5 Toimintahäiriötä Tiimissä

Kirjoittaja: Teemu Vänttilä

1 joulukuun, 2021

Lähdeteos: 5 Toimintahäiriötä Tiimissä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Patrick Lencioni

Teoriapisteet: 2

5 Toimintahäiriötä Tiimissä                                                                              Teemu Vänttilä

Patrick Lencionin kirjoittama kirja 5 toimintahäiriötä Tiimissä on varmasti yksi puhutuimmista kirjoista, kun Tiimiakatemialle saapuu. Varmasti jokainen, joka opiskelee tiimiakatemialla tietää, että mistä on kyse, kun puhutaan Lencionista. Itsellenikin se selvisi jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Kirja kertoo tiimin toiminnasta ja siksi se varmasti onkin tullut hyvin olennaiseksi osaksi tiimiakatemiaa. Kirja käsittelee aihetta viiden eri häiriön kautta ja niiden näkökulmasta. Kirja oli yllättävän helppo lukuista. Kuvittelen, että teksti olisi hyvin puuduttavaa, mutta tarinamuoto teki siitä ihan mielenkiintoisen.

  1. Luottamuspula

Mielestäni koko tiimin hyvä perusta lähtee luottamuksesta. Ymmärrän luottamuksen tärkeyden, koska olen harrastanut joukkueurheilua hyvin pienestä asti. Voittava tiimi tai joukkue tarvitsee luottamuksen toisiaan kohtaan, jotta porukka voi menestyä. Pienikin luottamuspula voi vaikuttaa tulokseen enemmän kuin voisi kuvitellakaan. Puhuimme tiimimme kesken melkein tiimiakatemian alettua, että onko tiimissämme luottamuspulaa. Joidenkin mielestä oli. Mielestäni siinä vaiheessa emme voineet vielä puhua luottamuspulasta. Luottamusta ei ollut edes vielä ansaittu. Tänä päivänä uskon, että tiimimme hyvä yhteishenki perustuu pääosin hyvään luottamukseen tiimin kesken. En ole itse kokenut, että meillä olisi joidenkin tiimiläisten kesken luottamuspulaa. Se varmasti oli jo näkynyt tekemisessä. Tiimin välinen luottamus ei kuitenkaan varmasti ole vielä täysin 100%, joten työstettävää on.

2. Konfliktien pelko

Konflikti tilanteet ovat vahvistaneet tiimiämme. Uskallamme olla rehellisiä ja puhua asioista suoraan. Emme pelkää konflikteja, koska osaamme keskustella asiat läpi normaalisti. Jossakin vaiheessa viime kevättä kuulin kuin osa muista tiimeistä puhui, että meidän tiimimme on konfliktiherkkä. Meillä oli kyllä ollut konflikteja, mutta niin pitääkin. Osasimme kuitenkin ratkaista konflikti hienosti ja se onkin vahvistanut tiimiämme mielettömästi. Enää emme edes ajattele, että saisimmepa tämän keskustelun käytyä läpi ilman konflikteja. Jokainen kertoo oman rehellisen mielipiteensä ja puhuu asioista suoraan ja avoimesti. Jos tilanteesta syntyy konflikti niin syntyköön. Olemme oppineet ratkaisemaan niitä oikein.

3. Sitoutumisen puute

Tämä on yksi tiimimme häiriöistä. Osa tiimistämme ei ole täysin sitoutunut toimintaan. En minäkään aina. Mielestäni sitoutumisen puutteesta kertoo, esim. myöhästelyt, asiakas- ja kirjapisteiden puuttumiset. Kun jokainen on täysin sitoutunut toimintaan ja tekemiseen edellä mainittuja ongelmia ei olisi. Sitoutumisen puutteeseen vaikuttaa todella paljon oma motivaatio tekemistä kohtaan.

4. Vastuun välttely

Tiimissämme on henkilöitä, jotka eivät pelkää vastuuta ja ottavat paljon omalle taakalleen. On henkilöitä, jotka eivät juurikaan halua vastuuta, eikä sitä myöskään silloin ota. Sitten on myös henkilöitä siltä väliltä. Ottavat vastuuta silloin tällöin, mutta ei jatkuvasti. Itse kuulun heihin. En halua ottaa liian paljon vastuuta. Haluan suorittaa asioita rennolla mielellä niin, että ei tarvitse puristaa ja stressata. Jatkuva vastuun kantaminen toisi varmasti minulle stressiä.

5. Tulosten välinpitämättömyys

Tuloksilla on ehdottomasti merkitystä tiimin toiminnassa. Tuloksiin liittyy usein tavoitteet. Tiimin tulokset yleensä heikkenevät, kun omat tavoitteet menevät tiimin tavoitteiden edelle. On tietenkin tärkeä myös pitää kiinni omista tavoitteistaan, mutta mielestäni lähtökohtaisesti olisi tarkasteltava tiimin tavoitteita. Tärkeintä on siis, että tiimi pääsee tavoitteisiin, mutta sekään ei toimi, että muutama henkilö ei tuo panostaan tiimin vuoksi ja siten muut joutuvat tekemään enemmän. On siis tärkeä seurata, miten kukakin etenee omissa ja tiimin tavoitteissa.

Kirja oli oikeasti kaikkien suosituksien arvoinen. Tiimiakatemialla tiimeissä työskennellään kolme vuotta ja jos tiimi ei toimi niin matka on pitkä. Tämä kirja kertoo hyvin viisi ongelmaa, jotka saattavat painaa tiimiä alaspäin. Lukiessaan kirjaa alkaa varmasti miettimään omaa tekemistään ja parhaimmassa tapauksessa muutoksia omaan tekemiseen saa juuri tämän kirjan avulla.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti