Voittamaton

Kirjoittaja: Leila Luhtanen

6 toukokuun, 2022

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet: 1

Ilkka Rajalan, Petri Materon ja David Florenon kirjoittama Voittamaton on paljon tietoa sisältävä manuaalin tyyppinen kirjoitelma, jossa on lukuisia erittäin hyviä, käytännönläheisiä ohjeita menestykseen ja mielenrauhan saavuttamiseen. Itse koin kirjan välillä jopa liian tykittävänä, sillä välillä kun olin sisäistämässä vielä edellistä ohjetta olimme jo seuraavassa. Sain kirjasta irti paljon, mutta paljon jäi vielä sivujen väliin. Kirjaa pitäisi lukea pienissä pätkissä pitkällä aikavälillä, jotta kaikki informaatio imeytyisi mieleen ja neuvoja ehtisi kokeilla omaan arkeen.

Sain kirjasta hyviä vinkkejä projektien tehostamiseen ja luovuuden lisäämiseen niissä. Yksi ongelma, jonka olen usein kohdannut pohdittaessa mahdollisia projektikokonaisuuksia tai ideoita projektin laajentamiseen, on ollut kysymys, miten siihen pisteeseen päästään. Kirjassa hyvä vinkki oli idean käänteinen luominen. Jujuna on, että nähdään projektin valmis versio mielessä ja aletaan murustaa erilaisia askeleita, joita projektin luominen on vaatinut siihen pisteeseen. Esimerkkinä voin ottaa Happy Secondin liikkeen avaamisen. Projektin alkuvaiheessa tuntui kaukaiselle ajatukselle avata oma liike Jyväskylän keskustaan, mutta kun listattiin kaikki työvaiheet, joita liikkeen auki saaminen vaatisi, voitiin huomata ja järkeistää tekeminen pieniksi tavoitteiksi. Liikkeen avaamiseen vaadittiin muun muassa liiketila, vuokrasopimuksen allekirjoittaminen ja vuokraehdoista neuvottelu, pintaremontti tilaan, tilan sisustaminen, markkinointi, taloudellisten sekä juridisten asioiden kuten maksupäätteiden jne. hankinta ja hoitaminen sekä erilaisten järjestelmien hyödyntäminen. Tällä lailla työskentely auttoi projektiryhmää pääsemään eteenpäin projektissa ja pienet tavoitteet sekä niiden täyttyminen lisäsivät motivaatiota projektia kohtaan. Aion ottaa kirjan neuvon käänteisestä tekemisestä käyttöön kaikkiin projekteihin ja arjen asioihin, jotka tuntuvat vaikealle saavuttaa. 

Kirjassa puhuttiin myös siitä, miten innovointi on taitoa sanoa monille asioille ”ei” ja oikeille asioille ”kyllä”.  Jäin pohtimaan lausetta ja koin sen mielenkiintoiseksi. Itselläni on välillä ollut haasteita sanoa asioille ”ei”, mikäli ne ovat olleet mielestäni kiinnostavia. Kuitenkin olen huomannut, että mikäli haluan tehdä asioita kunnolla ja säästää myös omaa hyvinvointiani, on välillä sanottava ”ei” myös mielekkäisiin asioihin. Välillä jää harmittamaan mitä kaikkea voi missata sanomalla ”ei” väärille asioille, kuitenkin jokaisessa projektissa ja ideassa on paljon opittavaa. Oppiminenkin on asennekysymys.  Kun tiiminä käytiin Iisalmessa kokoamassa Savon Rautaosalle hyllyjä, opin töissä paljon. Itse tekeminen ei ollut mitenkään omaa erikoisosaamistani, mutta opin paljon myymälän rakennuttamisesta, muiden tiimiläisten työskentelytavoista sekä asiakaskohtaamisesta. Vaikka projekti oli niin sanottu lypsylehmä, voi niistäkin opit olla suuria. Olen soveltanut ensimmäisen yhteisen projektin oppeja nykyiseen Happy Secondiin.

Bongasin kirjasta myös David Allanin Getting things done -metodin, jossa jokainen tehtävä asia listataan ylös. Listalta vedetään yli asiat, jotka ei vaadi toimenpiteitä ja näin tehtävälista pienenee. Mikäli tehtävä vaatii toimenpiteitä, se kirjataan aktivoivaan muotoon esimerkiksi ”vie auto huoltoon maanantaina kello 7:00”. Nyrkkisääntönä on, että mikäli tehtävä vie alle 2 minuuttia se kannattaa hoitaa heti. Metodissa myös luetteloidaan asiat kategorioihin Odottaa, Projektit sekä Tulevaisuus. Metodin ylläpito vaatii kurinalaisuutta ja viikoittaista ylläpitoa. Olen soveltanut metodia hieman omiin tarpeisiini muokaten siitä lähtien, kun luin siitä kirjasta. Olen listannut pienimmätkin asiat, joita minun pitäisi tehdä ylös, jotta voin luottaa, etten unohda mitään. Sitten alan käymään listaa läpi kohta kohdalta ensin eliminoiden asiat, jotka on nopea hoitaa alle 2 minuutissa. Sitten hoidan asiat kiireellisyys ja tärkeysjärjestyksessä listalta. Esimerkiksi lattioiden pesu kotonani ei ole niin kiireellinen kuin koiran eläinlääkäriin vienti maanantaina kello 14:00. Näin olen saanut kiireisenä ja tekevänä ihmisenä priorisoitua tärkeitä asioita. Sovellan tekemistä myös Happy Secondin työvuoroissa. Joka ikinen aamu teen listan, mitä asioita pitää saada päivän aikana vuorossa tehtyä ja alan vedellä asioita listalta yli sitä mukaan, kun ne on tehty. Tässäkin huomioiden tehtävien nopean toteuttamisen sekä tärkeyden. En ole vielä kokeillut teemojen kategorisointia, koska koen sen vievän paljon aikaa. Esittelin tiimin treeneissä GTD -metodia siinä toivossa, että siitä olisi muillekin yhtä iso apu kuin siitä on ollut minulle. 

You May Also Like…

Suojattu: Läsnäolon voima

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Hinnoittelun voima

Yksi vaikeimmista asioista Tiimiakatemiaprojekteissa on ollut hinnoittelu. Etenkin luovan työn hinnoittelu on ollut...

0 kommenttia

Lähetä kommentti