Yrityskulttuuri on kuningas

Kirjoittaja: Nella Manninen

24 helmikuun, 2022

Lähdeteos: Yrityskulttuuri on kuningas

Lähdeteoksen kirjoittaja: Panu Luukka

Teoriapisteet: 3

Yrityskulttuuri on uniikki jokaisella yrityksellä. Kulttuuri lähtee johdon aloitteesta, mutta se on hyvin tärkeää jalkauttaa työntekijöille. Myös rekrytoinnissa on todella tärkeää kiinnittää huomioita siihen, onko tuleva työntekijä sopiva yrityskulttuurin näkökulmasta. Kaikki kulttuurit eivät sovi kaikille ja jotta yritys toimii, on sen kaikkien jäsenien oltava mukana kulttuurin ylläpitämisessä ja luomisessa. Kun rekrysimme lisää porukkaa haippiin, halusimme haastatella kaikki hakijat, jotta näkisimme kuinka he sopisivat ryhmämme dynamiikkaan. Haipin kulttuuri on todella rento, kaikki ovat tasavertaisia ja kaikki ovat velvollisia heittämään ideoitaan rohkeasti ilmoille. Jaamme vastuuta heti alusta alkaen ja haluamme antaa toteutukseen yleensä vapaat kädet, jotta haippilaisena pystyisi oppimaan mahdollisimman paljon. Heitämme myös paljon rajua läppää, jota kaikki eivöt kestä. Kaikille tämä meidän todella rento ja ei niin ohjattu ilmapiiri ei sovi. Siksi pyrimme rekrytoimaan omatoimisia, rentoja ja idearikkaita tyyppejä. 

Hajanainen yrityskulttuuri

Tajusin tämän viikon alussa, että emme ole keskustelleet meidän yrityksemme osakkaiden kesken yrityskulttuurista. Jokainen meistä on ajatellut asiaa itsekseen ja luonut oman kuvan kulttuurista, jota on ajatellut, että muutkin noudattavat. Nyt huomasimme tässä ongelman, sillä kaikilla meillä on aivan oma kuva hyväksyttävästä kulttuurista. Olemme liian pitkään ajatelleet, että kaikki ajattelevat niin kuin itse ajattelee, näin ei kuitenkaan ole. Nyt päätimme, että keskustelemme asiasta yhdessä ja luomme tietyt raamit. Harmitusta on esimerkiksi tullut poissaoloista. Jokainen meistä ajattelee erilailla siitä mikä on hyväksyttävä syy olla poissa. Välillä tuntuu, että riippuen henkilöstä toiselle annetaan enemmän anteeksi kuin toisille. Meidän pitää tehdä yhteinen linjaus. 

Olemme puhuneet paljon tulevaisuuden yrityskulttuurista, kun meillä on toimisto ja työntekijöitä ja miten me haluamme tuolloin toimia, mutta olemme unohtaneet nykyhetken kokonaan. Tämä varmasti johtuu siitä, että olemme kaikki hyviä ystäviä keskenämme emmekä ole tajunneet, että tarvitsisimme yhteiset pelisäännöt. Yrityskulttuuri sisältää valtavasti asioita ja nyt meidän pitää yhdessä luoda perusta, joka kantaa myös tulevaisuudessa. Olemme muutenkin murros vaiheessa sillä, kamppailemme kaikki yrityksen pyörittämisen ja muiden töiden välillä. Meillä ei ole vielä omaa toimistoa, jonka saisimme tehdä oman näköiseksi eikä myöskään tarkkoja rutiineja. Työtä tehdään jaksoittain ja joskus myös itsenäisesti. 

Mitä minä kuvittelen tulevaisuudesta?

Haluan, että yrityksemme on työpaikka, minne halutaan töihin. Töitä tehdään ahkerasti, mutta se myös palkitaan. Olemme kaikkien työntekijöiden kesken tiimi, mutta huomioimme myös yksilön tarpeet. Palkitsemme onnistumisista ja juhlimme pieniäkin juttuja. Tunnemme oikeasti kaikki työntekijämme ja voimme järjestää heille merkityksellisiä yllätyksiä tai palkita asioilla, jotka heille ovat heille tärkeitä. Toivon, että olemme sekä työkavereita, että ystäviä ja vietämme yhdessä tyhy päiviä ja iltoja, jotka vahvistavat työyhteisöämme. Haluan, että yrityksemme on erilainen ja näyttää suuntaa sille mitä työelämä parhaimmillaan voi olla. Haluan, että olemme enemmän kuin vain työpaikka, jossa on pakko käydä rahan takia, vaan olemme työpaikka, jossa työskentely on hauskaa ja mielekästä sekä minkä vuoksi herää mielellään aamulla. Haluan, että työpaikallamme olemme tasa-arvoisia ja meillä on käytäntönä pitää toimistojen ovet auki, jotta jokaisella on sellainen olo, että aina saa tulla nappamaan hihasta. Haluan, että muistamme kiittää. 

 Tottakai haluan meille myös super makean toimiston jonka saamme rempata yhdessä oman näköiseksi. Kun kävimme tyttöjen kanssa vierailemassa SaariVisualin sekä MySodan tiloissa, olimme todella innoissamme. Pystyimme jo kuvittelemaan omat upeat tilamme. Yhteinen työtila tuo uskomattoman paljon motivaatiota ja innostaa. On ihanaa, kun on hyvät tilat, jonne on mukava matkustaa aamulla. Tai niin me ainakin kuvittelimme, ehkä vuoden päästä meille jo onkin. 

Yrityskulttuuri on kuningas opetti minulle paljon uutta ja avasi jollain tavalla silmäni uudestaan. On todella innostaa miettiä, minkälaista kulttuuria haluan itse luoda ja minkälaisessa kulttuurissa minä pystyn työskentelemään tehokkaasti ja tyytyväisenä. Minun mielestäni työn pitää olla hauskaa, sillä pitää olla merkitys ja siitä pitää osata nauttia. Työ vie kuitenkin ajastamme todella ison siivun, joten siitä pitää pystyä nauttia. Haluan olla luomassa yrityskulttuuria, jonka avulla saamme ihmisten viihtyvyyttä ja tehokkuutta nostettua. 

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti