21 oppituntia maailman tilasta

Kirjoittaja: Asser Jäntti

14 joulukuun, 2021

Lähdeteos: 21 oppituntia maailman tilasta

Lähdeteoksen kirjoittaja: Yuval Noah Harari

Teoriapisteet: 3

Kun maailma muuttuu jatkuvasti, on muututtava itsekin, mutta miten jo luonnostaan muutosvastainen ihminen sopeutuu siihen kun teknologia vie ihmisten työpaikat? Onko tulevaisuuden tärkein työelämätaito epävarmuuden ja muutoksen sietäminen? Maailmalla tapahtuu koko ajan asioita joista ei ymmärrä mitään, mutta ne saattavat vaikuttaa omaan tekemiseen, valintoihin ja ajatusmalleihin. Miten voisin avartaa maailmankatsomustani, jotta ymmärtäisin edes murto-osan ympärilläni tapahtuvasta maailmasta? Mieleen tulvii tietoa, mutta miten sen ehtii jäsentelemään ja ymmärtämään, ja kaiken lisäksi vielä huomioimaan miten se vaikuttaa omaan toimintaan? Onko se huolestuttavaa vai mahtavaa kun Googlen tai Facebookin algoritmit tietävät paremmin kuin yksilön läheisimmät ihmistoverit, minkä päätöksen yksilö jossakin tilanteessa tekisi?

Miten teknologia vaikuttaa omaan ammatinkuvaan tulevaisuudessa?

Teknologia on kehittynyt käsittämättömän nopeasti ja sen vaikutukset ovat niin suuret, että sitä on vaikea ymmärtää. Miten voisin ennakoida teknologian kehityksen vaikutuksia omaan ammattiini hautauspalvelussa? Luulen että paras tapa ennakoida, on pysyä parhaan mukaan kehityksen mukana ja pitää mielenkiintoa uusimpiin ja vielä kehitteillä oleviin teknologioihin, joita alalla voisi käyttää. Teknologian kehityksestä ei kannata jäädä jälkeen millään alalla, mikäli haluaa pysyä alan huippuammattilaisena. Miten teknologia sitten voi vaikuttaa työntekemiseen?

Teknologian kehitys vaikuttaa varmasti monella tavalla riippuen ammatista, hautauspalvelua se todennäköisesti tulee helpottamaan paljon. Hautauslupia ei tarvitse enää viedä paperisena paikasta toiseen, vainajan arkkuun huolto onnistuu koneiden avulla ettei oma selkä hajoa ja todennäköisesti tulevaisuudessa myös autot ajavat itseään. Minä voinkin siis melkein jäädä kotiin nukkumaan. Mutta miten teknologia selvittää henkiset asiat? Ihmisen etu tekoälyyn verrattuna on tunneäly, joka on keskeisen tärkeää hautauspalvelijan työssä.

Kun teknologia kehittyy ja työ helpottuu, tarkoittaa se joidenkin työpaikkojen vähenemistä tai loppumista ihmisiltä. Tämä on pelottavaa, mutta tulisiko tilanteeseen sopeutua kehittämällä nykyaikaisia työpaikkoja? Harari kuvaa kirjassa esimerkkitilannetta, jossa kaivosrobottiyritys myy louhittua metallia toiselle robottiyritykselle, joka tekee metallista robotteja kaivosyritykselle. Tilanteessa on siis ihmiset pelattu kokonaan pois, myös kuluttajan roolista. Esimerkki kuulostaa kuumottavalta ja erikoiselta, mutta ei mahdottomalta. Jos vastaavat tilanteet ovat joskus mahdollisia niin syntyykö ihmisten keskuuteen uusia yhteiskuntaluokkia, jotka ovat täysin toimettomia ja korostuuko tuloerot äärimmäisen rikkaiden ja köyhien välillä. Melkoisia kauhuskenaarioita, mutta näitä ajatuksia myös Harari tuo kirjassaan esille.

Käytäntöön kirja antaa paljon ajateltavaa monille elämän osa-alueille. Uudet ja viisaat näkökulmat politiikkaan, ympäristöön, globaaleihin ongelmiin, uskontoihin, työhön ja teknologiaan jättivät paljon pureskeltavaa. Kirjan aiheet olivat varsin yleissivistäviä ja kehittivät kypsää ajattelua laajasti eri aiheista. Kun yleistieto lisääntyy ja oppii soveltamaan sitä käytännössä, voi siitä saada paljonkin konkreettista hyötyä työelämässä ja elämässä muutenkin. Omalla kohdallani ehkä konkreettisin käytännön muutos kirjan lukemisen jälkeen on ollut aikaisemmin vähän kadoksissa ollut kiinnostus politiikkaan. Halu äänestää on ollut korkeampi kun on ymmärtänyt politiikasta edes pienen tiedonjyväsen verran. Esimerkiksi ilmasto-ongelmat ovat ja tulevat olemaan globaaleja ja vaativat globaaleja ratkaisuja. Yksilö voi yrittää vaikuttaa globaaleihin ongelmiin asioista selvää ottamalla ja esimerkiksi äänestämällä, mistään massiivisesta vaikutuksesta ei tietenkään yksilötasolla ole kyse. Vaikka yksilön tekemä muutos ei olisi merkittävä, monen yksilön tekemänä on. Tästä viisaampana voi jatkaa elämistä kohti muuttuvaa nykyhetkeä ja tulevaisuutta, mikään muu ei ole varmaa kuin muutos ja siihen tärkeänä työkaluna sopeutuminen.

You May Also Like…

Alustatalous

Ajattelin kokeilla uutta aluevaltausta ja paneutua alustatalouden maailmaan. Ajat ovat todella muuttuneet ja...

Johtajuuden ristiriidat

Johtajuus on monimutkainen laji, jossa kaikkia ei koskaan voi miellyttää tasapuolisesti ja pettymyksien kohtaamiseen...

Myy enemmän – myy paremmin

Myynti on taitolaji, josta Mika D. Rubanovitsch on kirjoittanut useammankin kirjan. Viime syksynä luin kyseiseltä...

0 kommenttia

Lähetä kommentti