Tunne Taloutesi Tunnetaloutesi

Kirjoittaja: Jesse Takala

11 toukokuun, 2021

Lähdeteos: Tunne Taloutesi Tunnetaloutesi

Lähdeteoksen kirjoittaja: Mikko Sjögren

Teoriapisteet: 2

Luin Mikko Sjörgenin kirjan Tunne Taloutesi Tunnetaloutesi. Valitsin kirjan, koska koin, että tietämykseni taloudesta on heikohko. Kirjan kannessa lukee ”Salaisuus rahan käytöstä, jota sinun ei haluta tietävän” oli mielestäni hieman liioiteltu, vaikka kirja kyllä herätti innostukseni suunnitelmalliseen sijoittamiseen ja rahan viisaaseen käyttöön.

Mikko avaa kirjassaan sitä, kuinka ihmisten rahan käyttö on lähes täysin tunnepohjaista. Suurin osa ihmisistä ei mieti rahankäyttöä tarkkaan, he pitävät sitä ainoastaan maksuvälineenä. He elävät palkkapäivästä palkkapäivään ja pahimmassa tapauksessa sen yli. Toisaalta ymmärrän, että joku ei halua miettiä rahaa niin tarkasti, mutta se voi kostautua varsinkin pitkällä aikavälillä. Kun velat kasvaa, alkaa se näkyä kansalaisten hyvinvoinnissa ja siitä tulee yhteiskunnallinen ongelma. Mielestäni uskomaton luku oli 102 prosenttia. Suomalaiset käyttävät 102 prosenttia tuloistaan, eli luotolla/velalla eletään.

Etukäteen suunniteltu talous korjaisi monta ongelmaa. Mikko havainnollisti kirjassaan eri tilien käytön ja rahojen jaottelun eri ”tileihin”. Tilit olivat esimerkiksi pakolliset menot, hupikäyttö ja sijoitukset. Mielestäni itselläni talouden hoito sujuu hyvin, mutta en sijoita säännöllisesti vaan rahani(miljoonat) ovat vain käyttötililläni ”säästössä”. Itselleni ehkä mielenkiintoisin ajatus oli se, että jos 10% vuosituotolla sijoittaisi 100€ kuussa 20 vuotiaasta alkaen, olisi sinulla miljoona 65 vuotiaana. Yksinkertaisesti jos en ostaisi energiajuomia ja jättäisin yhden viihdeillan kuukaudessa pois, minulla olisi miljoona 65 vuotiaana! Tämä innosti minua perehtymään sijoittamiseen yhä enemmän, ilmeisesti tämä säännöllinen sijoittaminen on se juttu?

Mietin, miten voisimme tiimissä hyödyntää tätä kirjaa. Meidän tulisi huomattavasti tarkemmin määritellä paljon voimme käyttää mihinkin rahaa. Tilillämme on kuitenkin tuhansia, voisimmeko sijoittaa näitä johonkin järkevään? Mitä kaikkea hauskaa voisimme karsia, että rahaa kertyisi enemmän. Tällä rahalla voisimme kerryttää vielä enemmän rahaa.

Mielenkiintoista oli myös, että tällaisessa talouskirjassa puhuttiin uskomuksistasi ja itsensä kehittämisestä. Sjögren kertoi ihan selkeitä harjoitteita siihen, miten saat itsesi uskomaan johonkin uuteen asiaan. Siinä vaiheessa, kun uskot taas johonkin asiaan, siitä tulee totta. Mikko puhui itsellensä peilin edessä puhumisesta. Kuulostaa helvetin tyhmältä, mutta toimiva se on. Jos joka aamu menet peilin eteen ja sanot itsellesi vaikka että olen kaunis, alat pikkuhiljaa pitämään itseäsi kauniina ja muutkin huomaavat sen ja alkavat pitämään sinua kauniina. Jos puhut itsellesi peilin edessä, että sinulla on paljon rahaa, alkaa alitajuntasi tekemään sinun tiedostamattasi tekemään päätöksiä sitä kohti, että sinulla on paljon rahaa. Tästä aiheesta löytyy muuta kirjallisuutta paljon, mutta mielenkiintoista oli törmätä aiheeseen talouden kirjassa, mutta nämä asiat toisaalta pätevät aiheeseen kuin aiheeseen.

Nuori Toimitusjohtaja

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti