Väkevä elämä

Kirjoittaja: Ville Lehtola

22 maaliskuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Joni Jaakkola – Väkevä elämä 

 

”Terveys on kaiken perusta, kivijalka, jonka päälle on mahdollista rakentaa mitä tahansa aina paremmasta arjessa jaksamisesta kilpaurheiluun tai huippu-uraan työelämässä” Tälläinen on Väkevä Elämä kirjailijan näkemys terveyden arvosta elämässä. Jaakkola kertoo kirjassaan, kuinka voit olla paras versio itsestäsi, kuinka nauttia omasta elämästäsi, miten priorisoida asiat omassa elämässäsi, jotta väkevän elämän edellytykset täyttyvät. Suuressa osassa väkevää elämää ovat oikeanlaiset ruokailu, uni, sekä liikunta tottumukset. 

 

Miten on, nukutko sinä tarpeeksi ? 

Kuten kaikille on varmasti joka paikassa ennen tämän hetkistä elämäänsä toitotettu aina kyllästymiseen asti unen tärkeydestä, miksi suurin osa ihmisistä silti laiminlyö omia yö uniaan. Usein syynä tähän ongelmaan on liiallisen täyteen sovittu kalenteri, liikaa tekemistä, liikaa muiden itsensä edelle asettamista. Jokainen varmasti pärjää jonkin aikaa vajailla yö unilla saadakseen muutamalle päivälle lisää työtunteja deadlinejen lähestyessä, mutta ei tämä pitkällä tähtäimellä ole kenellekään hyväksi. Päivittäisessä jaksamisessa on unen määrän lisäksi erittäin suuri vaikutus myös sen laadulla. Mikäli nukut huonosti yösi et todennäköisesti jaksa seuraavana päivänä edes sillä omalla normaali tasollasi, vaan koet olosi väsyneeksi.
Päinvastoin, mitä paremmat yö unet olet nukkunut, sitä paremmin todennäköisesti jaksat seuraavana päivänä, olosi on energisempi ja virtaa riittää jopa säntäillä vaikka lasten kanssa pihalla työpäivän jälkeen. Hyvä unirytmi myös tutkitusti auttaa pärjäämään stressin kanssa paremmin kuin huonosti nukkuvat kanssa ihmisesi. 

Omien havaintojeni mukaan en nuku läheskään tarpeeksi, jos suositeltu yö unen määrä on sen 8 tuntia. Toki se näkyy myös ulospäin väsyneenä habituksena muun muassa treeni tilanteissa, haukotuttaa vähän väliä, en välttämättä pysy 100% keskittymisellä jatkuvasti, vaan voi ajatus selvästi harhailla pitkin maita ja mantuja. Tälle vastapainoksi asetan hyvin nukkumani yöt, joita seuraavana aamuna saan aikaan huomattavasti aktiivisemmin asioita, ja en vaikuta myöskään ulospäin läheskään niin väsyneeltä. Toki liiallisella unellakin on omat haittavaikutuksensa. Unen merkityksestä luin itse aiemmin jo Miksi nukumme-kirjan merkeissä. Optimaali tilanne on saavutettu kun jaksat painaa päivästä toiseen terveellisesti ilman erinäisiä piristeitä, kuten kofeiinia, tai muuta vastaavaa. 

 

 

Miten on, onko kalenterissasi omaa aikaa lainkaan ? 

Kirjassa Joni Jaakkola ymmärrykseni mukaan viittaa James Clear nimisen miehen kirjoittamaan blogiin jakaakseen päivittäisen olemisemme neljään erinäiseen osa-alueeseen. Neljä edellä mainittua kategoriaa ovat nämä: 1. työ ja ura, 2.Perhe ja läheiset, 3. terveys ja suorituskyky, 4.ystävät ja sosiaalisen elämä. Miten jaat omat priorisaatiosi näiden osa-alueiden välillä on toki oma henkilökohtainen päätöksesi, mutta väitetysti fakta on se, että mikäli vedät 2 osa-alueen täydellä priorisoinnilla, et voi kyetä paljon puolivaloja kovempaan suoritukseen jäljelle jäävien osa-alueiden parissa. Kuten aiemmin mainitsin, ei ole absoluuttista totuutta miten sinun tulisi toimia, jotta saavutat optimaalisen itsesi, vaan löytyy se tieto jokaisen meistä sisältä. Joskus vaan ei mahda mitään, täytyy tehdä töitä enemmän, jotta deadlinet eivät pauku ja joskus kiireessä sitä tulee syötyä mitä sattuu, tämä ei ole maailman loppu, vaan pieni hidaste optimaalisen itsesi etsinnässä. On kuitenkin muistettava että ei ole suuri vääryys silloin tällöin ottaa aikaa vaan ja ainoastaan itsellesi, istahtaa alas kuunnella musiikkia, lukea kirjaa, tai mitä vaan, kunhan se tekee sinut onnelliseksi, ilman että joudut murehtimaan mitä ystäväsi asiasta miettivät, jos he ovat oikeita ystäviä, ei sinun tarvitse tuollaisia asioita murehtia. 

Tämä on asia mitä en tahdo itse ymmärtää, koen henkilökohtaisesti ainakin painetta tehdä kuten oletan muiden tahtovan, esimerkiksi jos tiimiläiseni soittavat kello 21:30 tiistaina että sivuille pitäisi saada tälläinen asap, en sano ei, nyt on minun omaa aikaani, vaan lähden koneelle korjaamaan muutoksia. Tämä ei voi olla loppu elämän suunta ja tämän vuoksi esimerkiksi tämän kyseisen kirjan valitsinkin, suosittelen siis sullekkin. 

 

Mites teikäläisen ruokailutottumukset ? 

Terveellisen ja väkevän elämän yhtenä kulmakivenä on ehdottomasti tasapainoinen ruokavalio. Tällä ei todellakaan tarkoiteta ylenpalttista makro- tai mikroravinteiden laskemista kalorin tarkasti tai ruoan punnitsemista ennen sen lautaselle laittamista. Tähän perään haluaisin lisätä suoran lainauksen Jaakkolalta ”Prosessoidun pikaruoan sijaan syö enemmän kaikkea, minkä mummosi mummokin olisi tunnistanut ruoaksi” Perus kotiruoka, se on aivan hyvä perusterveellinen ruoka, makaronilaatikko siihen kylkeen vaikka salaatti ja on oiva lounas valmis, ei se sen kummallisempaa tarvitse olla. Pääpointtinahan on se että älä syö pikaruokaa, eli prosessoituja ruokia tulisi myös välttää. Jokainen täysijärkinen ihminen tämänpäivän maailmassa oikeasti tietää suurin piirtein mikä on ihmisille terveellisen ruokavalion sisällössä. 
Myös ruokailun säännöllisyys on iso tekijä osana terveellisiä ruokailutottumuksia, tästä voitaisiin mielestäni pitää varusmies palveluksessa olevien kohentuvaa yleisterveydellistä tilaa, ruokailu on aina samaan aikaan ja siksi säännöllistä ja perus hyvää ruokaa. 

 

Liikunta, se suuri paha peruspulliaiselle.. 

Liikunta, vaikka kuinka valitettavaa se onkin, onse osa terveellisiä elämäntapoja, ei jokapäivä tarvitse käydä salilla ja kilpailla korkeimmalla tasolla joukkuelajeissa, yksinkertainen kävelylenkki on jo oikein toteutettuna aivan tarpeeksi lähes kaikille. Tämä kuitenkin tuntuu nykyisessä yhteiskunnassa olevan valitettavan usein laiminlyöty osio elämäntapoja, aina on liian kiire, tai ei jaksa käydä edes kävelyllä. Mikäli kuulut kuitenkin liikunnasta nauttiviin yksilöihin kannattaa esimerkiksi saliharrastuksen alkaessa pyytää apua osaavalta ihmiseltä, jotta paikat säästyvät ja saat maksimaalisen hyödyn irti harjoittelustasi. Nämä asiat usein ovat itsestään selvyyksiä, mutta ne on hyvä aina välillä palauttaa itse kunkin mieleen. 

 

Mitä tästä voidaan todeta ? 

Käytännössä kaikki mitä Joni Jaakkola kirjassaan kertoo, tulisi olla jokaiselle omasta takaa tiedossa, mutta huomasin ainakin itse kirjaa kuunnellessa, huom kuunnellessa kävellessäni koululle aamuisin ja kotia iltapäivällä, että kyllä ne kolahtaa erilailla tajuntaan kun joku muu ne sulle kertoo. Ei aina kaikkea voi muistaa, tai halua ymmärtää. Jokaisella on oikeus elää väkevää elämää, kohdenna keskittymisesti oikeisiin asioihin, ja ota aikaa itsellesi, etsi omat mielenkiintosi, sen jälkeen etsi muiden antamia aktiviteetteja oman kalenterisi täytteeksi, ole omahyväinen paskiainen muiden mielestä ja aseta itsesi etusijalle. Näin elät väkevää elämää, Kiitos. 

 

Ville Lehtola
Projektitoimisto Gravi 

 

 

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti