WOLT ALUSTANA PROJEKTEISSANI

Kirjoittaja: Rock Åkerlund

8 joulukuun, 2022

Lähdeteos: Alustatalous ja uudet liiketoimintamallit

Lähdeteoksen kirjoittaja: Johannes Koponen

Teoriapisteet: 2

Tämän esseen tavoitteena on tutustua hieman alustatalouteen ja myös miettiä voisiko siitä olla hyötyä jollekin projektille, jonka parissa pyörin.

Alustataloudesta minulla tulee ensin mieleen lähinnä Uber tai Wolt, ne ovat alustoja, jotka ovat laajentuneet voimakkaasti ja ei loppua ainakaan toistaiseksi näy. Metaa tietenkin alustoista tällä hetkellä käytänkin Happy Secondin markkinointiin, joten se on sitä kautta tuttu, mutta en monipuolisesti Metaa tunne. En esimerkiksi itse käytä oikein enää Facebookia ikinä muuta kuin markkinointitarkoitukseen ja nyt kun kaupungin kiertotaloushanketta varten on perustettu ryhmä sinne, niin viestimme sitä kautta. Alustatalous on yleistynyt paljon ja nykyään uusia alustoja syntyykin runsaasti erilaisiin tarpeisiin. Yleensä se tarve on, kun kaksi tai useampi toimija halutaan yhdistää ja ne voivat molemmat hyötyä alustan kautta. Tällainen tarve on helppo kuvata esimerkiksi Woltin avulla, kun ostaja ei jaksa tai pääse ostamaan ruokaa liikkeestä itse ja haluaa sen tuotavan kotiin, joten alusta sallii sen ja näin ollen syntyy tilanne, jossa kaikki saavat sen mitä haluavat.

HAPPY SECOND X WOLT

Wolt on noussut esille tässä jo muutamaan otteeseen, joten huvikseni lähdin leikkimään ajatuksen kanssa, jos Happy Second olisikin Woltin kanssa jollain tavalla yhteistyössä ja alustatalous toteutuisi tällä tavoin tämän projektin kanssa. Tutkiskelin hieman asiaa ja yleinen välityspalkkio Woltin kanssa on huimat 30% tilauksesta (tämä ainakin ravintolatilauksissa). Periaatteessa tämän kanssa voisi lähteä kikkailemaan sillä, vaikka tuo onkin suuri provisio niin olisi mahdollista ilman hävikkiä tuottaa jonkunlainen palvelu, joka sopisi Woltiin.

MILLAINEN SE SITTEN OLISI?

Palvelu voisi olla sellainen, että esimerkiksi Instagramin stooreissa kun markkinoimme tuotteita voisimme liittää siihen woltkoodin, joka veisi Woltissa siihen kohtaan, josta sen voisi tilata kotiin. Palvelu toimisi ehkä vielä paremmin asusteiden (laukut, korut) kanssa, kun vaatteiden, joita moni tahtoo sovittaa, mutta varmaan toimisi myös vaatteiden kanssa. Tätä voisi markkinoida monella näkökulmalla, esimerkiksi kun olet hätätilanteessa ja tarvitset jonkinlaista vaatetta, voisi meillä olla Wolt-osio verkkokaupassa, joka olisi myös itse Wolt-sovelluksessa ja sen lisäksi stooreissa esiintyvät asut, jotka voisi ostaa verkkokaupan lisäksi Woltista.

HYÖTY

No näkyvyyshän se varmaan olisi se suurin hyöty. Koko ajanhan se näkyisi siellä tarjonnassa ja ainakin aluksi saattaisi herättää hilpeyttä ja positiivista uteliaisuutta. Jos se ei maksa paljon olla mukana itse alustalla ja veloitus tapahtuu pääosin provisioiden kautta, niin se ei oikeastaan olisi edes huono idea, jos lähtisimme sellaiseen mukaan. Markkinointi ja näkyvyys, jota tämä voisi aiheuttaa olisi ehdottomasti sen arvoista, että näkisimme vaivan ja toteuttaisimme tällaisen kokeilun. Se kävisi myös ehdottomasti rohkeana kokeiluna!

K2STUDIO (työnimi kaupungin hankkeelle)

Seuraavaksi halusin tarkkailla vielä hanketta ja sen soveltuvuutta Woltin kanssa. Kohosi idea esimerkiksi jäsenmaksusta, jonka voisi määritellä myöhemmin, mutta se kattaisi tarvikelainauksen Woltin kautta ja näin kiertotalousajattelu toteutuisi alustan kautta uudenlaisella tavalla. Palvelu toimisi nopeasti selitettynä kutakuinkin näin:

1.Asiakas maksaa jäsenmaksun ja saa oikeuden tuotteisiin (muille ne maksavat hieman enemmän kertaostona)

  • En vielä tiedä onko tai miten on mahdollista toteuttaa se, että jotkut saisivat eräänlaisen oikeuden ostaa tuotteita halvempaan hintaan, mutta sen voi selvittää myöhemmin

2.Asiakas tilaisi lainaksi kuljetuksen tuotteille, kuten vaikkapa kutimet ja sakset tai kirjonta-alustan neuloineen.

  • Tarkoituksena kiertotalousajatus, joka mahdollistaisi nimenomaan sellaisten tuotteiden lainaamisen, jotka ei varsinaisesti kulu. Näin alhaisten hintojen mahdollisuuden voisi pitää hinnoittelussa.

3.Asiakas toisi määritellyn ajan päästä tuotteen takaisin liikkeeseen ja esineet, jotka hän lainasi, jatkaisivat kiertokulkuaan joko alustalla tai kivijalassa.

HYÖTY

Tässä olisi myös tunnettuuden teko ja markkinoinnin mahdollisuus, joka parhaassa tapauksessa ei kustantaisi niin paljoa. Tällä hetkellä en siis ole varma onko Woltilla jotain kuukausihinnoittelua, en löytänyt ainakaan mitään sellaista vaan provisiomallin, mutta tietenkin tällaiset seikat varmistettaisiin myöhemmin. Tämä olisi ilmiö, josta saatettaisiin puhua hyvinkin paljon ja mielestäni myös toinen tutkimisen arvoinen juttu. Hinnoittelua ja toimintamallia katselisin mahdollisesti vielä tarkemmin, mutta jonkinmoinen tällainen ajatus sopisi kiertotaloushenkisesti tähän hankkeeseenkin.

LOPUKSI

Talous muuttuu ja alustatalous on yksi niistä muodonmuutoksista. Ihmisten vuorovaikutuksen menetelmät ja tavoitteet ovat muuttaneet muotoaan. Etenkin helppouden ja nopeuden tavoittelun vuoksi kyseiset palvelumallit voisivat toimiakin Woltiin kytkettynä, joita esittelin. Se olisi yksi väylä viedä kaupankäyntiä uuteen suuntaan ja toisi uudenlaista kehitystä. Sitä voisi lähteä toteuttamaan niin kuin markkinoinnissa kuuluukin, tutkien ja testaten, jos tuntuu, ettei se toimisi ja ei luo mitään uusia käytäntöjä tai positiivista kassavirtaa niin antaisi sitten olla tai kokeilisi uudella tavalla, mutta ehdottomasti kokeilisi. Hauskaa ajatella.

You May Also Like…

Viherpesuopas

                                          Ai mitäkö on viherpesu? Viherpesun määritelmä perustuu  siihen, että...

21 oppituntia maailmantilasta

Lukiessani Yuval Noah Hararin teosta ”21 lessons for the 21st century” Suomeksi 21 oppituntia maailmantilasta....

Fooled By Randomness

Aloitin lukemaan kirjaa Fooled By Randomness, jonka on kirjoittanut Nassim Nicholas Taleb, kun sain suosituksen...

0 kommenttia

Lähetä kommentti