Voittamisen anatomia

Kirjoittaja: Oskari Vettenranta

13 huhtikuun, 2022

Lähdeteos: Aki Hintsa Voittamisen anatomia

Lähdeteoksen kirjoittaja: Oskari Saari

Teoriapisteet: 2

Oskari Saaren kirjoittama Aki Hintsa Voittamisen anatomia oli kirja, joka avasi itselleni paljon uusia näkökulmia liittyen tasapainoiseen elämään. Kirja käsitteli henkistä hyvinvointia huippu- urheilijoiden ja etenkin F1 kuskien kautta, sillä olihan Hintsa tehnyt pitkän työuran esim. McLarenin lääkärinä.

Hintsan ammattitaito puhutteli minua ja erityisesti lääkärin tavoite löytää ongelman juuret suoranaisen lääkitsemisen sijaan sai ainakin minut pohtimaan uudella tavalla lääketieteen merkitystä sen ennaltaehkäisevää toimintaa. Näin nuorena ihmisenä on hyvä välillä keskittyä ajattelemaan tulevaisuutta pitkällä tähtäimellä myös henkisen, fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Tavallaan on myös pelottavaa ajatella, että jokainen päivittäinen valinta “hyvän ja pahan” välillä vaikuttaa enemmän tai vähemmän terveyteeni ja omaan sekä läheisteni hyvinvointiin. Esimerkiksi, kävelenkö portaat vai otanko hissin? Tilaanko pizzan vai syönkö terveellistä kotiruokaa? Menenkö urheilemaan vai katsonko sohvan pohjalta netflixiä? Tästä syystä uskon, että hyvät perustavanlaatuiset valinnat elämässä luovat vankan pohjan esimerkiksi pitkälle elämälle.

Edellä mainitut esimerkit “hyvistä ja huonoista” valinnoista eivät kuitenkaan ole niin yksiselitteisiä. Joskus on hyvä jäädä rentoutumaan, jos on ahertanut paljon. Elämässä pitää muistaa myös olla onnellinen ja siksi koen ainakin itse tarvitsevani irtiottoja arjesta. Valintojen tekemistä ei myöskään yhtään helpota tasapainottelu eri hyvinvoinnin osa-alueiden välillä (henkinen, fyysinen ja psyykkinen), puhumattakaan aiheen ulkoisista tekijöistä kuten oma talous tai ihmissuhteet. Esimerkiksi jos vietän kavereideni kanssa mukavan illan pelaamalla NHL-peliä ja syömällä rasvaista ruokaa, se on epäterveellistä ja huonontaa fyysistä terveyttä, mutta silloin tällöin se saattaa olla henkisen hyvinvoinnin kannalta arvokkaampaa, jolloin tämän kaltainen yhdessäolo on ikään kuin kannattava sijoitus henkiseen pääomaan. Siksi juuri oman minuuden ja identiteetin hahmottaminen onkin erityisen tärkeää.

Hyvinvointi riippuu niin monesta eri tekijästä ja muuttujasta elämässä, etten ole lainkaan yllättynyt siitä kuinka paljon ihmisillä on ongelmia nykypäivänä esimerkiksi uupumuksen tai

mielenterveyden kanssa. Kuitenkin etiopialaisen juoksijan Haile Gbreselassien yksinkertainen elämäntapa teki minuun Hintsan lisäksi suuren vaikutuksen. Esimerkiksi kirjassaan, Hintsa kertoi, että vieraillessaan heidän luonaan perheelle länsimaalaisten käyttämä termi “laatuaika perheen kanssa” oli täysin vieras käsite, sillä perhe-elämä oli niin hyvin kietoutunut arkeen, että varsinaista laatuaikaa ei tarvitse erikseen viettää. Tällaisesta elämän tavasta, jossa perhe on priorisoitu korkealle, pyrin itsekin ottamaan mallia sitten kun minulla joskus on oma sellainen. Monesti työnteko ja muut kiireet vievät tältä arvokkaalta asialta meidän kulttuurissamme aivan liikaa aikaa ja huomiota.

Kirjassa oleva CORE Menestyksen ympyrä. Tiivistää erinomaisella tavalla Hintsan filosofian. Ideaalissa tilanteessa kaikki nämä ympyrän sisällä toimivat ulottuvuudet sulautuvat yhteen muodostaen hyvinvoivan ihmisen, tietenkin edellyttäen sitoutumista. Haastoin itseni ajattelemaan kriittisesti kirjassa esitettyä CORE-mallia, sillä se on hyvin kokonaisvaltainen. Pidän kuitenkin itse CORE-mallia pätevänä työvälineen hahmottaa itsensä johtamisen keinoja, koska siinä ei tavallaan jätetä huomiotta mitään elämän osa-aluetta. Pyrin sitoutumaan malliin, mutta ainakin ravinnon ja palautumisen kohdalla tiedän, että tulen kompastumaan usein. Saatan joskus soitella bassoa tai tehdä musiikkia arkenakin yömyöhään flow-tilan johdosta, enkä siksi saa riittävästi unta. Vaikka musiikki tuo minulla suunnattomasti iloa, minun ei pidä antaa sen viedä hyvinvointiani huonompaan suuntaan. Aina en myöskään jaksa miettiä mitä suuhuni laitan, mutta olen jo kuitenkin onnistunut vähentämään reilusti suolaisia sekä rasvaisia ruokia. Nämäkin asiat rasittavat ihmistä vasta todella kasautuessaan ja siksi koen, että niihin kannattaa kiinnittää jo varhain huomiota. Mutta esimerkiksi eineksistä pidättäytyminen oli yllättävän helppoa muutettuani omaan asuntooni, sillä pidän suunnattomasti ruuan laitosta.

Tämä kirja oli mielestäni kattava self help-opas, joka antoi paljon ja koin sen erittäin asiapitoiseksi ja mielenkiintoiseksi. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti