Laiskat alaiset ympärilläni

Kirjoittaja: Annika Antikainen

11 marraskuun, 2022

Lähdeteos: Laiskat alaiset ympärilläni

Lähdeteoksen kirjoittaja: Thomas Erikson

Teoriapisteet: 2

Luin ennen tätä kirjaa Kehnot pomot ympärilläni, jossa suositeltiin lukemaan tämä kirja heti sen jälkeen. Molemmissa kirjoissa puhuttiin väreistä mihin ihmiset voidaan luokitella. Itse henkilökohtaisesti en näihin vertailukohteisisiin koskaan ole syttynyt ja pidän niitä jopa turhana. Ajattelen itse, että ne kulkevat samassa kastissa, kun horoskoopit. No ei ehkä ihan mutta pointtina.

Värit ovat punainen, keltainen, vihreä ja sininen.  Punaisilla on väreistä lyhyin pinna. He ovat tulisia ja tuloskeskeisiä ihmisiä. Keltaiset ovat optimisteja ja positiivisuuden haalijoita, sekä pyrkivät välttämään negatiivisuutta. Vihreät ovat pitkä pinnaisia ja piilottavat sisäänsä omia tunteitaan kuormittamatta muita. Sinistä väriä puolestaan pidetään analyyttisenä ja tarkkoina, sekä heillä on vahva kontrollin tarve.

Kun mietin meidän tiimiämme, niin sieltä kyllä löytyy jokaista väriä ja joidenkin kohdalla värit saatava vaihtuakin hyvin usein mikä asettaa johtotehtäville vielä enemmän haastetta. Vaikka olemme toistemme vertaisjohtajia ja päätösvalta on jokaisella, ei se kuitenkaan suoranaisesti meidän tiimissämme päde. Monet meidän tiimiläisemme tarvitsevat selkeät ohjeet ja ’’työpisteen’’ eikä ole kauhean oma-aloitteisia. Tiimiläisemme tarvitsevat selkeät ohjeet, oikean suunnan ja toimivat apuvälineet. Tästä Jorylle on hyvää oppia oikeasti oppimaan johtamaan, mutta se ei silti ole puhtaasti Tiimiakatemian idea, että annetaan vastaukset tarjottimella.

On hyvä miettiä esimies- ja johtotehtäviin hakiessa miksi ottaisi tehtävän vastaan. Monet saattavat tähän vastata, että on käytännössä eksynyt rooliin. Kaikki tapahtui vahingossa ja en edes vaikuttanut itse asiaan. Tämä ei ole ollenkaan hyvä asia, sillä silloin esimies ei välttämättä ole oikeasti edes halunnut tehtävään ja pakka voi levitä käsiin hyvinkin nopeasti.

On myös hyvä miettiä, haluaako olla kunnioitettu vai suosittu. Kunnioitetussa esimies- ja johtotehtävässä ammattitaitoasi ja osaamisestasi oikeasti arvostetaan, kun taas suositun roolissa se voi olla nimenomaan se ’’eksyminen’’ rooliin, koska muut halusivat minut tähän. On myös hyvä kysyä itseltään ja muilta miksi teemme tätä. Jos vastaus on ’’en tiedä’’, ei ole vahvaa luottamusta siihen, että hommat tulee hoidettua ja onko se edes se mitä itse haluamme oikeasti tehdä.

Olen miettinyt paljon, haenko johonkin johtotehtävään tiimissämme. Minua kiinnostaisi asiakkuuspäällikön ja tiimiliiderin pestit. Mietin kuitenkin juuri päässäni sitä miksi. Ja se onkin todella tärkeää. En halua ’’joutua’’ mihinkään pestiin, koska muut näkevät minut siinä mahdollisesti hyvänä. Haluan itse tietää varman vastauksen siihen, että minä olen siihen hyvä.

Asiakkuuspäällikkönä haluaisin rohkaista tiimiläisiä käymään asiakaskäynneillä konkreettisesti, eikä vaan viestitellä. Olen itse synttäriprojektin kautta ruvennut käyttämään myös Teams-palavereita ja huomannut niiden olevan yhtä tehokkaita tai jopa tehokkaampia kun paikan päällä tapahtuvat tapaamiset. Toki tapaamisissa vaikuttaa vahvasti se miksi siellä ollaan. Projektissa on paljon ollut ja tulee olemaan käytännön järjestelyjä mitkä ei vaadi mitään tiettyä ympäristöä ympärilleen, että asia tulee hoidetuksi. On ollut jopa tehokkaampaa istua rauhassa kotona vihko kädessä ja kirjoittaa tarkat muistiinpanot palaverista. Toisin kun Koivu LKV projektissa se vaati läsnäoloa. Siinä menin myymään ns. itseäni enkä tapahtumaa, ja se kannatti.  Kolmas esimerkki taas messuista. On todella hankala keskustella sähköpostin välityksellä, koska ei ole mitään kokemusta, miten messujen kaava menee.  Se on totta, että ensimmäinen kerta on aina hankalampi, mutta tästä syystä olen taas kokemuksen rikkaampana ja pystyn neuvomaan muita perustein. Haluaisin päästä luomaan toimivia apuvälineitä asiakaskäynteihin ja oikeasti nostamaan niiden tärkeyttä ja arvostusta. Saada kirjan mukaan vätykset ja mahdolliset alisuorittajat mukaan yhtä tehokkaasti kuin kaikki muutkin ja saada kaikille ymmärrys siitä, että ne ovat vain omaksi parhaaksi.

Tiimiliiderinä taas haluaisin saada tiimiläisillemme ymmärryksen siitä, että kaikilla on vastuu muistakin tekijöistä. Se että kaikkien työpanos on yhtä arvokas ja opittaisiin arvostamaan sitä. Saada nostatettua kaikkien työmotivaatiota ja lähteä kasvattamaan omaa verkostoa. Löytämään oikean tavan kannustavaan tekemiseen ilman, että ketään tarvitsisi patistaa. Kehittää tähänkin oikeita apuvälineitä asioiden hoitamisen ja ratkaisemisen avuksi ja asioiden selkeyttämiseksi. Niistäkin olisi kaikille hyötyä tulevaisuuteen. Jakaa luottamusta tiimiläisillemme ja sitä kautta jakaa vastuuta kaikille tasapuolisesti ilman, että senkään tarvitsisi olla pakottamista. Nostaa palautteen annon ja jaon tärkeyttä ja kehittää siihenkin jonkinlainen apuväline. Se on niin tärkeä taito, jota jokaisen meistä tulee kehittää, koska siinä ei ole koskaan valmis.

Puhutaan, että ihmiset irtisanovat itsensä irti pomosta, ei työstä pitää varmasti jonkin verran paikkaansa. Itselläni on käynyt todella hyvä tuuri siinä, ettei näin ole käynyt. Työpaikkaa vaihtaessani olen pysynyt samalla työnantajalla ja lähtenyt vain haastamaan itseäni kovemmin. Se ei ole ollut millään lailla esimiehestä riippuvainen syy siis. Tämän lauseen pohjalta haluaisin valaista jokaista tiimiläistämme ja auttaa ymmärtämään johtoroolien tärkeyden ja sen, että vastuu on oikeasti jokaisella. Meidänkin tiimissämme kaikki eivät halua hakea johtotehtäviin akatemian aikana, mutta haluaisin vastuun jaolla tuoda sitä kuitenkin jokaiselle. Johtamista vaaditaan tulevaisuudessa paljon ja se, että haluaa menestyä, tarvitsee johtamistaitoja, vaikka ei olisi varsinaisesti johtotehtävissä. Kaikki lähtee itsensä johtamisesta, jota on paljon jo harjoiteltu ja tästäkin syystä haluaisin lähteä haastamaan jokaista tiimiläistämme entistäkin enemmän, jotta kukaan ei ali suoriutuisi opinnoistaan. Alaisilla on suuri merkitys johtoon, joten tästä syystä olen miettinyt johtotehtäviä akatemialla.

Kirjassa pyydettiin myös pohtimaan oma missio ja visio johtamiseen liittyen.

Missiona haluan saada kaikkien tuntemaan työnsä tärkeyden ja arvostuksen toisten työtä kohtaan. Halua johtaa esimerkillisesti ja jakaa vastuuta.

Visiona haluan saavuttaa jokaiselle yhdessä suunnitellut tavoitteet ja niistä tulevat mahdollisuudet. Kun niihin päästään olemme lähellä maalia.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti