Viisi toimintahäiriötä itsessä – avain mielekkääseen elämään

Kirjoittaja: Onni Keiskoski

12 syyskuun, 2022

Lähdeteos: Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Patrick Lencioni

Teoriapisteet: 2

Ensimmäinen seikkaileva, kirjan mieleeni saattelema ajatus oli nähdä DecisionTech-yhtiön johtoryhmä omana ajatustoimintanani. Ei saa ymmärtää väärin – vaikka vertaankin johtoryhmän kitkaista toimintaa omaan ajatustenkulkuuni, ei ole tarkoitus osoittaa että kuulisin ääniä päässäni. 

Tavallaan meillä jokaisella kuitenkin on omat äänet päässämme. Sisäisiä konflikteja aiheuttavat jo pelkästään se kinasteleva kaksikko, jotka väittelevät jatkaako TikTokin selaamista vai lukeako kirjaa. Patrick Lencioni sai minut visualisoimaan – tahtoen tai tahtomattaan – että nuo kinastelevat ajatukset istuisivat kokoushuoneen pöydässä ja toimisivat itseni määräämien johtavien ajatusten mukaan. 

Minä olen siis itseni hallitus ja päätän, mitkä ajatukset lunastavat paikkansa johtajina ajatusmaailmassani.  

Miten rekrytoin johtavat ajatukseni? 

Kaiken tekemisen lähtökohtana on mielekkyys. Epämieluisia asioitakin joudumme tekemään, mutta niidenkin takana seisoo ajatus mielekkäämmästä lopputulemasta. Jos tämänhetkinen tilanne ei miellytä, eivätkä tulevaisuuden näkymätkään tarjoa valoaan, on aika vaihtaa johtavia ajatuksiaan. 

Näin alkoi tarina johtajuudesta DesicionTechissä, jossa kaikki on mahdollista, mutta toiminta sakkaa tavoitteisiin pyrkiessä. Yhtiö siis päättää ottaa itseään niskasta kiinni ja muuttaa toimintaansa vaihtamalla itsensä johtamistapaa. 

Johtavaksi ajatukseksi kinasteluiden pöytään palkataan Kathryn – itsevarma, unelmiinsa tavoitteiden avulla yltävä, viisas ex-opettaja. Jos haluaisin saavuttaa tavoitteeni, valitsisin johtooni juuri tuollaisen tyypin. Rohkeus, tavoitteellisuus ja oppiminen ovat arvoja, mitkä vääjäämättä ohjaavat juuri sinne, mihin haluaa mennä. 

Huomioitavaa kuitenkin on, että vaikka DecisionTechin Kathryn ohjaa toimintaa päätöksillään, ilman muita johtoryhmän jäseniä yhtiö ajautuisi konkurssiin. Vaikka johtavat ajatukset luovat perustan toiminnalle ja näyttävät suuntaa päätöksissä, muut arvot täydentävät yhtälöä ja vastaavat kysymykseen: miten. 

Valitse siis päänsisäinen toimitusjohtajasi siten, että se saa sinut toimimaan ja kouluta muu mielikuvituksellinen johtoryhmäsi siten, että toiminta on sinulle mieluisaa. 

Ajatusten toimintahäiriöt 

Luottamuspula 

Itseensä luottaminen ja omaan kyvykkyyteen uskominen on itsensä ymmärtämistä. Luottamusta itseensä – itsetuntoa – voi kasvattaa tutkimalla itseään: Miten reagoin tilanteisiin? Miten koen oman arvokkuuteni? Ymmärränkö ja hyväksynkö omat heikkouteni? Tunnistanko vahvuuteni? Mikä minusta tuntuu hyvältä ja minkä koen mielekkääksi? 

Jos itseään ei täysin tunne, saattaa perustaa mielikuvan itsestään muiden mielipiteeseen – saattaa elää valheellista minäkuvaa. 

Konfliktien pelko 

Itseensä luottaminen ja oman itsensä ymmärtäminen rakentaa siltaa muiden ymmärtämiselle, mikä on tärkeää sisäisten konfliktien ymmärtämiseksi.  

Kun vastaan tulee ajatuskonflikti – erinäköisten ajatusmaailmojen kohtaaminen – eikä omaa ajatusmaailmaa ole täysin käsittänyt, saattaa toisen henkilön mielipiteet tuntua uhkaavilta tai päällekäyviltä. Kun tällöin ei ole itselleen perustellut omia periaatteita, saattaa mielipiteiden vaihto kehkeytyä riitelyksi. Kun on itsevarma ja ymmärtää oman ajatusmaailmansa, voi toisen ihmisen kanssa keskustella vapaasti erilaisista näkökulmista, ajautumatta riitaan eriävien mielipiteiden vuoksi. 

Sitoutumisen puute 

Kuten tiiminkin toiminnassa avain sitoutumiseen on kaikkien ajatusten kuuleminen. On siis tärkeää tuntea itsensä ja käsittää mitä tavoittelee – kuunnella itseään. Kun ei tunne todellista arvomaailmaansa, eikä tunnista todellisia tavoitteitaan, ei voi kehittyä. Ilman syytä kehitykselle, ajautuu vanhoihin toimintatapoihin. Tiedostamalla omat lähtökohtansa, on helpompi löytää reitti eteenpäin. 

Vastuun välttely 

Omien lähtökohtien ymmärtäminen luo perustan vastuun kantamiselle. Kun ymmärtää itseään ja on määritellyt itselleen tarkan suunnan, on sitä helppo seurata. Tavoitteiden ja niiden perisyyn ollessa epäselviä, välttelee haastavia tehtäviä ja kuormittaa itseään syyllistämällä, kun ei taaskaan onnistunut saamaan muutosta aikaan. 

Vain sitoutuminen tavoitteisiin saa henkilön vaatimaan itseltään tuloksia. 

Tulosten huomiotta jättäminen 

Kun tuloksia ei huomioi, ei edisty – pysähtyy. Tulokset havainnollistavat tavoitteiden saavuttamista, jos niiden seuraaminen ei kiinnosta, ei kiinnosta tavoitteiden saavuttaminenkaan. Avain toimintahäiriöön on löytää itselleen mieluisat keinot motivoitua tavoitteista myös vaativinakin hetkinä. 

Aftermath 

Elämän mielekkyys on itseisarvo, johon välinearvoilla: rohkeus, tavoitteellisuus ja oppiminen päästään. Tapa jolla tavoitat mielekkään elämän muodostuu muista tärkeäksi kokemistasi arvoista. 

Tärkeä muistaa itsensä sekä tiimin johtamisessa: itsensä/muiden kuunteleminen, itselleen/muille suoraan ja rehellisesti puhuminen ja rakentavan palautteen antaminen. Kehuminen – niin itsensä kuin muidenkin – rakentaa positiivista voimaa suorittamiseen. 

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti