Voittamisen anatomia

Kirjoittaja: Minka Paananen

11 joulukuun, 2022

Lähdeteos: Voittamisen anatomia

Lähdeteoksen kirjoittaja: Aki Hintsa

Teoriapisteet: 2

Kuuntelimme yhdesä Pekan kanssa Aki Hintsan elämästä kertovan kirjan Voittamisen Anatomia. Kirja kertoi formuloiden kautta esimerkkejä käyttäen ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Oli hauska huomata, kuinka esimerkkien kautta tarinallistaminen helpottaa keskittymään ja ymmärtämään tekstiä paremmin. Kun kuuntelimme kirjaa osittain Pekan kanssa yhdessä, meille heräsi hyviä keskusteluja. Löysimme hyvin juteltavaa kirjan esimerkeistä peilaamalla niitä omaan elämäämme. Kirjoitimme myös tämän esseen yhdessä.  

Kirjassa puhuttiin paljon mielenterveyteen liittyvistä ongelmista ja työelämän kuormituksesta. Arki vie helposti mennessään ja työn ulkopuoliset asiat unohtuvat. Näin mieli alkaa oireilemaan vapaa-ajan puutteen vuoksi sekä minulla ainakin sosiaalisten suhteiden taka-alalle jääminen vaikuttaa myös paljon negatiivisesti jaksamiseen. Tasapainon löytäminen arjessa on hankalaa, eikä asiaa auta se, että kun innostun jostain asiasta, se pyörii mielessäni jatkuvasti ja tuntuu, että voisin tehdä jatkuvasti töitä innostuksen kohteen eteen. Tällainen on hyvä lyhyellä aikavälillä, mutta jos ajallisesti suuri työmäärä jatkuu enemmän, kuin pari viikkoa, se alkaa näkymään jaksamisessa. Kirjassa sanottiin hyvin siitä, kuinka pitää kuunnella itseään, jotta myöhemmin ei tarvitse sammutella tulipaloja, kun on kuluttanut itsensä ihan loppuun. Kirjassa kerrotaan, kuinka Hintsan ura ajoi hänet tilanteeseen, jossa hän ei nähnyt perhettään paljoakaan ja loppujen lopuksi hänelle tuli avioero. Vaikka en edes seurustele tällä hetkellä, niin jotenkin löysin tästä paljon samaistumispintaa.  

Oikeat arvot maksavat. Mikäli arvojen eteen ei ole valmis tekemään töitä ja jopa luopumaan jostain niiden takia, ne ovat vain mielipiteitä. Olen itse hieman hukassa omien arvojeni suhteen. En oikein tiedä, mitkä arvot minulle ovat oikeasti tärkeimpiä, ja minkä vain luulen olevan tärkeitä. Oma hyvinvointi ja perhe ovat tärkeitä, mutta en tarkoituksella raivaa niille aikaa. Näen perheenjäseniäni silloin, kun minulla sattuu olemaan aikaa. Työjutut ovat lähes aina ykkösenä, vaikka en tietoisesti arvota niitä niin korkealle. Tähän haluan panostaa ja ottaa aikaa arvojeni pohtimiselle vuonna 2022. 

Uteliaisuus ja toisten auttaminen ovat asioita, jotka ovat ajaneet Hintsaa urallaan eteenpäin, ja siitä meillä heräsi Pekan kanssa paljon keskustelua. Sanoin, että haluaisin oppia joka päivä jotain uutta, mutta pohdimme, että se voi olla aika epärealistista. Tästä ajauduimme keskustelemaan siitä, kuinka olisi parempi koittaa saada jokaisesta päivästä merkityksellinen tavalla tai toisella. Olisi mahtavaa, jos joka päivän jälkeen voisin sanoa, että tämä päivä oli merkityksellinen ja voisin taakse päin katsoessani muistaa jokaisen päivän tekemisistäni tai oivalluksistani. Olenkin nyt lähes kahden viikon ajan pitänyt päiväkirjaa, johon olen kirjannut joka päivä yhden tai useamman asian, mitkä ovat tehneet päivistäni merkityksellisiä. Tämä ajatus on saanut minut tekemään joka päivä asioita, joita en välttämättä olisi muuten jaksanut tehdä.  

Kirjassa oli aika paljon samaa asiaa, kuin Antti Tuiskun Menesty -kirjassa, sekä Matthew Walkerin Miksi nukumme -kirjassa. Kaikkien näiden kirjojen aiheet pyörivät hyvinvoinnin eri osa-alueiden ympärillä. En halua liikaa toistaa samoja asioita esseessä, joten tässä oli nyt lähinnä uusia ajatuksia, mitä Voittamisen anatomia -kirjasta heräsi. 

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti