Totuus maailmasta kirjan sivujen takana

Kirjoittaja: Ilona Valo

5 marraskuun, 2023

Lähdeteos: 21 oppituntia maailmantilasta

Lähdeteoksen kirjoittaja: Yuval Noah Harari

Teoriapisteet: 1

  1. Pettymys
  2. Työ
  3. Vapaus
  4. Tasa-arvo
  5. Yhteisö
  6. Sivilisaatio
  7. Nationalismi
  8. Uskonto
  9. Maahanmuutto
  10. Terrorismi
  11. Sota
  12. Nöyryys
  13. Jumala
  14. Sekularismi
  15. Tietämättömyys
  16. Oikeudenmukaisuus
  17. Totuudenjälkeinen
  18. Tieteisfiktio
  19. Koulutus
  20. Tarkoitus
  21. Meditaatio

Nämä luvut luovat kirjan 21 oppituntia maailmantilasta. Totuuden maailmasta kirjan sivujen takana.

Päätin lukea kirjan lukuisten suositusten lisäksi sen takia, että halusin ymmärtää maailmanmenoa paremmin. Varsinkin kun olen aika huono lukemaan uutisia. No, uutisartikkeleita tämä ei korvaa, mutta antaa kattavan hämmennyksen ja tiedon lisäksi myös hieman ahdistusta, pelkoa, suuttumusta, mutta ehkä hitusen toivoakin maailmaa kohtaan. ”Jos tukala globaali tilanne lannistaa ja hämmentää sinua, olet oikealla tiellä,” Harari kirjoittaa. Tekstiä on paljon, ja sisäistämistä vaaditaan vielä enemmän.

Kirja palautti mieleeni käsitteitä, joita on saattanut jo unohtaa tai joita ei jokapäiväisessä elämässä tule ajatelleeksi. Luvut, jotka päällimmäisenä jäivät mieleeni olivat työ, uskonto, terrorismi, jumala, sekularismi… Esimerkiksi kirja pisti minut ajattelemaan omaa käsitystä Jumalasta, ja siitä onko korkeampaa voimaa olemassa. Enää en koe, että olisi, pienempänä kuitenkin ”uskoin jumalaan”. Muistan, että perheessäni luettiin iltarukous taivaanisälle, vaikka emme olekaan uskonnollinen perhe. Mielestäni se on äidin puolelta tullut tapa. Enää en kyllä muista miten rukous meni, olisikohan se kuitenkin alkanut sanoilla ”Rakas taivaanisä”. Muistan myös äidin kanssa olleen puhetta jumalasta ja siitä onko korkeampaa tahtoa olemassa. Pienenä ajattelin että on, ja se oli opetettu juttu. Enää en vain koe asiaa niin Ehkä intohimo tähtitieteeseen on vaikuttanut asiaan, sillä nykyään ajattelen pääosin tiedepohjaisesti. Ehkä myös kasvaminen on vaikuttanut asiaan, ja uskominen vain jossain vaiheessa unohtui, samoin kuin iltarukoukset. Kirkkoon kuitenkin kuulun vielä. Se on kuitenkin minulle muuta kuin uskonnollista, esimerkiksi kummitätinä toimimista. Jokatapauksessa ymmärrän heitä, jotka uskovat jumalaan. Voin kuvitella sen olevan lohdullinen ajatus, kun on aina joku keneenpäin kääntyä.

”Tiedät vähemmän kuin luulet”. Se on aivan totta, että nykypäivän ihmiset tietävät maailmasta yllättävän vähän, vaikka luulemme toisin. Hyvänä esimerkkinä kirjassa oli metsästäjä-keräilijä ihmiset. He tiesivät oman ruuansa alkuperän, koska keräsivät ne itse. Kuka oli valmistanut heidän vaatteensa, sillä tekijä asui aivan vieressä. Sekä mitä eläkerahastoille kuului, sillä sitä kutsuttiin lapseksi. Osaisinko itse vasta kysymyksiin, mistä ruokani tulee, kuka on valmistanut t-paitani, sekä mihin rahani sijoitan? En aina, mutta pyrin toiminnallani siihen.

Vastuullisuus on itselleni tärkeää ja pyrin toimimaan vastuullisesti, monissa eri elämäntilanteissa. En aina osaa sanoa mistä ruokani tulee, mutta ruokakaupassa voin tehdä valintoja sen perusteella. Luin juuri Pirkka-lehteä, jossa mainostettiin K-sovelluksen ominaisuutta, jossa voi QR-koodin avulla lukea mistä Pirkka-tuotteet ovat tulleet. Aika kätevää.

 Vaatteita harvoin muutenkaan ostan uutena, mutta olen tarkka mitä vaatteita ostan, käytettynäkin. Vältän ostamasta ns. pahimpien pikamuoti-ketjujen vaatteita. Koen, että ostamalla käytettynäkin vaatteita, tukee sitä vaateketjua.

 Ennen sijoittamisen aloittamista, keskustelin sijoitusneuvojan kanssa itselleni tärkeistä arvoista ja kävimme läpi elämäntilanteeni. Näiden perusteella minulle suositeltiin tietynlaista sijoituskohdetta, jotka täyttävät kriteerini. En voi täysin varmaksi sanoa mihin rahani menevät, mutta minun on uskottava kaiken saamani tiedon perusteella, että sijoitan vastuullisesti. En silti sano tietäväni läheskään kaikkea mitä ympärilläni tapahtuu tai mistä mikäkin on alkuperältään, mutta pyrin toiminnallani parempaan. Koen sen olevan tärkeää ja yksilön toiminnalla on väliä.

Kirjassa myös puhuttiin muutoskyvykkyydestä ja kuinka se on nykyään ja tulevaisuudessa yksi tärkeistä työkaluista, niin työelämässä kuin normielämässäkin. Tänä vuonna Spotlight sivuaa tätä aihetta. Puhujamme Jaana Hautala käsittelee muutoskyvykkyyttä omassa puheenvuorossaan. Kannattaa siis tulla kuulolle. Koenkin Spotlightin olevan hyöydyllinen työkalu nuorille, jotka pohtivat omaa tulevaisuuttaan ja toivon, että monelle jää paljon tai edes joitain oppeja käteen tapahtumasta. Vähän kuin tiimiakatemialla luetaan kirjoja ja reflektoidaan.

Tässä tällä kertaa pohdintani tästä kirjasta. Voin suositella kirjaa sen paksuudesta huolimatta. Avartaa mieltä ja antaa mitä todennäköisimmin uudenlaisia näkökulmia maailmasta.

You May Also Like…

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti