Tiimini ja sen toimintahäiriöt

Kirjoittaja: Inka Rissanen

13 marraskuun, 2022

Lähdeteos: Viisi toimintahäiriötä tiimissä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Patrick Lencioni

Teoriapisteet: 2

Meidän tiimimme on alusta asti toiminut vahvasti ja hommat on lähtenyt rullaamaan hyvällä mallilla. Kuitenkin aina on myös kehitettävää ja keskusteltavaa. Olisi mahdotonta, että tiimimme olisi heti alkuun paras mahdollinen versio. Voisin sanoa, että tiimimme on hiomaton timantti. Voin olla varma, että sisältä löytyy kaikkien aikojen tiimi, mutta sitä täytyy ensin kehittää, jotta se pääsisi sen parhaimpaan ulkomuotoonsa. Tässä reflektiossa käsittelen Patrick Lencionin nimeämää viittä toimintahäiriötä ja miten ne tulevat esille meidän tiimissämme.

Luottamuspula

Kun perustimme osuuskunnat, ensimmäisiä asioita mitä meidän piti tehdä, oli oppimissopimukset.  Tärkeintä oppimissopimuksissa varmastikin oli se, että ne jaettiin tiimin kesken. Kaikki kertoi omista kokemuksistaan aina lapsuudesta saakka. Oli ihana huomata, miten alusta asti meidän tiimillämme oli jo luottamusta kertoa herkemmistäkin aiheista toisilleen. Tämä antoi meille vankan pohjan jatkoa varten.

Nyt, kun olemme tutustuneet toisiimme paremmin, myös luottamuksen tulisi olla syvempää. Olemme keskustelleet paljon siitä, mitä luottamus meille tarkoittaa ja kuinka sen tulisi näkyä arjessamme. Meillä on paljon erilaisia persoonia. Toiset tykkäävät jakaa esimerkiksi henkilökohtaisesta elämästään paljon enemmän kuin toiset. Emme ikinä halua tiiminä pakottaa ketään kertomaan asioita, joita henkilö haluaisi pitää vain itsellään. Kuitenkin meidän on pakko tietää sellaisia asioita, jotka vaikuttavat meidän koko tiimiin ja sen toimintaan. Yksityiskohtia emme ikinä tivaa, mutta haluamme pitää ilmapiirin sellaisena, että niitäkin on mahdollista kertoa turvallisessa ympäristössä. Mielestäni meidän vahvuutemme on aina ollut luottamus ja olemme tiiminä pystyneet käymään läpi hankaliakin tilanteita luottamuksen vahvistamiseksi.

Konfliktien pelko

Itselleni tämä on aina ollut hieman vaikea aihe. Minun on vaikeaa sanoa ei, tai kertoa, jos olen eri mieltä, sillä en halua olla vaikea. Olen kuitenkin huomannut itse sen, että nyt syksyn aikana olen tuonut enemmän mielipiteeni esille, vaikka se olisi muista poikkeava. Uskallan haastaa enemmän ihmisiä ja uskon sen johtuvan luottamuksesta meidän välillämme. Olen huomannut tämän myös muissa tiimiläisissämme, joilla se ei ole ollut niin vahvana vielä keväällä. Olen tajunnut, että se ei tarkoita, että olisin hankala ihminen, vaan se kertoo itsensä ja toisaalta myös toisten ihmisten arvostamisesta. On eroa sillä, vänkääkö vastaan joka asiassa vai pyrkiikö saamaan aikaan keskustelua ja ratkaisuja, joka kehittäisi tiimin toimintaa.

Kuitenkin asia, missä olen edelleen hyvin konfliktin pelkoinen, on palautteen anto. Tarkemmin sanottuna kritiikki. Olen kyllä hyvä kehumaan, jos joku on mennyt hyvin, mutta minun on vaikeaa antaa palautetta negatiivisista asioista. Vaikka koen omaavani hyvät empatia- sekä keskustelutaidot ja uskoisin pystyväni tuomaan kritiikin esille kehittävällä tavalla, on se minulle aina ollut aiheena hankala. Uskon tämän saman ongelman olevan useammallakin meidän tiimistämme. Tämä onkin taito, mistä meidän pitäisi enemmän puhua tiiminä ja kehittää sitä. Toki olemme pitäneet palautetreenit, joissa saimme mielestäni hyvää ja aitoa keskustelua, mutta kritiikin annon pitäisi olla arkista ja jatkuvaa. 

Sitoutumisen puute

Koen itse olevani hyvin sitoutunut tiimimme toimintaan. Koen myös, että suurin osa tiimistämme on hyvin sitoutunut tiimimme toimintaan ja joka ikinen on sitoutunut ainakin jollain tasolla. Tämä ei kuitenkaan riitä. Jokaisen pitäisi priorisoida tiimin toimintaa vielä enemmän.
Olemme joryllä luoneet yhteisten ajatustemme pohjalta tavoitteita koko tiimille, jotka auttaisivat kaikkia toimimaan sitoutuneesti tiimiä kohtaan. Olemme myös alkanut tuomaan tavoitteitamme viikoittain esille viikkopalaverissa. Tämän avulla pidämme tavoitteet koko ajan mielessä ja täten tiimiläisillä on enemmän motivaatiota suoriutua niistä. Olemme myös luoneet tietynlaisia palkintoja, mitä saamme yhdessä tiiminä tavoitteiden täyttyessä. 

Vastuun välttely

Meidän tiimissämme yleisellä tasolla kaikki tekevät hyvin hommia, jotka innostavat heitä. Toisinaan tiimille tulee kuitenkin työtehtäviä, jotka eivät ole niin inspiroivia ja kiinnostavia. Jonkun täytyy nämäkin asiat tehdä, mutta kuka haluaa tehdä sen uhrauksen? Yleensä nämä laskeutuvatkin tiettyjen ihmisten harteille. Eikä se johdu siitä, etteikö näillä ihmisillä olisi muuta tekemistä. Yleensä he joutuvat vain tiukentamaan omaa kalenteriaan yhteisen hyvän takia. Tämä voi pitkässä juoksussa aiheuttaa stressiä sekä uupumusta näille ihmisille. Kaikkien täytyisi toisinaan ottaa tylsiäkin työtehtäviä vastaan, jotta voitaisiin mahdollistaa kaikille aikaa myös omia unelmiaan kohti. Näin jokainen tiimissä pysyisi motivoituneena, aktiivisena sekä tyytyväisenä. 

Koen itse esimerkiksi toisinani joutuvan liian usein ottamaan vastaan hommia, jotka syövät minun arjestani niin aidosti kiinnostavia projekteja, sprinttipisteitä kuin vapaa-aikaakin. Tämän takia saatan kokea, etten saa akatemialla niin paljon aikaan, koska käytän työtuntini kehitystäni hidastaviin asioihin. 
Koen myös toisinaan, etten voi aina luottaa, että jokainen asia tulisi tehtyä, jos delegoisin niitä eteenpäin. Osittain minun täytyisi enemmän luottaa tiimiläisiin, mutta osittain tiimiläisten pitäisi myös enemmän näyttää olevansa luottamuksen arvoinen.

Tulosten huomiotta jättäminen

Tulosten huomioimatta jättäminen on akatemian osuuskunnilla vaikeampi aihe käsiteltäväksi. Toki meillä on yhteisiä tavoitteita ja päämääriä, mutta haluamme myös nimenomaan kannustaa yksilöiden omien tavoitteiden saavuttamiseen. Toisaalta omat tavoitteet voivat myös edesauttaa tiimin tavoitteita ja tuloksia. Aina näinkään ei kuitenkaan ole. Olemme huomanneet, että joskus on tehtävä valintoja. Haluaako kehittää itseään itsenäisesti eteenpäin vai osana tiimiä? Ikinä emme tule arvostelemaan kenenkään päätöstä tämän suhteen, koska molemmat vaihtoehdot ovat aivan yhtä oikein ja yhtä hyviä, mutta molempia ei voi saada samaan aikaan. Jos haluaa olla osana tiimiä, omien tavoitteiden täytyy luoda mahdollisuuksia myös tiimin tuloksissa.

Miten kehittää Artea tämän pohjalta?

Meillä on keväällä tulossa treenit liittyen tähän kirjaan ja uskon sen tekevän meille tosi hyvää. Vaikka nyt pääsin itse pohtimaan hyvin tiimimme vahvuuksia ja heikkouksia, on se tietenkin tiimille vielä kehittävämpää, kun teemme sen yhdessä. Näin saamme myös kaikki eri näkökulmat esille. On elintärkeää tiimin kehittymiselle, että kaikki me tiedostamme nämä toimintahäiriöt, sillä sen avulla vasta voimme alkaa tekemään töitä niiden eteen.

You May Also Like…

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti