Vaurastumisen reseptit

Kirjoittaja: Daniel Barkane

19 marraskuun, 2021

Lähdeteos: Vaurastumisen reseptit

Lähdeteoksen kirjoittaja: Mikko Sjögren, Ilkka Hikipää

Teoriapisteet: 2

Olen innostunut valtavasti sijoittamisesta. Kaikki sai alkunsa noin puolitoista vuotta sitten, kun laitoin veronpalautuksistani muutaman satasen kryptovaluuttoihin. Tuolloin halusin vain hyvän mielen harrastuksen ja saada hiukan kicksejä volatiileista kursseista. Innostukseni sai kuitenkin lisää polttoainetta, kun järjestimme meidän tiimillemme sijoittamis treenit ja saimme sinne vieraaksi kokeneen Joona Seppäsen.

Tämänhetkinen mielenkiintoni kohdistuu osakesijoittamiseen. Itselleni tuli yllätyksenä se, että sijoittamista ei kannata tehdä, ennen kuin siihen on tutustunut riittävästi. Olin ajatellut, että kaikki lähtee vain siitä, kun rahaa laittaa osakkeisiin ja toivoo parasta. Lähtökohtaisesti sijoittamisen suurimmat virheet tapahtuvat juuri tällaisesta toiveajattelusta sekä epätietoisuudesta.

Etsiessäni LinkedInista asiakastapaamisia, löysin mielenkiintoisen Mikko Sjögrenin, joka oli kirjoittanut itse kirjan sijoittamisesta ja siihen perustuvasta talouden hallinnasta. Tartuin kirjaan, koska se käsitteli helposti sijoittamisen perusteita sekä myös taloudenhallintaa ja sen tärkeyttä onnistuneessa sijoittamisessa.

Nollataso

Ajattelin olevani valmis sijoittamaan, heti oikean kohteen löydyttyä. En kuitenkaan tiennyt, että onnistuneen sijoittamisen kivijalka, on hyvin hoidettu talous. Miettiessäni omaa ”sijoittajan tasoani ” huomasin olevani nolla tasolla. Olen ihminen, jolla ei ole mitään sijoitettavaa. Yksinkertaisesti kaikki mitä tulee, myös menee. Minun kaltaisilla ihmisillä on maailman nopein budjetti, ajatuksella tili tuli, tili meni. Tällöin havahduin, että minun mahdotonta sijoittaa järkevästi, koska oman talouteni hallinta on heikkoa.

Luettuani älykkäästä sijoittajasta, ymmärsin matkani olevan vielä pitkä ja kivinen. Tämän tason sijoittaja on rakentanut itselleen vakaan taloudellisen pohjan. Tällaista tukee huolellisesti laadittu suunnitelma, joka on saatettu kirjoittaa, jopa useita kertoja paperille. Älykäs sijoittaja ei tavoittele äkki- rikastumista vaan pitkän ajan tasaista tuottoa.

  1. Lainaajat
  2. Säästäjät
  3. Nokkelat ihmiset
  4. Pitkänaikavälinsijoittajat
  5. Älykkäät sijoittajat
  6. Kapitalistit

Rahatermostaatti

Olen pitkään hokenut itselleni, että aloitan sijoittamisen sitten, kun minulle jää rahaa. Valitettavasti joka kerta, kun saan jotain ylimääräistä, rahatermostaattini päättää kuluttaa ne. Ajatellaan tilannetta, jossa minulla on 150 euroa ylimääräistä kuun alussa. Tässä vaiheessa rahan siirtäminen sivuun tuntuisi tyhmältä, koska varmasti löytäisin sille parempaakin käyttöä. Loppukuusta, kuitenkin tili näyttää nollaa ja päädyn taas samaan ajatukseen: ”olisi pitänyt sijoittaa.”

Mahdollisuuteni onnistua sijoittamisessa, riippuu täysin itsestäni. Ryhdistäytymällä ja huolellisesti laaditulla taloussuunnitelmalla, pystyn mahdollistaa itselleni ns. löysää rahaa. Tiedostan sen, että vuodessa minulle jää useampi satanen ylimääräistä. Ei ehkä joka kuukausi, mutta aina välillä.

Taloussuunnitelma

Mikko Sjögrenin antamilla neuvoilla, aloin miettimään omaa budjettiani. Yritin koota yhteen tuloni, menoni ja muut rahalliset tarpeeni. Kokeilin räätälöidä itselleni aloitus suunnitelmaa.

TULOT 100 %

  1. Ensimmäisenä, täytyy hoitaa Kiinteät kulut 55 %.
  2. Toisena, sijoittamalla 10 % tuloista esimerkiksi rahastoihin.
  3. Kolmantena, tuhlaamalla hupi menoihin 10 %.
  4. Loput, käyttämällään ruokaan, lääkkeisiin 25 %

  Suunnitelma vaikuttaa kieltämättä melko rankalta, mutta tällä hetkellä menoni ovat aivan liian suuret. Hupi menoihin saattaa mennä tuloistani lähes 40 %. Lähden erittäin innokkaana testaamaan suunnitelmaa ja toivon, että se edesauttaa tavoitteisiin pääsemisessä. Haluan todella päästä sijoittamaan tämän vuoden puolella.

Tiimille

Olemme tiimillä miettineet Hohkeen tulevaisuutta ja osittain myös sijoitus mahdollisuuksia. Mikko Sjögrenin mielestä jokaisen kansalaisen olisi hyvä tietää, kuinka saada raha tekemään töitä. Ei olisi siis ollenkaan huono idea harjoitella sijoittamista tiiminä. Voisimme yhdessä tiiminä sijoittaa esimerkiksi 300 euroa indeksirahastoihin. Siinä pääsisimme kaikki oppimaan markkinoista ja ylipäätään sijoitustoiminnasta.

Tämä voisi myös innostaa muitakin tutustumaan aiheeseen ja hyödyntämään oppeja tulevaisuudessa. Mielestäni tämä olisi myös hyvä tapa kasvattaa tiimimme pääomaa.

Pohdintoja

Näkemykseni sijoittamiseen, muuttui kirjan luettuani. En tällä hetkellä halua tutustua enempää sijoittamiseen, vaan enemmänkin keskittyä talouden hallintaan ja sitä kautta vakaamman talouden rakentamiseen. Ei nimittäin ole mitään järkeä alkaa soutamaan ilman airoja.

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti