Tunteiden johtaminen

Kirjoittaja: Daniel Barkane

26 marraskuun, 2021

Lähdeteos: Johda tunteita - menesty työelämässä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Camilla Tuominen

Teoriapisteet: 2

Tunteet ovat keskeisiä osia ihmisyydessä. Erilaisia tunnetiloja voi olla, jopa satoja. Mikä mielestäni tekee tunteista juuri ainutlaatuisia, on se, että jokainen ihminen tuntee eri lailla. Miettiessäni omia tunteitani ja niiden hallintaa, pystyn päättelemään, että en ole kovin taitava niiden kanssa. Olen kamppailut paljon vastaan jännittämistä, joka useasti on lauennut urheilun myötä. Tämä tunne tila voi alkaa jo hallitsemaan minua useita viikkoja ennen otteluani. Vaikka kuinka yritän itselleni vakuuttaa, että olen valmis ja jännitykseen ei ole aihetta, niin kehoni lyö valtavan puolustus järjestelmän päälle, joka vaikuttaa, jopa ruoansulatukseeni.

Edellä mainituista tilanteesta huolimatta, koen kyllä itseni, joissain tilanteissa hyvänä tunteiden johtajana. Pystyn tekemään hallittuja päätöksiä, vaikka tunteeni yrittäisivätkin kaapata minut. Joskus kuitenkin tunteet ottavat vallan ja se on myös hyvin pelottavaa. Esimerkiksi työelämässäni, olen joutunut tilanteisiin, jossa olen ajautunut tunteideni valtaan. En ole pystynyt kontrolloimaan tunnetilojani ja ne ovat ohjanneet tekemisiäni. Useasti rauhoittuessa, olen naurahtanut, kuinka taas tunteideni ruhtinas otti minusta täyden ohjauksen.

Epäaito tyyneys ei ole tunteiden johtamista

Kirjassa kerrottiin, kuinka moni mieluummin ohittaa tunteet ja keskittyy tekemiseen. Eli päälle vedetään tietynlainen tunteiden turrutus panssari. Olen itsekin huomannut tämän ihmisissä. Ainakin se on ulospäin vaikuttanut siltä. Kaikki ne epämieluisat tunteet painetaan pinnan alle ja yritetään ajatella positiivisesti. ”Olen iloinen” ”Ei tuo tuntunut miltään” Tai ”olen voimakas ja reipas!” Tässä samalla nämä ihmiset luovat tajuamatta sisälleen aikapommia, joka mahdollisesti räjähtää myöhemmin.

Tästä löytyy myös se vastakohta, joka ajautuu tunnemyrskyn valtaan ja sitä kautta menettää täysin kontrollin itseensä. Vaikka välillä itse koen joutuvani juuri tällaiseen pyörteeseen, niin en silti ymmärrä ihmisiä, jotka ajattelevat, että ovat oikeutettuja käytökseensä. Monet puolustautuvat tällaisten jälkeen vetäytymällä omaan temperamentti korttiin tai muuhun sellaiseen. Mielestäni tällaiseen ei ole mitään puolustusta. Ainakin itse koen, että olen vain tällaisissa tilanteissa huono tunteideni johtaja. Tunteeni vievät minua enkä minä niitä.

Välillä tunteet pyytävät meitä pysähtymään ja tuovat meille tärkeää tietoa. Silloin kannattaa kieltämisen sijaan kuunnella, mitä viisas systeemimme haluaa kertoa ympäristöstä ja meistä.

Minulla on vielä paljon opittavaa tunteistani. Yritän useasti määrätä tunteitani ja hallita niitä haluamani mukaan, vaikka se ei olisi kannattavaa. Pitäisi varmasti antaa myös tunteille mahdollisuuksia opettaa minua. Niistä voisi oppia paljon lisää ja sitä kautta hyödyntää näitä tunteiden johtamisessa.

Halusin listata muutaman käytännön vinkin, joita voisi käyttää apuna tunteiden johtamisessa.

OLE UTEALIA, ÄLÄ TUOMITSEVA

Ole utelias kaikesta: Omista tunteista! Tilanteista! Toisen reaktioista! Kun olet utelias, olet auki ja kysyt todennäköisemmin lisäkysymyksiä ja saat lisätietoa.

Halusin valita juuri tämän käytännön vinkin, siksi että meillä akatemialla aina muistutetaan uteliaisuudesta ja siitä, kuinka tärkeää uteliaisuus on uuden oppimisessa. Näen myös uteliaisuuden tärkeänä oppimismuotona omissa tunteissa.

MISTÄ TYKKÄÄT JA MISTÄ ET

Kerro ympäristöllesi selkeämmin, miten tykkäät toimia ja miten toimit parhaiten, kuten aikatauluttamalla asiat oikein.

Tämä olisi meidän tiimillemme hyödyllinen ohje. Tällä hetkellä osa meistä mukaan lukien minä itse, kuljemme autopilotilla tiimimme omaksutuilla tavoilla ilman, että me kyseenalaistaisimme niitä.

KIRJOITA AAMUSIVUJA TAI PÄIVÄKIRJAA

Kirjoita heti herättyä aamusivuja: sensuroimatonta ajatuksenvirtaa, fiiliksiä ja tunnetiloja. Nämä voi tuoda itselleen todella arvokkaita huomioita.

Kuulin tästä ensimmäisen kerran itsensä johtamisen kurssilla. Mietin silloin jo tällaisen testaamista, mutta ajattelin kuitenkin, että minulla ei ole aikaa. Nyt kun taas kerran sain huomioni kiinnittymään tähän asiaan, ajattelin todella testata, kuinka tällainen vaikuttaa omaan mieleeni ja päivän askareisiin. Tällainen tyyli voisi puhdistaa mielen ja aukaista omaa ajattelua, ennen päivän töitä. Jokaiselle tekisi varmasti hyvää joskus kirjoittaa ylös omia tuntemuksia sekä ajatuksia.

You May Also Like…

Aidosti viisas

Aidosti viisas on on ruotsalaisen kirjailijan Stefan Einhornin mielenkiintoinen teos, joka tarjoaa syvällistä...

Työelämä muuttuu

Aloitin Petteri Kilpisen Inspiroitunut kirjan lukemisen jo viime syksynä. Kirja osoittautuikin tuohon hetkeen ehkä...

0 kommenttia

Lähetä kommentti