12 Rules for Life – an Antidote to Chaos

Kirjoittaja: Vili Selenius

18 joulukuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Alkuun todettakoon, että tämä on viimeinen esseeni 40 kirjapisteen maratoonissa, joten minulta alkaa olla hiljalleen jutut lopussa… mutta mennään kirjan pariin.

12 Rules for Life – an Antidote to Chaos on Jordan B. Petersonin käsialaa ja kuten kirjan nimestä saattaa päätellä, kirja sisältää 12 elämänohjetta, joiden avulla tulisi pystyä hallitsemaan, jos ei mitään muuta, niin ainakin itseään, kaiken kaaoksen keskellä.

Tätä Peterson ei mainitse itseasiassa kirjassa, mutta kuulin kaverilta joka oli paikalla. Peterson oli louhimassa ametisteja Egyptissä v. 2017 ja hänen retkikuntansa leiriytyi yöksi Siinainvuoren juurelle. Peterson lähti kapuamaan vuorenrinnettä tähystääkseen huomista louhospaikkaa, kun yhtäkkiä pilvet peittivät taivaan ja alkoi salamoimaan. Itse Jumala ilmestyi Petersonille vuoren rinteellä ja mylvi hänelle 12 elämänohjetta, jotka Peterson hakkasi graniitinsirpaleella vuoren rinteellä levänneisiin savitauluihin.

Totta joka sana ja nämä elämänohjeet Peterson on tiivistänyt 448 sivuiseksi eepokseksi, joista tulkitsen kolmea minua puhutellutta alla.

 

2. Kohtele itseäsi niin kuin jotakuta, jonka hoitamisesta olet vastuussa

”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille” – Jeesus

Jumala pudotti Petersonille kultaisen säännön reversenä: Tee itsellesi, niin kuin haluat tehdä muille.

Tottahan se on, että monilla on paha tapa laiminlyödä omaa terveyttänsä ja syyllistyn siihen silloin tällöin itsekin. Pyrin kuitenkin pääsääntöisesti pitämään omasta terveydestäni huolta psyykkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti, sillä ihminen kun ihminen on kehonsa armoilla ja jos keho ei toimi, ei toimi mikään muukaan.

Peterson vinkkaa, että pitääksesi omasta terveydestäsi parempaa huolta, ajattele, että olet itsesi huoltaja. Käytännössä siis ajattele, että sinä olet aivot ja sinun vastuullasi on pitää huolta omasta liha-aluksestasi, eli ruumiista.

3. Ystävysty ihmisten kanssa, jotka toivovat parastasi

 

Hyvät ystävät ovat mieletön voimavara, mutta huonot ystävät ovat sen vastakohta. Huono ystävä kuluttaa sinun energiaasi ja on haitallinen henkiselle terveydellesi. Pyri siis ympäröimään itsesi ihmisillä, joilta saat energiaa ja joiden kanssa kehitätte toinen toistanne. Pyri katkaisemaan ihmissuhteet sellaisten ihmisten kanssa, joiden parissa et pysty olemaan oma itsesi tai tunnet olosi yksinäiseksi ja väsyneeksi. Hyvänä esimerkkinä ja jatkaakseni tätä raamatullista teemaa: Miettikääpä jos Jeesus olisi tajunnut laittaa välit poikki Juudaksen kanssa. Olisi ollut kaikilla paljon mukavampi pääsiäinen.

 

7. Tavoittele sitä mikä on merkityksellistä, ei sitä, mikä on helppoa

 

Petersonin mukaan elämän ei ole tarkoitus olla helppoa, reilua tai hauskaa. Sen on tarkoitus olla merkityksellistä. Tästä johtopäätöksenä, Peterson ei taida olla sellainen ystävä, joka haluaisi parastani (Peterson 3:1). Tajuan Petersonin pointin ja olen osittain myös samaa mieltä, mutta mielestäni ei ole kenenkään tehtävä määritellä mikä on elämän tarkoitus ja mitä ihmisten tulisi tavoitella. Jos joku kokee olevansa onnellinen tehden päivästä toiseen samaa helppoa rutiiniksi muodostunutta asiaa, niin kuka minä olen kertomaan hänelle, että ”tuo tulee sinulta jo aika luonnostaan, pitäisikö keksiä jotain muuta tekemistä?” Oma filosofiani sivuaa kuitenkin hyvinkin läheltä Petersonin ohjetta. Olen itsevarmempi, kun koen, että tekemiseni on edes jotenkin perin merkityksellistä.

 

Reflektioni lähti melkoiselle sivulaukalle ja sai raamatullisia piirteitä osittain siksi, että kello lähentelee neljää aamuyöllä ja joudun univajeen takia lepuuttamaan silmiäni vuoroissa ja osittain siksi, että selasin kirjan läpi aika tiuhaan tahtiin ja jouduin draaman keinoin värittämään tarinaa mieleeni jääneen tiedon ympärille. Kirja oli mielestäni aika perinteistä self-help lätinää, jonka läpi seuloessani mieleeni saattoi jäädä muutama häilyvä tiedonmurunen, jotka varmasti unohdan heti kun olen viimeistellyt tämän esseen ja kömmin peiton alle.

You May Also Like…

Suojattu: Läsnäolon voima

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Hinnoittelun voima

Yksi vaikeimmista asioista Tiimiakatemiaprojekteissa on ollut hinnoittelu. Etenkin luovan työn hinnoittelu on ollut...

0 kommenttia

Lähetä kommentti