työilmapiiri kuntoon

Kirjoittaja: Akseli Pasanen

5 maaliskuun, 2023

Lähdeteos: Työilmapiiri kuntoon

Lähdeteoksen kirjoittaja: Antti Aro

Teoriapisteet: 2

Loppusyksystä luin tunnelmajohtaja kirjan ja pidin siitä saamistani ajatuksista. Työilmapiiri ja tunnelma on minulle todella tärkeää työskentelyn onnistumisen ja mielekkyyden takia. Siksi päätinkin lukea aiheesta lisää.

Työilmapiiristä ja tunnelmasta on puhuttu meidän tiimissä paljon. Työilmapiirimme on mielestäni parantunut, vaikka mitään konkreettisia toimenpiteitä ei kummemmin olekaan tehty. Rennompi asenne arjessa on antanut minulle parempaa fiilistä ja töihin akatemiallekin on mukavampi taas tulla. Hyvä työilmapiiri ja tunnelma auttaa jaksamaan ja työskentelystäkin tulee tuottoisampaa.

Työilmapiiri on paljolti tunteita. Tunteita ei voi tilata tai käskeä. On jokaisen tiimiläisen vastuulla luoda ja ylläpitää hyvää työilmapiiriä. Kirjassa Aro kertoi mielestäni hyvin epätietoisuuden vaikutuksesta tunnelmaan. Jos työntekijälle ei ole selvää työn tarkoitus, tavoitteet, roolitus ja pelisäännöt alkaa epätietoisuus syödä työilmapiiriä. Tiimissämme näitä asioita on käsitelty useaan kertaan, mutta kaikki ei silti taida olla vielä selvää.

ARVOSTUS VS. ARVOSTELU

Kirjassa tiimin toiminnan kannalta tärkeimmäksi asiaksi nostettiin psykologinen turvallisuus. Jokaisella ihmisellä on tarve tuntea olonsa arvostetuksi ja koska ihminen on laumaeläin, myös joukkoon kuulumisen tunne on tärkeää. Arvostus saa ihmiset loistamaan, turvallisuuden tunne parantaa työmotivaatiota ja tuottavuutta. Arjessa voitaisiin helposti tuoda muiden arvostusta paremmin esiin, sillä jokainen kohtaaminen on mahdollisuus luoda hyvää fiilistä. Kehut jäävät myös itseltä liian usein sanomatta, täytyy kiinnittää huomiota ja antaa hyvää palautetta enemmän.

Arvostuksen vastakohta on arvostelu. Muiden arvostelu lyttää helposti työilmapiiriä, arvostelu kun keskittyy vikoihin ja muuhun negatiivisuuteen. Arvostella voi puheen lisäksi myös elein, eleet on helppo myös tulkita väärin, joka lisää sitä epätietoisuutta…

Arvosta, älä arvostele, olis mukavampaa…

PUHUMINEN

Vaikka olen viime aikoina opetellutkin edelleen puhumaan askarruttavista asioista paremmin ja aiempaa enemmän, toimin silti kirjan mukaan typerästi. Teen oletuksia ja arvailen ihmisten puheita. Työpaikoilla on yleistä käydä keskusteluja oman pään sisällä, vaikka oikeasti asioista kannattaisi puhua suoraan, kasvotusten oikealle henkilölle. Arvailut luovat väärinkäsityksiä ja ennakkoluuloja, ei hyvä.

Dialogi heikkenee suodattimien kanssa. Suodattimet dialogissa jättävät arvailun varaa ja ihmiset muodostavat omat mielikuvansa asioista, jos niistä ei puhuta suoraan ja oikeilla nimillä. Näistä virhetulkinnoista syntyy loukkaantumisia, väärinkäsityksiä ja pelkoja.

Suoraan ja tarpeeksi puhuminen luovat tiimin työilmapiirin kannalta tärkeää luottamusta. Tiimissä me voisimme kyllä vielä enemmän luottaa toisiimme. Olen monesti huomannut keskusteluja, joissa arvostellaan ja arvaillaan muiden tekemisiä ja tekemättömyyksiä, vaikka asioistahan voisi ihan suoraan kysyä henkilöltä, jota se koskee.

PALAUTMINEN

Jotta työpaikalla tuntuu hyvältä, on muistettava palautua. Hyvä henkilökohtainen palautuminen työn ulkopuolella vaikuttaa työilmapiiriin. Hyvässä työilmapiirissä on helpompi palautua, eikä työ ala tuntua liian kuormittavalta. Kirjan mukaan myönteinen tunne työpäivän aikana edistää palautumista jo itse työtä tehdessä, kielteisessä tilassa palautuminen on mahdotonta.

vanhan aikainen ajatus:

”töissä ollaan tekemässä töitä, ei tänne olla viihtymään tultu!”

Tiimille kirjan listaus tärkeimmistä tekijöistä hyvään työilmapiiriin:

  1. Psykologinen turvallisuus
  2. Luottamus jäsenten välillä
  3. Selkeät rakenteet toiminnassa

Mitä voit tehdä työilmapiirin parantamiseksi? Kirjasta nämäkin

  1. Keskity työhön, perustehtävääsi
  2. Kohtele ihmisiä työpaikalla kunnioittavasti ja arvostavasti
  3. Tukeudu faktoihin, älä levitä huhuja, äläkä perusta mielipidettäsi vaikutelmiin vaan tosiasioihin
  4. Ole avoin erilaisuudelle ja erimielisyydelle
  5. Tarjoa ja ota vastaan apua, tukea, neuvoja
  6. Siedä keskeneräisyyttä toisissa ja erityisesti itsessä
  7. Vaihda mielipiteitä, anna ja ota vastaan palautetta
  8. Kunnioita pelisääntöjä ja toisten rajoja
  9. Korjaa epäkohdat, joihin voit vaikuttaa. Ilmaise epäkohdat muille, jos et voi itse niihin vaikuttaa. Älä valita pikkuasioista
  10. Huolehdi aktiivisesti työstä palautumisesta

Tais tulla aika hemmetin sekalainen reflektio, kirja oli ihan hyvä…

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti