Yhdessäohjautuva tiimi

Kirjoittaja: Oona Manninen

20 syyskuun, 2023

Lähdeteos: Yhdessäohjautuva tiimi

Lähdeteoksen kirjoittaja: Karl-Johan Spiik

Teoriapisteet: 1

Yhdessäohjautuvan tiimin toimintamalli

Viimeaikoina treeneissämme on noussut esille miten viemme tiimimme seuraavalle tasolle? Ajattelumme on yksilökeskeistä ja keskitymme omiin henkilökohtaisiin tavoitteisiin sekä saavutuksiin. Missä on yhdessäohjautuvuus? 

Karl-Johan Spiikin kirja yhteisöohjautuvuus esittää työkalun yhdessäohjautuvan tiimin toimintaan, josta Venga voikin ottaa oppeja. 

Tässä tiimin toimintamallissa, jota kutsutaan ”Yhdessäohjautuvan tiimin kolmen portaan ja kahdeksan askeleen malliksi”, tiimi aloittaa matkansa alimmalta portaalta ja etenee askel askeleelta ylöspäin.

Ensimmäinen porras on Perusasioiden kuntoon laittaminen. Tämä vaatii jokaista meitä sitoutumaan yhteiseen toimintaamme, joka saavutetaan seuraavilla askeleilla:

🦶Aikaa keskusteluille

🦶avoin keskustelu

🦶mielipiteiden huomiointi. 

Tiimi toimii tiiminä, koska se kommunikoi ja tekee yhdessä asioita. Meillä tiimissämme yhdessä käytetty aika on vähäistä ja välillä tuntuu, ettei sen merkitystä arvosteta tarpeeksi. Aikaa keskusteluille on treeneissä sekä viikkopalavereossa mutta toiminta jättää vähän tilaa epäviralliselle keskusteluille. Meidän tiimissämme tulisi ymmärtää läsnäolon, kommunikaation ja yhteistyön merkitys ja saada aikaa keskusteluille enemmän. 

Jokaisen mielipiteellä on myös valtava merkitys. Tiimi ei voi työskennellä tiiminä, jos jäsenet kommunikoivat keskenään vain minimin verran. Jokaisen tulisi avata suunsa palavereissa ja jakaa omat mielipiteet. Tässä onkin useimmilla meistä vielä kehittämisen varaa.

Kun tiimin perusasiat ovat kunnossa, siirrytään toiselle portaalle. Jaetun johtajuuden myötä tiimissä aletaan ymmärtämään, miten tiimin jäsenet tarvitsevat toisiaan saavuttaakseen tavoitteensa. Seuraavat askeleet ovat:

🦶sparraaminen 

🦶arvostus

Tässä vaiheessa Tiimiakatemia matkaamme 

alamme ymmärtämään paremmin toinen toisiamme,  tunnistamme tiimiläistemme vahvuuksia sekä heikkouksia. Ymmärrämme myös sen että Yhdessä olemme enemmän. 

”Me henki” ja sen lisääminen tiimissämme on tällä hetkellä yksi tavoitteistamme kohti huipputiimiä. Haluamme auttaa sekä haastaa toisiamme, juhlia onnistumisia ja olla ylpeitä saavutuksistamme. 

Viimeisellä portaalla tiimi alkaa toimia itsenäisesti. Yhdessä ohjautuvassa tiimissä vastuu kannetaan yhdessä. Viimeiset askeleet ovat:

🦶luottamus

🦶jaettu näkökulma

🦶parviäly

Tiimistämme on muodostunut jatkuvasti tiiviimpi. Uskon että kesän jälkeisten treenien, kommunikaation ja pitkään pohditun yhteisen tavoitteen jälkeen olemme koko ajan lähempänä yhdessäohjautuvaa tiimiä. 

Se auttaa meitä selviämään kaikista tilanteista, ja meillä on hyvä fiilis Vengassa. Myös jokainen tiimin jäsen alkaa kehittyä omassa tekemisessään yksilönä mikä  tapahtuu yhdessä tiimin kehityksen kanssa. Koko tiimimme suorituskyky ja osaaminen paranee jatkuvasti ja ehkä ennemmin kuin arvaammekaan tiimin ammattitaito ottaa suuren harppauksen tiimin saavuttaessa yhdessäohjautuvan tiimin portaan. 

You May Also Like…

Sinisen meren strategia

Valitsin tämän kirjan reflektoitavaksi seuraavana, sillä se on ollut paljon keskusteluissa Tiimiakatemialla. Sinisen...

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti