Viisi toimintahäiriötä tiimissä, Patrick Lencioni

Kirjoittaja: Alek Korpinen

18 lokakuun, 2020

Lähdeteos: 5 toimintahäiriötä tiimissä

Lähdeteoksen kirjoittaja: PAtrick Lencioni

Teoriapisteet: 2

Viisi toimintahäiriötä tiimissä

 

Pieni pohjustus ennen itse kirjan sisältöä.  Tiimimme Sawake oli sopinut, että kaikki lukee tämän kirjan kesäloman aikana. Luin juuri ennen koulun jatkumista kirjan ja pidimme reenit tästä kirjasta melkeinpä heti. Jaoimme mielipiteitä kirjasta ja siitä opituista asioista. Kirjasta tuli paljon erilaisia oppeja, mutta ne selviää sinulle lukemalla. Avaan tässä esseessä omia näkemyksiä siitä, mitä tiimissämme on samaa kirjan tarinaan verrattuna.

 

Luottamus on todellinen tiimityön perusta – tiimityö alkaa luottamuksen rakentamisella

 

Tuntui siltä että, tiimissämme etsittiin pitkään luottamusta toisiimme. Kokonaan ei ole vielä luottamusta kaikkiin mutta olemme kehittyneet tiiminä todella paljon ja luottamus täten kasvaa kokoajan. Mielestäni tiimiläisemme ei tarpeeksi osaa arvostaa luottamuksen rakentamista ja luottamus rikotaan liian usein pienissä asioissa.

 

Konfliktien pelko – keinotekoinen sopusointu

 

Tiimimme reeneissä ja projekteissa näkyi selvästi konfliktien pelko ja usea (minä mukaan lukien) tyytyi keinotekoiseen sopusointuun. Tiimissämme on muutama todella voimakkaita suustaan olevia henkilöitä. Useissa reeneissä nämä olivat paljon äänessä ja hiljaisemmat persoonat eivät tuoneet mitenkään mielipiteitään esille.

 

Tässä olemme parantaneet mielestäni paljon, sillä nykyään kuunnellaan kaikkien mielipide asiasta ja hiljaisemmatkin antavat erilaisia mielipiteitä.

 

Vastuun välttely – alhaiset laatuvaatimukset

 

Viimeisenä avaan ajankohtaisinta aihettamme. Kun tiiminiä sovimme jotain, meidän on pidettävä toisiamme tilivelvollisina siitä, mitä olemme sitoutuneet tekemään ja siitä että noudatamme korkeita suoritus- ja käytösvaatimusta. Kuten kirjassakin mainitaan, että kaikkien tiimissä pitää vaatia toisia tilille siitä, mitä tekee, miten käyttää aikaa ja edistyykö tarpeeksi.  Ei pidä pelätä patistella toisia. Mielestäni se on hyvä osoitus siitä, että tiimi on patistelijalle tärkeä ja siksi, että mikäli on jotain ongelmia, niin niihin pystytään tarttumaan heti.

 

Toivon että, tiimissämme tulevaisuudessa halutaan ottaa enemmän vastuuta asioitten hoitamiseen tai eteenpäin viemiseen. Silloin kaikki edistäisi tiimiämme yhteisen tavoitteen saavuttamiseen.

 

Lopetus sanat

 

Tässä olivat siis isoimpia ja tärkeimpiä asioita viidestä toimintahäiriöstä, jotka osuivat mielestäni tiimiimme hyvin. Kirjan sisälle pääsemiseen minulla meni hetki, mikä vei motivaatiota lukemiseen. Opetukset oli kerrottu helposti luettavassa muodossa eli tarinana fiktiivisestä yrityksestä ja sen johtoryhmästä. Aion suositella tuleville tiimeille tätä kirjaa. Eli oli hyvä juttu, että luimme tämän koko tiiminä.

 

Alek Korpinen

Sawake.fi

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti