Tylsyyden ylistys

Kirjoittaja: Rasmus Jaskari

19 huhtikuun, 2024

Lähdeteos: Tylsyyden ylistys

Lähdeteoksen kirjoittaja: Juha T. Hakala

Teoriapisteet: 1

Tylsyyden ylistys, mitä on tylsyys ja, miltä se tuntuu? Jokaisen ihmisen kohdalla käsitteelle tylsyys löytyy erilaisia merkityksiä ja tuntemuksia. Joillakin ihmisillä tylsyys on sitä, kun olet tehnyt kauan samaa asiaa ja sen tekeminen alkaa pitkästyttää ja kaipaat uusia haasteita. Toisilla se taas saattaa olla sitä, kun pelkästään omien ajatusten kanssa oleminen pitkästyttää ja niitä haluaa pakoon tavalla tai toisella. Joillakin tylsyys saattaa olla myös omalla mökillä rentoutumista ilman laitteita ja kaupungin hälinää. Itse koen tylsyyden juuri siinä omien ajatusten kanssa pelkästään olemisessa ja olenkin alitajuntaisesti keksinyt itselleni huonoja tapoja käsitellä sitä. Huomaan itsessäni sellaisen piirteen, että kun tylsistyn, otan herkästi puhelimen käteen ja alan selaamaan sosiaalista mediaa, tai jos puhelinta ei ole saatavilla kiinnitän huomioni asioihin ympärillä, mihin voisin tarttua. Valitsin kirjan luettavaksi juuri näiden ongelmien takia, jotta ymmärrän omaa tylsyyttäni paremmin ja osaan käsitellä sitä paremmin. Kirjasta sai hyviä vinkkejä ja ajatuksia tylsyyteen ja sen käsittelyyn.

Hyvä ja huono tylsyys

Kirjassa kerrottiin, että on olemassa hyvää ja huonoa tylsyyttä. Tämä tuli itselleni uutena asiana, koska minulla itselläni tulee tietyllä tavalla ikävystynyt tunne, kun aivoni tylsistyy. Pitkästyn, turhaudun, ahdistun, kun on tylsää ja se ei ole hyvä asia. Tylsyyden pakeneminen on ollut itselleni jo nuoresta pitäen erittäin helppoa ja olenkin keksinyt luovia tapoja, esimerkiksi piirtää tai lukea, joita nuoruudessani käytin. Älypuhelimet alkoivat yleistymään ja uudet kiehtovat sovellukset, jotka mahdollistavat aivoille nopean dopamiinin purkautumisen, yhdistettynä omaan helposti addiktoituvaan persoonallisuuteni on huono yhdistelmä. Aivoni tarvitsevat koko ajan ärsykkeitä ja nämä ärsykkeet eivät anna tilaa luovuudelle tai rentoutumiselle. Tästä päästäänkin asiaan, että miten hyvä tylsyys ja huono tylsyys mielestäni näkyy tiimiakatemialla ja mitä ne tarkoittavat.

Hyvä tylsyys on tila, jossa mieli saa levätä ja virkistyä ilman jatkuvaa ärsykkeiden tulvaa. Se voi tarjota tilaisuuden hengähtää kiireisen elämän keskellä ja löytää uusia tapoja ajatella tai toimia. Hyvä tylsyys antaa tilaa:

Luovuudelle ja innovaatioille: Tiimillä saattaa syntyä hyviä ideoita ja innovaatioita silloin, kun jäsenillä on tilaa ajatella ja luoda. Esimerkiksi tiimityöskentelyssä lyhyt tylsyyden hetki voi kannustaa jäseniä jakamaan uusia ajatuksia ja ideoita.

Tarkkuudelle ja tehokkuudelle: Tietyt tehtävät esimerkiksi reflektion kirjoittaminen tai motorolien tekeminen, voivat hyötyä tylsistä hetkistä. Kun mieli on rauhallinen ja vapaa häiriöistä, työskentelyyn voi keskittyä tarkemmin ja tehokkaammin.

Itsereflektoinnille ja kehittymiselle: Joskus tylsyyden hetket akatemialla voivat antaa tilaisuuden reflektoida omia työtapoja, sekä etsiä tapoja parantaa niitä. Tämä voi johtaa henkilökohtaiseen kehitykseen ja ammatilliseen kasvuun.

Huono tylsyys voi olla haitallista ja vaikuttaa negatiivisesti ihmisen mielialaan, motivaatioon ja yleiseen hyvinvointiin. Tässä muutamia piirteitä siitä, mitä huono tylsyys voi tarkoittaa akatemialla:

Motivaation lasku: Jos projektit ja omat tehtävät ovat jatkuvasti tylsiä ja toistuvia, eikä niillä ole sinulle mitään merkitystä, se voi johtaa motivaation laskuun. Tämä tietysti heikentää suoritusta ja tuottavuutta.

Virheiden lisääntyminen: Pitkäkestoinen tylsyys omia projekteja kohtaan voi johtaa huolimattomuuteen ja virheiden lisääntymiseen. Kun mieli vaeltaa, tai on kyvytön keskittymään, on suurempi mahdollisuus tehdä virheitä.

Tyytyväisyyden väheneminen: Jatkuva tylsyys akatemialla voi heikentää yleisesti joidenkin tyytyväisyyttä ja pahimmissa tapauksissa johtaa alan tai koulun vaihtamiseen. Puuttuva innostus ja tyytyväisyys voi vaikuttaa myös negatiivisesti koko yhteisön ja tiimityöskentelyyn.


Tylsyys voi olla kaksiteräinen miekka, joka vaikuttaa ihmisen elämään, sekä positiivisesti että negatiivisesti. Hyvä tylsyys tarjoaa mahdollisuuden levätä, luoda ja kehittää itseään, kun taas huono tylsyys voi johtaa turhautumiseen, motivaation laskuun ja jopa mielenterveysongelmiin. On tärkeää tunnistaa tylsyyden eri muodot ja oppia käsittelemään niitä rakentavasti. Luovuuden, palautumisen ja itsensä kehittämisen kautta hyvä tylsyys voi tarjota tilaisuuden löytää uusia intohimoja ja tavoitteita elämässä. Vastaavasti huonon tylsyyden voi käsitellä lisäämällä haastetta ja vaihtelua tehtäviin, luomalla motivoivia rutiineja, sekä etsimällä uusia harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita. Hyväksymällä tylsyyden osana elämää ja pyrkimällä tasapainottamaan sen vaikutukset voimme löytää merkityksellisyyttä ja uusia projekteja. Moni projekti akatemiallakin on aivan varmasti lähtenyt tylsyyden pohjalta ja siitä, että on haluttu jotain tekemistä.

Tätä reflektioita oli vaikea kirjoittaa, koska ajatukseni poukkoilivat todella paljon tylsinä hetkinä ja koen kirjan antaneen paljon ymmärrystä siihen, että miksi toimin miten toimin. Olenkin harjoitellut tylsyyden sietämistä jättämällä kuulokkeet esimerkiksi kokonaan kotiin, kun lähden johonkin ja kuntosalilla jätän kokonaan puhelimen kaappiin. Huomaan kuitenkin vielä tekeväni liian usein sitä, että otan puhelimen esiin ja aionkin keskittyä tulevan kevään ja kesän siihen, että käyttäisin tylsät hetket luovuuteni harjoittamiseen. Uskon, että löydän varmasti enemmän merkitystä tylsille hetkille sitä kautta. Kirja antoi ainakin ymmärrystä tylsyyteen ja sen sietämiseen.

You May Also Like…

21 oppituntia maailmantilasta

Minulla on ollut tämä kirja koko Tiimiakatemian ajan lukulistalla, mutta en vain ole saanut sitä luettua mihinkään...

5 vinkkiä kirjoittajalle

Copywriting on taito, joka vaatii sekä luovuutta, että strategista ajattelua. Hyvä copywriting ei vain viihdytä tai...

Google Digital Garage

Google digital garagessa oli paljon asioita, jotka olivat tuttuja mutta sain siitä myös paljon käytäntöön vietäviä...

0 kommenttia

Lähetä kommentti