12 Elämänohjetta kaaosta vastaan

Kirjoittaja: Matias Alsio

3 marraskuun, 2021

Lähdeteos: 12 rules for life

Lähdeteoksen kirjoittaja: Jordan B. Peterson

Teoriapisteet: 2

Ystävysty ihmisten kanssa, jotka toivovat parastasi

Ihmiset ketkä ympäröivät sinua, vaikuttavat sinuun toödella paljon tiedät sen tai et. Moni ihminen puhuu sanonnasta, en oo ihan varma menikse näin mut pointin ymmärtää tästä ”sun 5 läheisintä ihmistä kertoo millanen sun tulevaisuus tulee olemaan”. Tällä tarkoitetaan oman lähipiirin merkitystä sinuun ja siihen millaiseksi ihmiseksi muokkaannut. Omassa elämässä jokainen suuri muutos on alkanut siitä kun olen päättänyt hankkia uudet piirit missä alan viettämään aikaa. Joka kerta kun tekee näin niin huomaa olevansa itse paremmassa paikassa hetken kuluttua. Toki tälläinen ei ole aina tarpeellista jos ympärillä olevat ihmiset ovat juuri oikeat sinulle ja vievät sinua kohti omia tavoitteitasi. Omalla kohdalla on käynyt liian usein niin, että kasvan erilleen muista, oma elämä on aina kehittynyt suuntaan tai toiseen nopeasti, se on tehnyt niin että oma kaveripiiri jatkaa yhteen suuntaan ja itsellä lähtee kiinnostus johonkin muualle ja pian omat mielenkiinnot eroaa liikaa omasta kaveriporukasta tai sitten on vaan ollut huonoa seuraa mikä on pitänyt paikallaan ja syönyt energiaa. Onneksi tälläisistä tilanteista pääsee aina pois kun vaan tekee päätöksen ja pitää huolen että omat ystävät on sellaisia, jotka toivovat sulle parasta!

Kerro totuus, tai älä ainakaan valehtele

Omasta mielestä totuuden puhuminen on yksi tärkeimmistä tavoista jonka ihminen voi opetella. Painavimmat asiat maailmassa on omat ajatukset. Ota lasillinen vettä käteen ja pidä käsi suorana vaakatasossa. Kun pitää lasia vettä 10 sekuntia, ei se paina juuri mitään, pidä lasia 10 minuuttia niin käsi kramppaa jo hurjasti, pidä lasia 10 tuntia niin pieni lasillinen vettä tuottaa jo valtavan määrän painotaakkaa. Jokainen valhe minkä kerrot ihmisille saa sinut valehtelemaan helpommin. Jokainen valhe minkä kerrot itsellesi saa sut uskomaan sun omiin valheisiin. Jos valehtelee itselleen ja muille liian paljon, voi olla jopa vaikea tunnistaa totuutta valheesta. Pienikin valhe voi painaa paljon. Ootko koskaan kertonut jollekin läheiselle ihmiselle jonkun ihan tyhmän tai ei niin tyhmän valheen, tai jättänyt kertomatta jtn tärkeää. Yksikin ajatus voi painaa aivan älyttömästi mieltä, siksi on tärkeää puhua totta.

Totuuden puhuminen on muutenkin erittäni hyödyllistä mutta haastavaa. Ihmisillä on tapana ajatella asioita, tilanteita ja itseään sellaisena kun haluaisi niiden olevan. Se ei aina ole huono asia, mutta tulee kuitenkin tiedostaa mikä on totta ja mikä ei. Totuus on kuin laulu, kun sen kuulee on siinä tietty värähtely mistä tunnistaa sen olevan totta.

Totuuden puhuminen itselleen voi tehdä elämästä erittäin paljon helpompaa ja parempaa. Jossain kohtaa elämää voi löytää itsensä tilanteesta, missä ei ole onnellinen. On se sitten huono parisuhde tai vaikkapa työ, jos et ole rehellinen tilanteestasi et pysty tehdä asiaan muutosta. On tärkeää ajoittain käydä rehellinen keskustelu itsensä kanssa ja pohtia omaa elämää. Mikä menee hyvin ja mihin haluaisi muutosta. Näin pääset liikkumaan elämässä eteenpäin ja pääset helpommin irti tilanteista ja asioista jotka eivät tee hyvää sinulle.

Moni ihminen pelkää totuuden puhumista sen takia, että pelkää satuttavansa toista puhumalla totta tai mahdollisia seuraamuksia totuuden sanomisesta. On kuitenkin muistettava, että totuus on pohja jonka päälle rakennetaan ihmissuhteet. Jos et pysty puhumaan totta läheisille ihmisillesi, jää näkemättä miten kauniisti ihmissuhde voisi kukoistaa. Jos jättää kertomatta totuuden, kärsii siitä jokainen ihminen kuka on tilanteessa mukana. Se luo pohjan, joka voi sortua minä hetkenä hyvänsä. Jos olet jonkun toisen ihmisen kanssa jättänyt totuuden pois pelosta tai muusta syystä, on syytä miettiä onko ihmissuhde merkityksllinen sinulle. Jos vastaus on että se merkitsee, on aika alkaa harjoittelemaan totuuden puhumista.

Oleta, että keskustelukumppanisi voi tietää asioita, joita sinä et tiedä

On tärkeä laittaa oma ego syrjään. Maailma ei pyöri vain sinun ympärilläsi ja sinä et tiedä kaikkea. Itse välillä unohdan tämän ja annan oman egon ohjata itseäni ja luulla itsestäni liikoja.  Parhaimmat keskustelut ja ihmissuhteet kehkeytyvät ainakin itsellä kun käy merkityksellisiä keskusteluja, joissa molemmat osapuolet oiekasti kuuntelevat toisiaan, muistavat sen, että toinen tietää asioita mitä et itse tiedä ja muistaa ettei itse ole aina oikeassa. Kuunteleminen on yksi arvokkaimmista asioista, kuuntelemalla opit ympärilläsi olevista asioista ja ihmisistä huomattavasti enemmän kuin sillä, että olet kokoajan äänessä tai että et kuuntele toista ihmistä. Tiimiakatemian yksi vahvuuksista on se, että ihmisiä on menonlaisa erilaisista taustoista. Kuuntelemalla muita, voit oppia heistä. Käymällä keskusteluja joissa molemmat kuuntelevat toisiaan, voit oppia vaikka mitä. Muista siis olla avoin!

Matias Alsio

You May Also Like…

Teknologia jäljittelee biologiaa

Teknologia jäljittelee biologiaa

Suuri osa ihmisistä ei tiedä mitä tietokoneen tai puhelimen sisältä löytyy ja vielä pienempi osa ymmärtää kuinka ne...

En tiiä jaksaako

Ei sun tarvi jaksaa hei. Pysähdy hetkeksi On tärkeää kuunnella omaa kehoa ja mielentilaa, ja tunnistaa, kun tarvitsee...

Doulahörhöilyä

Kuinka ollakaan – lapsuuden kätilöhaaveesta ammattidoulaksi, Tiimiakatemian aikaisen henkisen kasvun ja oman työn...

0 kommenttia

Lähetä kommentti