Valinnan paikka

Kirjoittaja: Pele

18 joulukuun, 2021

Lähdeteos: Valinnan paikka

Lähdeteoksen kirjoittaja: Satu Pihlaja

Teoriapisteet: 2

Erikoispsykologi Satu Pihlajan kirjoittama teos Valinnan paikka tarttui bookbeatin suosikkilistalle jo aikoja sitten lähinnä nimenä takia. Arvelin, että kirja tulee käsittelemään ihmisen omien valintojen merkitystä elämään ja mihin kaikkeen näillä valinnoilla voi vaikuttaa. Aivan väärässä en ollut aloittaessani kuuntelemaan kirjaa.

Pihlaja käy kirjassaan läpi sitä, miten moniin asioihin pystyy vaikuttamaan ja miten aina on myös toinen vaihtoehto valita. Hän kertoo myös, miten rutiineilla, arvonpohdinnalla, ajankäytön suunnittelulla ja tiedostamalla valinnan paikan tässä ja nyt, voi hallita omaa mielenkaaosta valintojen teon keskellä.

Olen itse kotoisin maalta, ja nähnyt niin isompien kaupunkien elämäntyyliä ja kulttuuria, kuin myös pienempien kylien tapoja elää. Olen kasvanut ympäristössä, jossa minusta tuntui, että lähisukulaisilla tai kaikilla kavereilla ei ollut paikkaa valita omaa tietään, vaan heitä vietiin tai joskus ehkä jopa manipuloitiin tavoittelemaan tiettyä asiaa tai elämäntilannetta. Olen paikoin elämässäni ollut melko omien teiden kulkija, enkä ole kuunnellut niinkään vanhempieni tai opettajieni ohjeistuksia tulevasta, vaan mennyt itse tekemieni valintojen mukaan ja mennyt omien ajatusten mukaisesti monessa tilanteessa. Toisaalta taas olen hyvin toisten tahtoihin myöntyvä ihminen ja annan asioitten mennä omalla painollaan, enkä niinkään ohjaile elämäntilannettani mihinkään suuntaan.

Päätöksenteko

Arjessa päätöksenteko perustuu kaikkeen muuhun kuin pelkkään tietoon ja järkeen. Tämä on sinänsä hyvä asia, koska ihminen luultavasti toimisi tällöin vastoin omia tunteita tai kokemuksiaan, jotka ohjaavat ihmistä joskus hyvälläkin tavalla. ”Järkevät” arjessa tehtävät päätökset ovat melko monimutkainen asia. Mikä loppujen lopuksi on järkevä päätös? Jos edessä olisi esimerkiksi päätös, että lähteekö viikonloppuna Jyväskylästä Helsinkiin moikkaamaan kaveria, jota ei ole nähnyt pitkään aikaan, vai jääkö kotiin Jyväskylään, niin siinäkin on kaksi puolta. Toinen puoli on se, että ajomatka on pitkä, ja bensa on tällä hetkellä kallista ja sitä kuluu matkaan paljon ja tällöin myös tililtä vähenee rahat. Toinen puoli taas on se, että pääset näkemään pitkästä aikaa kavereitasi ja teillä olisi varmasti hauskaa viettää aikaa yhdessä. Kumpi esimerkiksi näistä päätöksistä on se järkevä? Molemmissa on puolensa, ja tällaisia samantyylisiä päätöksiä ihminen tekee jopa alitajuntaisesti arjessaan lähes päivittäin. Tämä päätöksenteko on ihmiskohtaista, ja jokainen tekee omat päätöksensä elämässään, eikä siitä ole ketään tuomittavaksi.

Ihminen tekee päätöksiä arjessaan usein alitajuntaisesti, ja monesti vain murto-osa elämässä tehtävistä päätöksistä päätyy ajattelun tasolle. Tämä on luonnollinen tapa toimia ihmisellä ja jonkunlainen suojamekanismi aivoille käsitellä asioita. Päätöksenteko on energiaa vievää toimintaa, ja jos jokainen päätös päätyisi ajattelun tasolle, jossa tiedostat tekeväsi jonkun liikkeen johonkin suuntaan, olisi se erittäin väsyttävää ja mieltä raastavaa.

Itsensä johtaminen päätöksenteossa

Päätöksenteko on myös osa paljon viime esseissäni puhuttua itsensä johtamista. Eräs parhaista ystävistäni lapsuudesta, on aina ollut henkilö, joka on todella huono päätöksenteossa ja ajautuu useasti tilanteisiin, jossa päätyy tekemään ei mitään, eli istumaan kotiin penkille. Meillä on useasti ollut puhetta esimerkiksi viikonloppu reissuista Jyväskylään meille, mutta päätöksentekoa aina siirretään ja lopulta on enää päivä viikonloppuun, ja tämä viikonloppu reissu ei ikinä toteudukaan. Tämä on mielestäni lähinnä huonoa itsensä johtamista, jonka olen tunnistanut vasta akatemialla ollessani.

Itsensä johtaminen asia, joka käsittelee erittäin montaa osa-aluetta. Yksi niistä on juuri tämä päätöksenteko. Tiimiakatemialla toimiessani tiimin kanssa, olen joskus hyvinkin suoraviivainen päätöksentekijä. Tämä taas kääntyy hyvinkin päinvastaiseksi, kun istun yksin kotona tekemässä esimerkiksi jotakin videota. Minun on hyvin vaikea joskus päättää, millä tavalla jokin video tulisi menemään joko värimaailman tai leikkauksien kannalta. Tämä saattaa myös peilaantua vielä siitä, että kokemusta videoitten teosta ei ole kymmeniä vuosia ja rautaista ammattitaitoa ei ole vielä harjaantunut.

Päätöksenteko itsensä johtamisen yhteydessä tulee esille sillä tavalla, että miten hyvin tuntee itsensä. Jos tietää kuka on, mistä tykkää ja miten haluaa elää, niin päätöksenteon pitäisi tällöin olla melko helppoa. Jos on vielä tilanteessa, jossa etsii itseään eikä ole varma mitä elämältään haluaa, niin päätöksenteko voi olla hyvinkin hankalaa, koska ei yksinkertaisesti tiedä, mihin suuntaan kääntyä seuraavasta risteyksestä.

Itsensä johtaminen on jokaisen oma tehtävä. Kukaan toinen tiimiläinen, vanhempi, tyttöystävä tai puoliso ei voi seurata toisen tuntemuksia ja tunnetiloja. Kukaan ei voi tietää, mikä toisen ihmisen tunnetila on, siksi omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on elintärkeää.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti