Pohdintaa kirjasta voittamisen anatomia

Kirjoittaja: Ilona Valo

5 marraskuun, 2023

Lähdeteos: Voittamisen anatomia

Lähdeteoksen kirjoittaja: Aki Hintsa

Teoriapisteet: 0

Tämän kirjan kuuntelin pääosin kesällä Puskamestareiden töiden ohessa. Kirjaan uppoutui melkolailla ja töiden teko sujui soljuvasti tätä kirjaa kuunnellessa. Heti kirjan alkumetreillä kirja otti haltuun Akin tarinalla. Uskomatonta miten yksi ihminen on voinut saada niin paljon asioita aikaan. Oli mielenkiintoista kuunnella Akin elämästä ja siitä mitä ja kenen kanssa hän on päässyt elämänsä aikana tekemään. Tein kattavat muistiinpanot kirjasta ja huomasin, että kirjassa käsiteltiin paljon asioita joita olen itsekin pohtinut ja joiden asioiden parissa itse myös painin omassa elämässä. Esimerkiksi nukkuminen, ruokavalio, motivaatio, rytmi, veden juonti… Kirjassa tuli paljon hyviä neuvoja miten elää paremmin, oman näköistä elämää. Lähdin pohtimaan näitä neuvoja oman elämän kautta ja jotka ovat itselleni tällä hetkellä ajankohtaisimpia.

Mitä tekee ja miksi tekee

Kirjassa kehotettiin pohtimaan omassa elämässä olevia merkityksellisiä asioita. Niitähän on paljon, muuan muassa: perhe, ystävät, liikunta, terveys, koti, luonto, musiikki, tiimiakatemia. Haluaisin kuitenkin tässä tekstissä keskittyä liikuntaan. ”Mitä teen ja miksi teen”. Sisäinen motivaatio, josta kirjassa puhutaan, on salilla käymisen suhteen ollut hukassa. ”Jos motivaatio on häilyvä, motivaatio ei kestä”. Esimerkkinä, jos haluaa laihtua, mutta halua ei ole tarpeeksi, täytyy laihtumiselle saada syvempi merkitys. Esimerkiksi: ”Haluan laihtua, jotta jaksan vanhempana leikkiä lasteni kanssa tai jaksan käydä pitkällä kävelyllä”. Pitkä alustus, mutta sisäinen motivaatio on puuttunut salilla käymisen suhteen. Tiedostan salilla käymisen jälkeen tulevan energinen, onnellinen ja mahtava olo, mutta se ei ole ollut itselleni tarpeeksi motivaatiota lähtemään. Tiedostan myös (ja olenkin itselleni armollinen), sillä kesä Puskamestareilla oli raskas eikä välttämättä 12 tuntisen päivän jälkeen jaksanut lähteä enää salille rehkimään, ehkä ei olisi ollut tarvettakaan. Syksyn alkaessa oli kuitenkin vaikeaa palata samaan salirytmiin, varsinkaan ilman kunnollista motivaatiota. Rupesin myös pohtimaan onko sali loppujen lopuksi sitten se laji, jota haluan harrastaa, eihän mitään tarvitse väkisin tehdä. Tunteet olivat hyvinkin ristiriitaiset jatkamisen suhteen, koska motivaatio ei ollut kohdillaan, mutta en halunnut lopettaa jotain joka myös antoi paljon. Päätin kuitenkin vielä yrittää ja loin itselleni kunnolliset, konkreettiset tavoitteet, jotta on helppo pitää mielessä Mitä tekee ja miksi tekee. Salille lähteminen tuntui paljon helpommalta, kun on konkreettiset tavoitteet, jotka pitää mielessä silloinkin, kun väsymys meinaa viedä voiton.

Kuka olet, tiedätkö mitä haluat?

Kysymykset voivat kuulostaa helpoilta, mutta vastaukset niihin eivät aina ole yksinkertaisimpia. Tiimiakatemia on mielestäni oiva paikka tutkia näitä kysymyksiä. Olenkin paljon pohtinut vastauksia näihin. Sanoisinkin, että vuoden takainen minäni, juuri tiimiakatemialla aloittanut Ilona vastaisi eri tavalla kuin juuri nyt. Nopea vastaus: Tällä hetkellä olen tiimiakatemialainen, salia harrasteleva ja lentopalloa pelaava, tähtiharrastelija nuori. Pidempi vastaus: Olen onnellinen ja vapautunut. Kiitollinen kaikesta mitä minulla on elämässä tällä hetkellä. Kiireinen ja hiukan stressin alla, sillä projektit tuovat iloa, mutta myös painetta. Muun muassa valonkaupungissa projektipäällikkönä toimiminen sekä Spotlight tapahtuman pääpäivän lähestyminen. Olen kuitenkin iloinen, että lähdin näihin projekteihin mukaan. Tämänhetkinen minä rakentuu näiden asioiden ympärille, vaikka en perustakaan identiteettiäni pelkästään näistä asioista. Tulevaisuuden minä muovautuu näistä opituista asioista ja siitä miten toimin tällä hetkellä. Haluan sen tulevaisuuden minän olevan iloinen siitä mitä tein nyt. En ajattelevan, että olisi pitänyt tehdä toisin, tai katuvan etten tehnyt jotain.

Lopputulemana. Kirja oli hyvä, ja se pisti pohtimaan, mutta mietin myös toista näkökulmaa; onko Aki Hintsa paras neuvonantaja kun hän kuitenkin itse eli aika päinvastaisesti kuin mitä kirjassa neuvotaan. Hän uhrasi omasta elämästään todella paljon toisille ja muiden auttamisille, mutta miten oma elämä, perhe ja jaksaminen? Onko Aki tällöin paras antamaan neuvoja, jos ei itse kykene noudattamaan niitä?

You May Also Like…

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti