Voittamisen anatomia

Kirjoittaja: Lassi Pohtola

20 maaliskuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Luettuani Aki Hintsan – voittamisen anatomia kirjan, koen että ajatusmaailmani sai hieman uusia tapoja ajatella hyvinvoinnista, sekä itsensä johtamisesta. Kirja kertoo arvostetun urheilulääkärin Aki Hintsan käsittämättömästä kyvystä tukea niin huippu-urheilijoita kuin yritysjohtajiakin optimoimaan elämänsä niin, että omasta suorituskyvystä saadaan kaikki irti.  

Hintsan filosofia muodostuu kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tavoittelusta, jolloin elämässä kaikki olisi tasapainossa, eikä mitään olisi liikaa eikä liian vähän. Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin vaikuttaa kaikki. Mitä syöt? Miten urheilet? Ketkä ovat sinun tärkeimpiä ihmisiä lähipiirissäsi? Miten lepäät? Mitä teet mieluusti? Ja niin edelleen. Perimmäisenä kysymyksenä on kuitenkin “Tiedätkö mitä haluat?”. Tämä kysymys oli saanut monet Akin asiakkaat hiljaisiksi, yritysjohtajat olivat uraputkessaan niin keskittyneitä töiden tekoon, että kaikki muu jäi siinä sivussa huomiotta.  

Kirjasta jäi terävästi mieleen kohta, jossa kysyttiin ketkä ovat sinun lähipiirisi. Tätä Hintsa havainnollisti muotoilemalla kysymyksen mielestäni loistavalla tavalla, jossa hän kysyy kutakuinkin näin: Keitä ottaisit veneeseen mukaan, jos lähtisit ylittämään valtamerta pienellä veneellä? Ne henkilöt, joita veneeseen valitsisi, olivat henkilön ympärillä olevista ihmisistä ne lähimmät ja tärkeimmät. 

Hintsan ajatusmalli sai ajattelemaan oman elämän osa-alueita ja miettimään onko oma kokonaisvaltainen hyvinvointini kunnossa. Kysymykseen tiedätkö mihin haluat, minulla on noin 20 erilaista vastausta, joten minun tulisi miettiä mitkä niistä 20 vaihtoehdosta olisivat kaikkein parhaimmat, sillä kaikki niistä tuntuisi mieluiselta tällä hetkellä. Ainut pikku miinus siinä, että on monta erilaista unelmatilannetta on se, että se lisää työmäärää suuresti, kun pyrkii niihin kaikkiin, jolloin muille asioille esimerkiksi urheilulle, harrastamiselle ja nukkumiselle ei jää niin paljoa aikaa ja balanssi heiluu hieman.  

Kirjassa oli paljon kiinnostavia tarinoita esimerkiksi Formula1 verhojen takaa, näin moottoriurheilusta kiinnostuneelle henkilölle tarinat olivat todella kiinnostavaa luettavaa. Kirjan loppupuolella alettiin puhua Hintsasta itsestään paljon, kuinka hän ei itse ollut noudattanut ollenkaan teoriaansa, joka oli ajanut hänet avioeroon sekä elämän mieluisuuden kadottamiseen, sillä hän keskittyi vain muiden auttamiseen eikä itseensä ollenkaan. Aki alkoi elää “rennompaa” elämää kiireellisen työuransa F1 parissa jälkeen vuonna 2014, mutta valitettavasti kuoli itse 2016 vuonna ollessaan 58-vuotias. Lajin parissa arvostus häntä kohtaan näkyi mm. Formula 1, 6 kertaisen maailmanmestari Lewis Hamiltonin käytöksessä, kun hän ajoi kuoleman jälkeisen kisat Akin nimi kypärässään, Hintsalla oli todella suuri rooli Hamiltonin ja monen muun F1 tähden menestykseen. 

You May Also Like…

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti