Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Kirjoittaja: Daniel Hakasaari

25 helmikuun, 2022

Lähdeteos: Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Patrick Lencioni

Teoriapisteet: 2

En ole koskaan pitänyt itseäni lukijaihmisenä. Elämäni aikana olen välttänyt kirjojen lukemista viimeiseen saakka. Ainakin tähän asti. Voin kuitenkin rehellisesti sanoa lukeneeni Lencionin kirjan ja oikeasti jopa nauttineeni siitä. Vaikka Tiimiakatemialla eletty aikani on vasta alussa, huomaan silti heti, kuinka kyseisen kirjan oppeja sovelletaan jatkuvasti käytäntöön. Kirjaa lukiessa on hienoa huomata, kuinka konkreettisesti ne ovat tulleet esiin esimerkiksi treeneissä tietokoneenkäyttökieltona. Tämä oli kirjana oivallinen saamaan minussa sen pienen lukemisen kipinän, joka toivottavasti roihahtaa vielä joku päivä. 

Vaikka tarinamuotoon kerrottua kirjaa lukikin lähes viihteenä, se sisälsi opettavaisia neuvoja tiimin toiminnan parantamiseksi. Aloittavalla tiimillä on aina omat ongelmansa, niin myös meillä. Välillä tuntuu, että meillä on jopa enemmän ongelmia kuin muilla. Näin en kuitenkaan haluaisi ajatella.  

Meidän tiimi on vielä perimmäisen kysymyksen äärellä. Ensimmäisen viidestä toimintahäiriöstä, luottamuspulan. Uskon sen johtuvan yksinkertaisesti vähäisestä yhdessä vietetystä ajasta sekä joskin verkkaisesta startista. Toki kaikkien eteneminen on alussa verkkaista, me olemme vain varsin kärsimättömiä. 

Uskon luottamuksen kasvavan viikko viikolta yhdessä tekemisen ansiosta. Miten voisimme kuitenkin nopeuttaa tätä prosessia? Uskon, että yhdessä vietetyn ajan lisäksi ensisijaisen tärkeää on, että tiimin jäsenet oppivat tuntemaan toisensa yksilöinä. Keskustelu ryhmässä ja keskustelu kahden kesken ei vain ole sama asia. Näen luottamuksen ja toisien ihmisten ymmärtämisen kasvavan automaattisesti, mikäli oikeasti panostat kahdenkeskeiseen kommunikointiin. Konkreettisena esimerkkinä luottamusta kasvattavasta toiminnasta on meidän tiimimme uusi kokeilu, jossa joka viikko käymme aamupalalla kahden kesken. 

Perusluottamus toisiin tiimiläisiin mahdollistaa avoimen keskustelun, jolloin konfliktien pelko ei ole niin suuri. Mikäli konflikteja ei pelätä ja tiimin jäsenien välillä vallitsee kunnioitus ja luottamus, myös ajatusten esille tuominen helpottuu. Tämä mahdollistaa tiimin monipuolisen ajattelun ja tehokkaan toiminnan. Tässä vaiheessa toimintamme ei kuitenkaan ole vielä tehokasta. Konflikteja meille tulee, mutta toistaiseksi ne eivät ole olleet järin rakentavia. Enemmänkin joustamattomia tahdonilmauksia puolin ja toisin. Tämmöisen ristitulen väliin ovat joutuneet lopulta lähes kaikki tiimimme jäsenet. Energiaa meiltä löytyy useammankin tiimin edestä, kunhan saamme vain kohdennettua sen oikein.  

Itseä herätteli erityisesti kolmion kärjessä oleva tulosten huomiotta jättäminen. Yksilön menestys jää aina tiimin tappion peittoon. Tämä pätee kuitenkin myös toisin päin. Olen aina ollut varsin tuloskeskeinen ja kunnianhimoinen ihminen, joten oman menestyksen jättäminen toissijaiseksi tuntuu vaikealta. Lopulta toimiva tiimi päihittää kuitenkin aina yksilön. Mikäli haluan oikeasti kehittyä tiimipelaajana, tulee minun ajatella tiimin parasta. Tiimi taas kannustaa yksilöä omien unelmien saavuttamiseen, jolloin tiimi tukee myös omia henkilökohtaisia tavoitteitani. 

 Kirja sai minut hoksaamaan korrelaatiot kaikkien viiden toimintahäiriön välillä. Se opetti, että näennäisesti toimiva tiimi ei ole aina tiimi lainkaan. Siitä kuitenkin voi tehdä tiimin. Se vaatii paljon ponnisteluja ja murtamisia, mutta se on mahdollista. Se vaatii kuitenkin myös osaavan johtajan ja tiimin jäsenien halun muuttua.  

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti