Miksi nukumme?

Kirjoittaja: Henri Ruuskanen

16 tammikuun, 2024

Lähdeteos: Miksi nukumme - unen voima

Lähdeteoksen kirjoittaja: Matthew Walker

Teoriapisteet: 3

Matthew Walkerin kirja unen merkityksestä vaihtui omalle lukulistalleni jo nyt syksyksi, vaikka olin ajatellut lukevani sen vasta keväällä, kun aurinko alkaa paistaa enemmän ja sitä kautta tulee enemmän univaikeuksia, mutta merkillistä univaikeuksia alkoi tulla marraskuussa, joka on suomessa melkein se pimein kuukausia ja valon takia ei ainakaan pitäisi olla ongelmaa nukahtaa. Minulla on aina ollut hyvät unenlahjat, enkä ole oikein tarvinnut murehtia nukkumisesta, mutta jostain syystä tänä syksynä olen heräillyt usein öisin ja valvonutkin pitkiä aikoja välillä, koska uni ei vaan ole tullut enää uudestaan. Luulenpa, että unettomuus johtuu stressistä, koska monet asiat tuntuvat kasaantuvan joulua kohti ja päivät ovat melko pitkiä ja silti tuntuu, ettei kaikkea kerkeä tekemään ja siksi ne pyörivät mielessä myös yöllä. Ajattelin siis lukea Walkerin kirja, jospa siitä saisi vinkkejä näihin pulmiin. Olen aiemmin kuunnellut erilaisia podcasteja aiheeseen liittyen, mutta en ole kovinkaan tehokkaasti vienyt sieltä saatuja oppeja käytäntöön, joten nyt aion ottaa kirjasta ainakin muutaman asian, minkä vien omaan arkeen ja pitää siitä myös kiinni tulevaisuudessa.

Uni ja urheilu

Walkerin kirja avaa, kuinka uni vaikuttaa aivojen toimintaan, oppimiseen ja tunteisiin. Aktiivisena liikkujana minua kosketti erityisesti se, miten uni edistää fyysistä palautumista ja suorituskykyä. Urheilun fyysiset vaatimukset ovat korkeat, ja Walkerin mukaan riittävä uni on välttämätön osa palautumista. Tämä toki on ollut omassa tiedossani jo pitkään, mutta en ehkä ole ottanut asiaa niin tosissaan varsinkaan lopetettuani kilpaurheilun jalkapallon parissa. Nyt kuitenkin, kun olet alkanut treenaamaan totisemmin crossfitin parissa huomaan kyllä heti, jos olen nukkunut edellisen yön huonosti. Varsinkin jos treenissä on painonnostoa niin ei siitä kyllä tule yhtään mitään, jos on huonot yöunet takana. Myös toiseen rakkaaseen lajiin padeliin unella on myös vaikutusta. Silmä käsi koordinaatio on hyvin olennainen osa sitä lajia ja väsyneillä silmillä ei siitäkään tule mitään. Olen monesti käynyt pelaamassa padelia myös myöhään illalla ja silloin kyllä huomaa, että mitä pidemmälle vuoro venyy, sitä heikommaksi pelin taso vajuu. Toki hyvällä ruokailulla on myös merkitystä, mutta nostaisin silti unen sen yläpuolelle, varsinkin tämän kirjan luettuani.

Työt ja uni

Korkeakoulussa opiskelut aloitettuani olen huomannut, kuinka paljon enemmän kroppa vaatii lepoa työpäivän jälkeen, kuin vaikkapa lukiossa ollessani. Aivot toimivat tehokkaammin ja käsittelevät haastavimpia asioita ja näin ollen vievät myös enemmän energiaa. Arki koostuu välillä myös melko haastavista asioista, joka vaatii keskittymistä, tarkkaa ajattelua ja muistin tehokasta käyttöä. Walkerin teos korostaa, kuinka uni parantaa muistia ja edistää oppimista. Ymmärsin, että lyhyet yöunet eivät ainoastaan tee minusta väsynyttä urheilijaa, vaan myös vähemmän tehokasta tiimiyrittäjää. Tämä oivallus on johtanut siihen, että pyrin nyt nukkumaan vähintään 7–8 tuntia yössä, mikä on parantanut keskittymiskykyäni ja tehnyt työskentelystä tuottavampaa. 7–8 tuntia riittää minulle keskelle viikkoa, mutta monesti viikonloppuisin haluan nukkua pidempään, jopa 10 tunnin yöunet. Minulle ei varsinaisesti kerry univelkaa, mutta viikonloppuisin tykkään monesti ottaa rennosti, enkä laita monesti edes herätystä ja silloin yleensä nukun melko pitkään. Tämä kuitenkin on huono asia tulevan viikon kannalta, koska unirytmi kärsii. Yksi tärkeimmistä asioista unen kannalta olisikin säännöllisyys. Olen kuitenkin itselleni sen verran armollinen, etten herää viikonloppuisin 8 aikaan aamulla. Aamut eivät yksinkertaisesti ole oma vahvuus, vaan olen tehokkaimmillani illalla 18–20 aikaan. Siksi monesti teenkin vielä töitä kotona akatemian jälkeen, koska saan silloin tehokkaasti asioita aikaan. Toisaalta taas tykkään käydä aamulla treenaamassa, koska silloin päivän saa käyntiin ihan eri tavalla. Ehkä tähän olisi hyvä löytyy jokin tasapaino, koska pidemmän päälle myöhään työskentely ei ole hyvästä, eikä aina ole aikaa lähteä aamulla treenille.

Stressin hallinta

Hektinen elämäntyylini tuo mukanaan stressiä, joka vaikuttaa sekä urheilusuorituksiini että opintoihini. Walkerin kirja opettaa, että uni auttaa hallitsemaan stressiä ja vähentämään ahdistuksen tunteita. Olen huomannut, että paremman unen myötä olen rauhallisempi ja kykenen käsittelemään paineita paremmin. Tämä on merkittävää, sillä stressi vaikuttaa suoraan urheilusuorituksiini ja kykyyni oppia uutta. Puhuin alussa siitä, että olen herännyt nyt syksyllä usein öisin miettimään kaikkia tekemättömiä asioita ja se aiheuttaa vain lisää stressiä. Kaikki oikeastaan johtuu vain huonosta ajankäytöstä ja kalenterin puutteellisesta käytöstä. Tämä sitten vaikuttaa yöuniin, mikä heikentää suorituskykyä. Toistaiseksi olen kuitenkin saanut urheilun kautta aika hyvin nollattua ajatuksia ja sitä kautta saanut lievitettyä stressiä. Olen myös syksyn aikana pohtinut onko sunnuntainen sähly vuoro ollut hyvästä seuraavalle viikolle, koska vuoro loppuu melko myöhään ja sen takia nukahtaminen venähtää, koska kroppa käy vielä kierroksilla myöhään illasta. Toistaiseksi olen kokenut kovan urheilun kuitenkin hyväksi tavaksi päättää viikko.

Unen ja teknologian suhteesta

Walkerin kirja avaa myös teknologian vaikutusta unen laatuun. Nykymaailmassa älylaitteet ovat jatkuvasti läsnä, ja niiden sininen valo häiritsee unirytmiäni. Kirjan opit ovat saaneet minut rajoittamaan puhelimen käyttöä ennen nukkumaanmenoa, mikä on auttanut minua nukahtamaan nopeammin ja syventänyt unen laatua. Kirjan luettuani olen pyrkinyt laittamaan puhelimen poissa vähintään tuntia ennen nukkumaanmenoa ja lukemaan kirjaa puolituntia ennen nukkumaanmenoa. Olen tähän asti ainakin huomannut että olen paljon rauhallisempi nukkumaan mennessä luettuani kirjaa, kun taas ennen saatoin katsoa TikTok videoita sängyssä viimeisen tunnin ennen nukahtamista.

Matthew Walkerin ”Miksi nukumme – unen voima” on ollut silmiä avaava kokemus. Kirja on antanut minulle tärkeää tietoa unen vaikutuksesta urheilusuoritukseen ja oppimiskykyyn. Opittuani unen merkityksestä olen tehnyt muutamia muutoksia päivittäisessä rutiinissani, mikä on parantanut sekä fyysistä että henkistä suorituskykyäni. Yhtenä missä olen huomannut eniten vaikutusta on ehkä juuri tuo puhelimen pois laittaminen tuntia ennen nukkumaanmenoa. Urheilua aion myös vähentää myöhään iltaisin, vaikka sunnuntain sählystä en ole vielä kuitenkaan valmis luopumaan.

You May Also Like…

Strategiakirja – 25 työkalua

Halusin lukea jotain käytännönläheistä strategiasta, mitä voisin viedä suoraan käytäntöön. Kirja oli käytännönläheinen...

Rich dad poor dad

Tämä kirja on ollut lukulistallani jo kauan, ja sen lainaaminen kirjastosta on ollut vaikeaa. Sen vaikea käsiin...

Haastajasta hittipalveluksi

Tänä vuonna tavoitteenamme on luoda Toivolan vanhan pihan projektistamme hittipalvelu, jonne jokaisen on pakko päästä....

0 kommenttia

Lähetä kommentti