Yrityskulttuuri on kuningas

Kirjoittaja: Jessika Pennanen

16 tammikuun, 2024

Lähdeteos: Yrityskulttuuri on kuningas

Lähdeteoksen kirjoittaja: Panu Luukka

Teoriapisteet: 3

Yrityskulttuuri Artessa on aina ollut hyvä, tosin nyt viimeisen syksyn ajan on tuntunut, että olemme ottaneet asiat aivan liian vakavasti. Jokaisella tuntuu olevan ja kuuluukin olla kalenteri täynnä ja sen vuoksi yhteiset ”pakolliset” tapaamiset eli esim. viikkopalaverit on haluttu pitää lyhyenä ja ytimekkäänä. Tämän takia palaverit on muuttuneet hieman kuiviksi. Ne ovat kuitenkin treenien jälkeen ainoita yhteisiä aikoja viikossa, jossa työskennellään yhdessä. Sen vuoksi meidän täytyy antaa kuulumiskierrokselle aikaa, jotta jokainen saa kertoa miten menee.

Jokaisen Artelaisen sitoutuminen tai sitoutumattomuus vaikuttaa meidän yrityskulttuuriimme. Meitä on 12 yksilöä ja jokaisella on oma mielipide tai suunta, joten yhteiset päätökset eivät miellytä ihan jokaista. Sen vuoksi sitoutuminen tiimiin on myös vaikeampaa. Jokaisen tulee kuitenkin muistaa se, että työelämässäkin joudut sitoutumaan tehtäviin, jotka eivät ole itselle mieluisia, mutta ne on silti tehtävä. Arten toimintaa täytyisi ajatella samalla tavalla.

Joryllä on varmaan suurin rooli yrityskulttuurin rakentamisessa. Kuitenkin tiimissä, jossa jokainen on vertaisjohtajia, jokaisella on vastuu. Jokaisen yksilön toiminta heijastuu hyvässä ja pahassa joryn toimintaan. Joskus motivaatiopula ja sitoutumattomuus heijastuu negatiivisesti jorylle, jolloin joryn jäsenenä tulee mietittyä, että kannattaako asiaan panostaa, mikäli kaikki eivät sitoudu. Kulttuurin tukeminen on kuitenkin jokaisen homma.

Arten teemaviikot ja niiden vaikutus

Olemme huomanneet, että tarvitsemme jotain virkistystä viikkoihin, jotta arjessa on jotain pientä lisää töiden lisäksi. Me otimme tämän takia teemaviikot haltuun. Alkuun kehonkieli -treeneissä puhuimme kosketuksesta ja sen tuomasta luottamuksesta. Otimme sen heti teemaksi samaiselle viikolle. Viikon aikana, kun tulin akatemialle, suurin osa tiimiläisistä tuli heittämään ylävitosta tai kiviä. Teema pysyi koko viikon ajan ja mielestäni se oli toimiva. Se toi lisää kanssakäymistä ja positiivinen energia tarttui tiimiläisestä toiseen. Positiivisuusviikolla kehut alkoivat kaikesta turhan kehumisesta, ja viikon aikana tuli kehuttua paljon enemmän, kuin mitä yleensä. Saimme näillä teemaviikoille tiimiläisille hyvää mieltä sekä positiivista ilmapiiriä.

Mahdollista dialogi

Jotenkin aina unohtaa kuinka avoimia loppujen lopuksi kaikki keskustelumme tiimin kanssa ovat. Käymme viikoittain dialogia tiimin kanssa ja sekin on ehdottomasti kehittynyt meillä tässä kahden vuoden aikana. Meillä lähti tiimin kanssa jo heti alusta asti dialogi rullaamaan todella sulavasti ja tasaisesti. Olemme saaneet nyt myös ne hiljaisemmat tiimiläiset osallistumaan entistä enemmän, johon on varmasti vaikuttanut se, että luottamusta on syntynyt tiimin sisällä.

Isolla munalla -strategia vie meitä kohti voittavaa ja vahvaa kulttuuria.

Me palkitsemme kuukausittain, me tarkastelemme ja haastamme toistemme toimintaa, me kannustamme jopa mokaamaan, me jaamme oppeja. Strategia tukee nimenomaan yksilön kehitystä, jolloin se kehittää myös samalla koko tiimiä. Meidän vaan täytyy pitää huolta siitä, että teemme aikaa sille, että pääsemme sparrailemaan ja tukemaan toisiamme projekteissa ja kehityksessä.

Kulttuuri Tiimiakatemialla

On elintärkeää, että uudet tulevat opiskelijat pääsevät verkostoitumaan ja näkemään Tiimiakatemian meininkiä jo ensimmäisen syksyn aikana perusopintoja tehdessä. Myös jo hakuvaiheessa. Olemme juuri pohtineet megatiimin kanssa hakijamarkkinointia, ja meidän on osattava näyttää eri kanavien kautta Tiimiakatemian toimintaa ja sen kautta kulttuuria. Tämä auttaa siihen, että meille hakee juuri tällaiseen koulumuotoon sopivia tyyppejä.

Kulttuuria ei voi kopioida. Meillä on 9 tiimiä, jotka käytännössä käyvät saman polun läpi. Päällisin puolin se on kaikilla sama, mutta kuitenkin tosi eri. Välillä ongelma tiimeissä on se, että me nimenomaan kopioimme toimintatavat ja tietynlaista yrityskulttuuria. Kuitenkin jossakin vaiheessa tiimit havahtuvat siihen, että tämäpä ei olekaan meidän tiimillemme paras toimintatapa. Arten toiminnassa huomasimme, että toisena vuotena meille opetetut johtoryhmäroolit eivät palvele meidän tiimiämme ja se oli varmasti syy siihen, miksei rooleihin ollut paljoa hakijoita. Viimeiselle vuodelle me halusimme pistää joryroolit uusiksi, tiimiä palvelevaan muotoon. Meillä oli hakijoita huomattavasti enemmän ja se loi motivoituneen ilmapiirin tiimille.

Kulttuuri työelämässä

Tällä hetkellä painin pääni sisällä sen ajatuksen kanssa, että uskallanko irtisanoutua pitkäaikaisesta työpaikastani. Olen melkein 7 vuoden ajan työskennellyt tässä samassa työpaikassa ja päässyt talon sisällä testaamaan eri osaston töitä, jolloin työ on pysynyt mielenkiintoisena ja vaihtelevana. Miksi irtisanoutuminen on sitten niin vaikeaa? Totta kai vakituinen työsopimus tuo turvaa omaan talouteen ja arkeen. En koe, että pääsen tarpeeksi haastamaan itseäni tässä työssä, mutta minusta yrityskulttuuri ja työporukka on niin huippu, että siitä harmittaa luopua. Vaikka lähtisin työstä ja keskittyisin kunnolla opintoihin, on töiden kautta jäänyt itselle elinikäisiä ystäviä, joka on mielestäni rikkaus.

You May Also Like…

Ikigai

Oletko koskaan pohtinut omaa elämän tarkoitusta? Miten, oletko ajatellut Tiimiakatemian matkan tarkoitusta? Tiedäthän...

0 kommenttia

Lähetä kommentti