Tunnelman voima 

Lähdeteos: Tunnelman voima

Lähdeteoksen kirjoittaja: Marjo Rantanen

Teoriapisteet: 3

Tunnelman voima on Marjo Rantasen vuonna 2022 julkaisema kirja. Rantanen on kirjoittanut samasta aiheesta aikaisemmin kaksi muuta kirjaa, Tunnelmamuotoilu (2016) ja Tunnelmajohtaja (2018). Täytyy varmaan lisätä molemmat kirjat lukulistalle, sillä onhan aihe mielenkiintoinen ja mielestäni myös tärkeä niin yksityis- kuin työelämässä. 

Tilanteiden tunnelman kokeminen on jokaisen omakohtainen ja ainutlaatuinen kokemus, subjektiivinen kokemus. Mitä tunteita on silloin ollut itsellä, entä muilla? Miltä tila tai paikka on tuoksunut? Onko tilanne ollut sisätiloissa vai ulkona? Onko kirkasta vai pimeää? Onko paikalla ollut muita ihmisiä vai ollut yksin? Nämä asiat itselle nousi mieleen kun mietin mistä tunnelma koostuu. Tuoksu on kiinnostava asia tunnelman luomisessa. Harvoin miettii tuoksuja tunnelmaa luodessa mutta tuoksu usein jää hyvin mieleen muistoksi. Oli se sitten miellyttävä tai epämiellyttävä tuoksu. Rakastan käydä kahviloissa joissa tuoksuu vastajauhettu kahvi ja tuore pulla. Se on myös hyvä myyntikikka. Ennen kun olin töissä leipomo-kahvilassa niin oli parasta mennä töihin kun leipuri oli juuri leiponut jotain ihanaa ja se tuoksu leijui ulkona kun kävelin parkkipaikalta kahvilaan. Se heti rauhoitti mielen ja loi positiivisen tunnelman itselle jos oli herännyt aamulla väärällä jalalla. On myös ihanaa leipoa kotona ja tuoksutella huoneen ilmaa kun uunissa paistuu joku ihana herkku. Toinen tuoksu josta tykkään on saunatuoksu. On ihanaa mennä rentoutumaan saunaan kun siellä tuoksuu hyvälle, eukalyptus ja koivu on lemppareita. Tuoksut nostavat saunomisen seuraavalle tasolle ja mieli sekä keho rentoutuu ihan eri tavalla. Täytyykin jatkossa kiinnittää huomiota tuoksuihin tunnelmaa luodessa eri tilanteissa. Toisaalta jotkin ihmiset ovat hyvin hajuherkkiä, itsekin saan päänsärkyä esimerkiksi voimakkaista hajuvesistä tai tuoksukynttilöistä. On siis hyvä tiedustella etukäteen, että onko joku hajuherkkä, että voiko tuoksuja käyttää ja kuinka voimakkaasti. 

Toinen kiinnostava ja voimakas tunnelman vaikuttava asia on musiikki. Omaan tunnelmaan ja päivän fiilikseen vaikuttaa hyvin paljon musiikki. Varasti monet voi samaistua tähän. Kuuntelen musiikkia joka päivä, joinakin päivänä enemmän ja toisina päivinä vähemmän. Hyvin usein kotona minulla on joku ääni taustalla, en oikein tykkää olla täydessä hiljaisuudessa. Usein se on musiikkia. Ammennan paljon voimaa päivään musiikista ja tykkään selata uuttaa musiikkia joita lisäillä omille Spotify listoille. Musiikki tosiaan vahvistaa jo olemassa olevia tunteita paljon. Huomaan itsestäni sen, että jään usein vellomaan negatiiviseen tunnelmaan. Ruokin sitä melankolisella musiikilla, heitän niin sanotusti bensaa liekkeihin. Toisaalta mielestäni on tärkeää osata olla sinut omien tunteiden kanssa, velloa siinä niin kauan kun on tarve. Sen jälkeen on helpompi siirtyä eteenpäin kun on saanut melankolian ainakin hetkeksi pois itsestään.

Tunnelmaa on hyvä miettiä myös työpaikoilla. Positiivinen tunnelma luo tietenkin kaikille hyvän mielen mutta mielestäni myös turvallisuuden tunnetta. Turvallinen ilmapiiri ja tunnelma ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Yksikin ilkeä tai epämukava kommentti riittää turvallisen tunnelman rikkomiseen. Itsellä on tästä kokemusta ja siinä menee pitkään ennen kuin kokee tunnelman turvalliseksi tämän jälkeen. Tai sitten voi käydä niin ettei samojen henkilöiden kanssa tunne enää turvallista ilmapiiriä, tunnelma on jännittynyt. Tunnelman luominen turvalliseksi ja sallivaksi on siis hyvin tärkeää ja jos sitä ei koe niin siitä on myös hyvä puhua jos vain kykenee siihen. Siitä puhuminenkaan ei aina helppoa ole jos kokee, että vastapuoli ei ole vastaanottava. 

”Mieti mitä tuot huoneeseen kun astut sisään” on mielestäni hyvä ohje. Positiivinen fiilis yleensä tarttuu ihmisiin, joten vaikka itsellä olisi huono päivä ja fiilis niin olisi tärkeää tulla huoneeseen edes neutraalilla fiiliksellä. Tunnustella muiden fiilistä ja huoneen yhteistä tunnelmaa. Tarviiko tunnelma kohennusta? Jos tarvii niin miten sitä voisi kohentaa? Mielestäni ei kuitenkaan tarvitse aina olla yltiöpositiivinen tunnelma. Välillä on kuitenkin hyvä nostaa tunnelmaa esimerkiksi pitkän päivän keskellä. Ajatukset lähtee lentoon sen jälkeen uudella energialla. 

Mitä voisin viedä käytäntöön? Ainakin kiinnostaisi kokeilla tuoksun ja musiikin voimaa esimerkiksi Hohkeen treeneissä. Joko yhdessä tai erikseen. Musiikkia on toki jonkin verran käytetty treeneissä jo muttei niin, että se soisi kokoajan taustalla. Voisiko se auttaa jokaista keskittymään enemmän dialogiin ja pitämään positiivisen tunnelman alusta loppuun? Vai häiritsikö se liikaa? Voisiko miellyttävä tuoksu virkistää aamu treenejä ja viimeistään siinä kohtaa herättää jokaisen siihen päivään? 

You May Also Like…

Suojattu: Ilmiön kaava

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Strategiakirja – 25 työkalua

Halusin lukea jotain käytännönläheistä strategiasta, mitä voisin viedä suoraan käytäntöön. Kirja oli käytännönläheinen...

Rich dad poor dad

Tämä kirja on ollut lukulistallani jo kauan, ja sen lainaaminen kirjastosta on ollut vaikeaa. Sen vaikea käsiin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti