4.0 Ilkka Halava

Kirjoittaja: Matias Alsio

8 maaliskuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

4.0 Ilkka Halava

 

 

Ilkka Halava oli puhumassa tiimiakatemialla erittäin mielenkiintoisesta aiheesta, tulevaisuudesta. Ilkka on tulevaisuustutkija, yritysvalmentaja ja yksi Suomen halutuimmista puhujista ja neuvonantajista.

 

 

Tulevaisuus

 

Ilkalla oli mielenkiintoinen teoria siitä, miten tulevaisuudessa tuotteiden ostaminen tulee muuttumaan. Teorian ennustaa, että tulevaisuudessa kaupankäynti tulee tapahtumaan positiivinen muutos.

Miten kaupankäynti sitten toimii tulevaisuudessa? Teorian mukaan kaupan käynti tulee muuttumaan siihen, että ensiksi tehdään asiakkaan kanssa kaupat tuotteesta. Kun kaupat on tehty, vasta tämän jälkeen tuotteesta tehdään tilaus ja se menee tuotantoon. Näin saadaan minimoitua hävikki.

Teknologia onkin mielenkiintoinen asia. Mitä enemmän teknologia kehittyy, sitä nopeammin tulevaisuudessa saadaan kehitettyä teknologiaa. Teknologian kehittyminen takaa sen, että asiat saadaan tehtyä tehokkaammin ja ekologisemmin. Esimerkiksi jo pelkästään se, että tapa käydä kauppaa tulee muuttumaan tuo suuren hyödyn. Enää ei tarvita suuria varastotiloja tuotteiden säilyttämiseen kun ne valmistetaan vasta kun kaupat on lyöty lukkoon, tämä vähentää hävikkiä ja ylimääräisiä kuluja.

Teknologian kehitys tulee muuttamaan myös muitakin toimintatapoja, esimerkiksi jo nyt, pystyy ruoka ostokset maksamaan puhelimella. Pankkikortin saa liitettyä puhelimeen ja sitä kautta maksettua lähimaksulla (NFC). Tämäkin tuli käytäntöön vuonna 2014, siitäkin on jo 6 vuotta. Siltikin NFC ympärillä on mahdollinen markkinarako, eikös tiimiakatemialla juurikin tehty NFC toimivat käyntikortitkin. Tiimin kanssa pitää panostaa siihen, että pysymme ajantasalla uusista keksinnöistä ja ylipäänsä tuotteista mitä nykyaikana kehitetään. Kun keskittyminen on tuotteissa jotka ovat uusia, pystyy parhaimmassa tapauksessa löytämään hyvän markkinaraon. Maailma muuttuu kovaa tahtia ja siinä on vaikea pysyä mukana tai varsinkaan olla edellä kävijänä, silti kannattaa pitää silmät auki ja tarkkailla mahdollisuuksia, jotka saattavat tulla vastaan.

Halavan ennustama suurempi kaupankäynnin muutos tulee kuitenkin viemään aikaa, sillä näinkin suuri muutos kaupankäynnin uudistamisessa ja sen tuominen käytäntöön tulee olemaan pitkä prosessi. Ilkka puhuikin käynnissä olevasta murrosvaiheesta. Tämä murrosvaihe tulee olemaan lyhyempi kuin koskaan aikaisemmin, koska teknologian kehittyminen ja sosiaalinen media auttavat asiaa. Nyt kun tulee jokin uusi hyödyllinen käytäntö, saadaan se kaikkien tietoisuuteen nopeasti ja vaivatta. Tämä auttaa maailmaa kehittymään nopeaa tahtia kohti parempaa tulevaisuutta.

Ilkka kannustaa kaikkia lisäämään protopista ajattelua. Protopia tarkoittaa sitä, että ottaa jo nyt pieniä askeleita luodakseen hyvä pohja tulevaisuuteen. Vaikka Ilkka puhuukin tästä isommalla skaalalla, voi tätä silti tuoda osaksi tiimiakatemian arkea. Kun panostaa siihen, että joka päivä asiat on vähän paremmin kuin eilen, pääsee tiimillä 3 vuodessa pitkälle. Tuntuu että meillä kehitys kohti parempaa on vähän aaltoilevaa. Joinain päivinä saamme aivan huikean määrän kehitystä, toisina päivinä taas tuntuu että emme kehity ollenkaan. Protopisen ajattelun käytäntöön ottaminen toisi jokaiselle selkeän tavoitteen siihen, kuinka joka päivä tekemällä asiat vähän paremmin, pystymme pitää tasaisen ja jatkuvan kehityksen yllä.

 

 

 

 

Matias Alsio

You May Also Like…

Digital Garage

Google digital garage on monelle akatemialaiselle tuttu Googlen ilmaiskurssi, joka käsittelee muun muassa...

Uteliaisuuden taito

Hanna Siefenin Uteliaisuuden taito käsittelee uteliaisuutta psykologin näkökulmasta ja sitä, kuinka uteliaisuus on...

Matkan opas

Johdanto Nappasin Tiimiakatemian kirja hyllystä tämän Saku Tuomisen ja Risto Kuulasmaan kirjoittaman kirjan...

0 kommenttia

Lähetä kommentti