päätä matematiikan tehtävien pohdinnassa ja sosiaalisissa tilanteissa, sekä iltapäivästä/illasta urheillessa. Tietynlainen huolettomuus joka paistoi päivien läpi kun stressistä tai muustakaan päänvaivasta ollut tietoakaan, niin unen päästä oli helppo saada kiinni, kun päivän oli käyttänyt positiivissa ajatuksissa sekä urheilun väsyttäessä kropan. Illalla ei muuta kuin unta palloon.

Pitkän aikaa olen laiminlyönyt urheilun ja se on jäänyt hyvin minimille. Johtuneeko se siitä kun aikaa taaksepäin loukkaannutin nilkkani ja sen kuntoutus jäi hyvin pieneksi eikä se ole vieläkään kunnolla palautunut. Se että ei enää urheile ei tosin kuntoutusta edesauta. Urheilun pois jättäminen on kuitenkin vaikuttanut unenlaatuuni huomattavasti.

Akatemia aikana olen ollut enemmän stressaantunut ja väsynyt. Olen viettänyt paljon aikaa studiolla tehden musiikkia ja jättänyt koulun taka-alalle. Studioaika painottuu paljon ilta ja yön tunneille. Se vaikuttaa negatiivisella tavalla siihen kun treenit ovat aamulla klo8. Väsyneenä olen ärtynyt eikä keskittyminen riitä aiheisiin joita käsittelemme.

Kirjassa mainittiin siitä, että ennen nukkumaan menoa kerratut asiat jäävät mieleen parhaiten. Sen olen omaksunut. Olen viime aikoina alkanut tekemään paljon enemmän muistiinpanoja ja kerrannut niitä päivän mittaan, varsinkin iltaisin. Olen myös jättänyt studion tunnit vähemmälle ja käyttänyt tunnit järkevämmin ja ottanut sieltä muistiinpanoja. Akatemialla löysin projektin johon olen myös antanut aikaa ja se on tuonut mulle paljon hyvää energiaa. Kaikki tämä mitä tässä kappaleessa mainitsin on myös vaikuttanut paljon unenlaatuuni. Urheilua en vielä ole saanut lisättyä arkeeni. Laji puuttuu…

Nyt unta palloon.

You May Also Like…

Teknologia jäljittelee biologiaa

Teknologia jäljittelee biologiaa

Suuri osa ihmisistä ei tiedä mitä tietokoneen tai puhelimen sisältä löytyy ja vielä pienempi osa ymmärtää kuinka ne...

Uusi neuvotteluvalta

Kirjan kirjottajat: Juhana Torkki ja Sami Miettinen | Refektio by Joel Tiainen | Teoriapisteet: 2 Johdanto Hyvät...

En tiiä jaksaako

Ei sun tarvi jaksaa hei. Pysähdy hetkeksi On tärkeää kuunnella omaa kehoa ja mielentilaa, ja tunnistaa, kun tarvitsee...

0 kommenttia

Lähetä kommentti