Tunne lukkosi

Kirjoittaja: Pele

3 kesäkuun, 2022

Lähdeteos: Tunne lukkosi - vapaudu tunteiden vallasta

Lähdeteoksen kirjoittaja: Kimmo Takanen

Teoriapisteet: 3

Kirja oli minulla kuuntelussa, kun kävin lenkillä koiran kanssa tai yksin. Luonnon helmassa kulkiessa ja hiljaisella äänikirjaa kuunnellessa huomasin, että kirjan pointit jäävät aivan eri tavalla mieleen, mutta ongelmaksi tuli se, että ei siinä paljon muistiinpanoja kirjasta tehdä, kun ollaan lenkillä. No, menipä kirjan viesti ainakin perille kun nyt esseetä kirjoitellessa kelailin kirjaa sieltä täältä edes takaisin. Asiaan.

Mikä on tunnelukko?

Tunnelukkoa kutsutaan asiaksi, joka on lapsena opittu tapa reagoida, kokea, tuntea, ajatella ja käyttäytyä tietyntyyppisiin tilanteisiin aikuisiällä. Jokainen meistä maan päällä kulkevista ihmisistä omaa tunnelukkoja, vaikka niitä ei täysin tiedostaisikaan. Jo lapsena olemme rakentaneet itsellemme tietynlaisia tapoja (selviytymismalleja), ja nämä selviytymismallit määrittelevät toimintaamme eri tilanteissa aikuisena. Useasti nämä opitut selviytymismallit ovat tapoja välttää jokin epämukava tilanne tai miksei jossain tapauksessa mieluinenkin tilanne.

Tunnelukon aktivoituessa meidän sisäinen lapsemme herää eloon. Tunteet eivät ole ongelma sinänsä, vaan se, kuinka tunteet pakottavat meidät toimimaan samoilla tavoin, kun olemme lapsina oppineet. Esimerkkinä tunnelukosta voi esimerkiksi olla, jos vanhemmat ovat riidelleet usein lapsuudessa ja lapsi on aina ollut riidan keskellä. Tämäkin näkyy aikuisiällä sitten erilaisena tapana reagoida esimerkiksi riitatilanteisiin. Useasti nämä reaktiot tilanteisiin ovat alitajuisia, joten niitä on itse hyvin vaikea tai joskus jopa mahdoton itse huomata, vaan useasti huomautukset näistä tavoista tulevat ulkopuolelta.

Jo kirjan alussa kerrottiin, kuinka nämä tunnelukkojen avaaminen ja niiden selvittäminen omalla kohdalla on elinikäinen projekti, eikä niiden availu tai tajuaminen tapahdu yhdessä yössä. Tuo on melko silmiä avaava pointti. Itse heijastan tämän asian jääkiekkoajoilta oppimaani tapaan. Siellä minulle opetettiin, kuinka kerran opittua on vaikea muuttaa jälkeen päin, siksi nuorena oli hyvin tärkeää opetella alusta alkaen kaikki mahdollisimman tarkasti, jotta sitten pystyttäisiin rakentamaan tasapainoisen ja hyvän tekniikan päälle lisää asioita. Tämä sama pätee myös tunnelukkoihin. En usko, että kukaan pystyy tekemään muutosta omaan toimintaan yhdessä yössä, jos on tottunut tekemään jotain asiaa parikymmentä vuotta. Tämmöinen voi tietysti olla jossain tilanteessa mahdollista, sillä osaavathan jotkut ihmiset olla esimerkiksi mahtavia valehtelijoita tai manipuloijia, mutta usein heidänkin alta paljastuu aina totuus pidemmän ajan kuluttua. Hetkeksi on siis mahdollista laittaa maski päälle ja olla jotain mitä ei ole, mutta ennen pitkää totuus paljastuu, ja myös nämä tunnelukotkin paljastuvat, ellei niitä ole käsitelty tai avattu oikealla tavalla.

Kuinka tunnelukkojen kanssa toimitaan?

Tunnelukoista ei ole sinänsä mahdollista päästä eroon. Paremmin voitaisiin sanoa, että kuinka niiden kanssa opitaan elämään. Omasta mielestäni näistä tunnelukoista eroon yrittäminen olisi tyhmää, sillä loppujen lopuksi ne omat tunnelukot ovat se, kuka sinä sisimmissäsi olet. Se on mielestäni huomattavasti fiksumpi tapa lähestyä asiaa, että kuinka niiden kanssa opitaan elämään.

Ensimmäinen, tärkeä steppi näitten tunnelukkojen kanssa elämiseen oppimiseen on tietysti se, että tiedostaa omat tunnelukkonsa ja sen, mihin nämä tunnelukot vaikuttavat omassa toiminnassa.

Seuraava luonnollinen steppi on usein sen tunnistaminen, että mistä tunnelukko on sinulle syntynyt. Tämä voi olla hyvinkin epämukavaa tekemistä ja ajatustyötä, ainakin itselle oli. Kuitenkin täytyy muistaa, ettei tunnelukon syntyperään saa tarttua liikaa, sillä se voi mahdollistaa tunnelukon juurtumisen ja vahvistumisen.

Kun tarkkailet itseäsi ja otat ikään kuin tutkijan otteet lukkoja kohtaan, alat vähitellen ottaa niskalenkkiä tunnelukoista. Tunnelukkojen avaamisessa usein alussa on kysymys miksi, mutta mitä nopeammin etenet kysymykseen, miten tästä eteenpäin, sitä nopeammin tunnelukon valta hellittää.

Omat tunnelukkoni

Kirjaa kuunnellessa tajusi monia sellaisia tapoja, joita tekee aivan alitajuisesti, ja joita itse katsoo aivan normaaleina tapoina toimia jossain tilanteessa. En ole oikeastaan aikaisemmin edes miettinyt, että tällaisia tunnelukkoja voisi olla olemassa, mutta kas vain sieltähän niitä löytyy, ja vielä aivan läjäpäin. En tässä esseessä kuitenkaan rupea kovin tarkasti omia tunnelukkoja tai niitten syntyperiä enempää avaamaan, sillä koen ne sen verran henkilökohtaisiksi asioiksi, etten halua niitä nettiin kaikkien nähtäville laittaa. Kerron kuitenkin parista niistä. Seuraava tunnelukot ja niiden selitykset sain selville tunnelukkosi.fi nettisivustolta testin tehtyäni.

Vaativuuden tunnelukko: Vahva

Olet vaativa itseäsi kohtaan, vaikka luultavasti itse pidät vaativuuttasi ihan kohtuullisena. Sinusta tuntuu, että koko ajan on tehtävä jotain, saatava aikaan tai pidettävä asiat ja tavarat järjestyksessä. Et voi olla tyytyväinen itseesi, jos et täytä vaatimuksiasi – siksi tuntuu ettei mikään koskaan riitä, aina on jotain tavoittelemisen arvoista. Riittämättömyyden, epäonnistumisen, huonommuuden ja häpeän tunteet vaanivat ja iskevät ellet yllä koviin vaatimuksiisi. Ponnistelet välttääksesi näitä ikäviä tunteita ja se aiheuttaa sinulle ahdistusta ja stressiä. Stressi saattaa ilmetä erilaisina fyysisinä oireina – unettomuutena, väsymyksenä, korkeana verenpaineena, vatsahaavana tai paniikkikohtauksina. Sinun on vaikea rentoutua ja vain nauttia elämästä. Saatat olla enimmäkseen turhautunut ja ärtynyt itseesi ja toisiin. Elämä on suorittamista, ja uskot että se joskus tuo sinulle palkinnon – vapauden tai täydellisyyden. Loppujen lopuksi saavutukset kuitenkin tuntuvat tyhjiltä ja hamuat seuraavia tehtäviä ja haasteita. Jos päätät menestyä jossain, luultavasti menestyt siinä – osaamatta kuitenkaan pysähtyä nauttimaan menestyksestä. Ehkä lyöt laimin ystäviäsi tai läheisiäsi – koska et ehdi rentoutua ja antaa toisille aikaasi.

Tämän vaativuuden tunnelukon tunnistan itsessäni helposti ja se on omasta mielestäni, ainakin tällä hetkellä, vahvin omista tunnelukoista. Huomaan tämän vahvimpana ehkä sen takia, että olen noin reilu vuosi sitten alkanut käsittelemään tätä tunnelukkoa jollakin ajatuksen tasolla. En silloin kyllä vielä todellakaan tiedostanut, että tätä voitaisiin kutsua tunnelukoksi, tai että vaativuuden tunnelukko sisältäisi näin paljon asiaa. Huomaan vaativuuden tunnelukon esimerkiksi usein projekteissa, jota teen. Minun on projektin käynnissä ollessa vaikea pysähtyä, ja nauttia työstä jota teen, vaan vaadin aina hieman parempaa itseltäni ja joskus jopa muilta, joka sitten alkaa stressaamaan itseäni. Tämän tunnelukon tunnistin oikeastaan erästä projektia tehdessäni, ja heti, kun tajusin pysähtyä hetkeksi ja myöntää, että nyt vaadin ehkä hieman liikaa itseltäni, niin projektin tekemisestä tulikin hauskaa.

Hyväksynnän haun tunnelukko: Vahva

Sinulle on tärkeää, että kaikki ihmiset pitävät sinusta, jopa ventovieraat. Pyrit olemaan muille mieliksi. Vaikka et pitäisi jostain henkilöstä, haluat kuitenkin, että hän pitää sinusta. Saatat tehdä pääköksiä ajatellen hyväksyvätkö vanhempasi, kumppanisi tai ystäväsi ne. Et ehkä uskalla tehdä asioita oman mielesi mukaan, koska pelkäät että sinua moititaan tai kritisoidaan. Ryhmässä yrität kovasti kuulua joukkoon ja saatat muuntautua sen mukaan, miten odotat muiden haluavan sinulta. Toivot että sinusta pidettäisiin, ja pyrit välttämään ristiriitoja tai toisten loukkaamista. Et esitä omia mielipiteitä torjunnan pelossa, tai sitten esität voimakkaita mielipiteitä testataksesi miten muut sinut hyväksyvät. Saatat pukeutua hyvin sovinnaisesti, ettet tuntisi itseäsi ulkopuoliseksi tai erilaiseksi. Teet paljon sen eteen, että ihmiset arvostaisivat sinua. Saatat hankkia menestystä, saavutuksia statusta, rikkautta tai kauneutta, jotta muut voisivat arvostaa sinua. Sinun on vaikea arvostaa itseäsi sellaisena kuin olet, sen sijaan muut ihmiset toimivat arvokkuutesi peilinä.

Tämäkin jälleen tunnelukko, jonka olen tiedostanut itsessäni tiimiakatemian aikana eri kirjojen kautta, mutta vasta nyt tunne lukkosi -kirjaa luettaessa ymmärrän suuremman osan tästä lukosta. Olen huomannut jo pidemmän ajan, kuinka paljon ympärilläni olevat ihmiset vaikuttavat siihen minkälainen olen. Kuitenkin nyt ehkä tiimiakatemian ensimmäisen vuoden jälkeen olen oppinut itsestäni hurjasti, ja huomannut, kuinka opin enemmin olemaan niin, etten anna muiden kontrolloida omaa tekemistäni, vaan teen enemmän asioita niin, kuin minulle itselleni tuntuu hyvältä. En tällä kuitenkaan tarkoita sitä, että alkaisin jotenkin toimimaan täysin itsekkäästi joissakin tilanteissa.

Kuitenkin omat tunnelukkoni vaativat työtä ja minun täytyy niiden syntyperiä kaivaa vielä pidemmältä ja syvemmältä tulevaisuudessa. Kuitenkin tämä on melko ajatusta vaativaa työtä, eikä sitä millään kestä joka päivä tehdä, joten tämäkin vie aikaa.

Lopetuskirjoittelua

Jep, kyllähän tämmöinen tunne lukkojen pohdinta ja mietiskely voi olla epämukavaa, mutta kyllä se pidemmän päälle on hyvinkin antoisaa. Toivottavasti tästäkin kirjasta jotain jää omaan toimintaan ja itseni kehittämiseen mukaan, sillä ainakin jossain kohtaa lenkkiä meinasi tulla aina hieman mietiskeltävää omasta toiminnasta.

Täytyy myöntää, että oli kerrankin mukava kuunnella kirja alusta loppuun rauhassa. Se, että kirjaa kuunteli luonnon helmassa, helpotti myös omaa keskittymistä. Jatkossa aion tehdä sitä lisää.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti