Väärää yrittämistä

Kirjoittaja: Jesse Nyberg

18 tammikuun, 2023

Lähdeteos: Väärää yrittämistä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Kim Väisänen

Teoriapisteet: 2

Lähdin hakemaan ideoita uuden projektin synnyttämiseen ja kuulin, että tämä kirja olisi yksi hyvä ehdokas juuri tähän. Kirjassa käydään läpi paljon hyvän yrittäjän piirteitä ja mokia, joita tulisi välttää. Monesti kuulee yrittäjien puhuvan siitä, että yrittämisen tärkein asia ei saisi olla raha. Tämä väite on mielestäni jollain tapaa absurdi, koska miksi helvetissä sitten yrittää, jos raha ei toimi motivaattorina? itse en ainakaan lähde ilmaiseksi tekemään, jos olen jossain asiassa x aivan helvetin hyvä, niin kyllä minä siitä palkan haluan. Mutta ymmärrän sen täysin siinä mielessä, että jos motivaattorina toimii pelkästään raha, niin jossain vaiheessa palaa loppuun.

Yrittäjyyteen pyrkiminen ainakin omalla kohdallani on sitä, että haluan vapautta omaan tekemiseen ja tiedostan samalla sen, että kaikki on täysin itsestäni kiinni. Totta kai raha on myös suuressa osassa, mutta se on vain sivuseikka, jos saa tehdä sitä mistä tykkää ja pääsee myös nauttimaan elämästä. Aamu 8:sta iltapäivä 16:sta työskentely on ainakin itselleni ollut aina haasteellista ja todella stressaavaa siksi, koska en näe järkeä ”rakentaa” muiden elämää paremmaksi työskentelemällä heille koko elämääni. Sillä olen seurannut sivusta sitä, että yleensä tämänkaltainen ”duunarin työ” ei myöskään tuo suurta omaisuutta. Yrittäjyydessä kiehtoo mahdollisuudet. Yrittäjän täytyy myös omata kova työ moraali, pelkkä hyvä idea ei aina riitä. Mielestäni voi olla tehokas lyhyessäkin ajassa. Kuvitellaan, että osaat jonkun asian äärimmäisen hyvin ja naapurilla menee siihen 8h ja sinulla menee siihen 2h. Kyse on tässä kohtaa mielestäni vain siitä kuinka hinnoittelet itsesi. Itselläni on paha tapa tehdä asiat mahdollisimman nopeasti pois alta ja olenkin huomannut siitä koituvan suurta stressiä. Tänä vuonna tein itselleni lupauksen ottamalla hieman rennommin ja pyrkimällä tekemään asiat rauhallisemmin. Haluan kokeilla vaikuttaako se työni laatuun ja millä tavalla se vaikuttaa hyvinvointiini.

Yrittäjällä pitää olla hyvä tiimi ympärillä. Monesti varoitellaan, että ei saisi tai kannattaisi sotkea ystäviä/läheisiä ja yritystoimintaa keskenään, tietenkin siinä on vaarana mennä ns. lusikat jakoon, mutta mielestäni jos yhteinen side ystävän/läheisen kanssa on luja, niin yritystoiminnan vaikeudet eivät saisi niitä kaataa. Haluaisin ainakin uskoa siihen, että läheisten rakkaus voittaa rahan. Näinhän se ei tässä täydellisessä maailmassa mene, mutta ainakin itse haluan jakaa onnistumiset ja epäonnistumiset rakkaitteni kanssa. Syteen tai saveen vai miten se menee. Kirjassa puhuttiin myös perheyrittäjyydestä, en muista tarkalleen, mutta taisi mainita, että 2/3 osa Suomen yrityksistä on perheyrityksiä. Miksi sitten puhutaan, että ei kannata sotkea näitä kahta, jos kuitenkin tilastot sanovat toista?

Itselleni on alkanut hiljalleen valjeta mitä saatan haluta tehdä akatemian jälkeen. Ainakin suuri paino sille on edelleen se, että se ei saisi olla paikkasidonnaista vaan voisin toimia etänä. Huomaan, että minulta tullaan vieläkin kyselemään treeniohjelmia, ruokavalioita ja valmennuksia vaikken ole missään mainostanut tekeväni niitä. Katsotaan. Pieni ajatus on käynyt mielessäni jonkinlaisesta valmentamisesta verkon välityksellä. Talous valmennus kiinnostaa myös, mutta siihen saan varmuuden vasta myöhemmin tänä vuonna, kun olen hetken aikaa pyöritellyt Hohkeen taloutta ja päässyt perehtymään paremmin talouteen kirjallisuuden, internetin ja asiakastapaamisten kautta. Olen aina ollut sellainen henkilö, että monet asiat kiinnostavat ja sitten unohdan ja vaihdan mielenkiinnon kohdetta, mutta valmentaminen ja muiden auttaminen on aina kiinnostanut. Olisikohan olemassa asiakassegmenttiä palvelulle, jossa olisi mahdollista laittaa talous ja kroppa kuntoon saman palveluntarjoajan alla.

Yrittäjyys on uudelleen yrittämistä, mielestäni NYT on minun aikani vaan lähteä kokeilemaan kaikkea mahdollista, koska olen löytänyt akatemialta ja akatemian ulkopuolelta porukan kenen kanssa voin kokeilla kaikkea. Onneksi nyt on löytynyt muutamia hyviä ideoita, joita voi lähteä viemään eteenpäin heti. Niin kuin moni yrittäjä sanoo ”ei tarvitse onnistua kuin kerran”.  Viime syksy meni itselläni projektien osalta harakoille enkä todellakaan aio jäädä nyt tyhjän päälle vaan laitan hulluimmat ja huonoimmatkin ideat eteenpäin.

You May Also Like…

Somevaikuttajaksi!

(Markkinoinnin koulutusohjelma) Viimeaikoina somevaikuttajan työ on kiehtonut minua, siksi päätin lukea Emmi Lehtomaan...

0 kommenttia

Lähetä kommentti