Toimintahäiriöt tiimissä

Kirjoittaja: Elina Korhonen

20 elokuun, 2022

Lähdeteos: 5 toimintahäiriötä tiimissä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Patrick Lencioni

Teoriapisteet: 2

Koen, että tiimityöskentely on tärkeä kilpailuetu nykyajan työmarkkinoilla. On kuitenkin vaikeaa määritellä mikä tekee tiimistä loistavan, ja vielä vaikeampaa on, miten sellaiseksi tullaan. Tiimityöskentely rakentuu luottamuksella, joten tiimin jäsenten ei tulisi peitellä omia virheitä ja heikkouksia, vaikka varsinkin alussa se on haastavaa. Luottamus ja kunnioitus kun on kaiken perusta. Luottamuksen rakentamiseen tarvitaan avointa dialogia niin tiimin kuin tiimiläisten arkaluontoisista asioista. Jos luottamusta ei ole tai se on heikkoa, niin tärkeitä asioita ei haluta käydä läpi, vaan ne lakaistaan maton alle. Tällöin ongelmat vain kasvavat ja patoutuvat, mutta jossain vaiheessa ne tulevat kuitenkin ilmi, yleensä väärällä tavalla. Näin meilläkin kävi viime keväänä, kun ongelmia ei kohdattu avoimesti tiimin kesken, vaan niistä puhumista vältettiin kaikin keinoin. 

Luottamusta saadaan rakennettua, kun tiimiläiset tekevät itsestään haavoittuvaisia toisilleen. Tämän tulee kuitenkin tapahtua vapaaehtoisesti, eikä toisia voi pakottaa avautumaan henkilökohtaisista asioistaan. Tiimiläisten tulee itse ymmärtää luottamuksen tärkeys ja se, että jokaisen on tuotava kortensa kekoon. Ei voi nojautua siihen, että kun muut ovat jo avoimia, niin itse ei tarvitsisi olla. Avoimuuteen voi auttaa se, että luopuu ajatusmalleista, joissa pitäisi jotenkin puolustaa itseään muilta tiimin jäseniltä. Tällöin turhan varovaisuuden voi heittää roskakoriin, ja luottamus alkaa rakentua. Olen huomannut myös sen, että tässäkin asiassa tapahtuu ns. ketjureaktio. Kun yksi uskaltaa olla avoin ja rehellinen omista heikkouksistaan, niin yleensä muutkin uskaltavat lähteä mukaan ja avautuvat yhä enemmän ja enemmän. 

Kun tiimissä on luottamusta, niin konflikteja ei enää vältellä. Ajatellaan, että ne ovat jopa tervetulleita, jotta saadaan käytyä tärkeitä asioita läpi ja ratkaistua ne tiimin avulla. Saadaan kuulla kaikkien eriäviä mielipiteitä, ja jokainen uskaltaa kertoa avoimesti ajatuksistaan. Jokaisen tiimiläisen on uskallettava ilmaista mielipiteensä, ja jokaiselle on annettava mahdollisuus tulla kuulluksi. Uskotaan, että konflikteista seuraa vain hyviä päätöksiä ja toimenpiteitä. Konfliktien aikana ratkaisujen tekemisessä korostuu tiimiläisten erilaiset näkökulmat, joten jokaisen on osallistuttava ratkaisun tekoon ja päätökseen. Kaikkien tiimin jäsenien pitää toimia yhteisen päätöksen mukaisesti, vaikkei se miellyttäisikään jokaista. Tiimiläisten tulisi tiedostaa, että mikä tahansa päätös on parempi kuin päätöksen tekemättä jättäminen. Toki voidaan tehdä sellainen päätös joka on kaikille mieluinen, mutta se ei ole välttämättä hyödyllisin. Toimiva tiimi tiedostaa määränpään, vaikka ei välttämättä olekaan samaa mieltä päätöksistä.  

Mielestäni hyvässä tiimissä kannetaan yhdessä vastuuta jäsenistä. Jos joku ei noudata yhteisiä pelisääntöjä, niin siitä huomautetaan ja asiaan puututaan, eikä vaan hyväksytä asiaa olan kohautuksella. On siis kaikkien tiimiläisten, ei pelkästään joryn, tehtävä puuttua asiattomaan tai vastuuttomaan toimintaan. Tähän lukeutuu myös yhteiset tavoitteet; niiden noudattaminen tai noudattamatta jättäminen. Koska yhteiset tavoitteet on nimensä mukaan yhdessä päätetty, niin silloin oletetaan, että kaikki pystyvät toimimaan niiden mukaisesti. Kiinnitettiin keväällä Hohkeessa huomiota sellaiseen termiin, kun tiimikuri. Se tarkoittaa juuri yllä lueteltuja asioita, ja toivon että syksyllä siihen kiinnitetään entisestään huomiota. Pieni paine muilta tiimiläisiltä ylläpitää laadukasta ja tehokasta työskentelyä. Jokaisella tiimillä tulisi olla määränpää, jota tavoittelee. Mielestäni joissain asioissa tiimin yhteiset tavoitteet ovat tärkeämpiä kuin yksilöiden, mutta parhaassa tapauksessa tiimin tavoitteet tukevat yksilön tavoitteita, eikä kumpikaan poissulje toista. 

Usein hyvä tiimi viettää paljon aikaa yhdessä, muutenkin kuin työajalla. Tätä ollaan Hohkeessa pyritty parantamaan järjestämällä kuukausittaisia (suht pakollisia) virkkareita, sekä yhteisiä mökkireissuja edes kerran lukukaudessa. Yhdessä vietetyn ajan vaikutukset huomaa yleensä heti. Jos ollaan vietetty tiiviisti yhdessä aikaa, niin esim. seuraavien treenien tunnelma tuntuu olevan rennompi ja avoimempi.  

Vaikka kirjan lukemisesta onkin aikaa, niin koen sen olevan koko ajan takaraivossa. Ollaan käyty monet treenit aiheesta, ja kiinnitetään toimintahäiriöihin jatkuvasti huomiota, vähän taka-alalla kuitenkin. Kirja auttaa helposti ymmärtämään toimivan tiimin edellytyksiä, sekä sen, kuinka paljon töitä tiimin eteen tulee tehdä. Tiimin toimivuuden pohjana toimii luottamus, konflikteihin osallistuminen, yhteisten pelisääntöjen noudattaminen sekä yhteisten tavoitteiden priorisointia. 

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti