Tiimiakatemian johtavat ajatukset

Kirjoittaja: Samuli Kaidesoja

11 joulukuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Tiimiakatemian johtavat ajatukset 2020. Mitäs näistä nyt sanoisi? Nämä ajatukset näkyvät tiimiakatemian toiminnassa kyllä, kunhan ensin tiedät, mitä nämä ajatukset ovat. Valehtelematta luin näitä ajatuksia nyt ensimmäistä kertaa, ja olen ollut kuitenkin jo vuoden akatemialla. Mutta tosiaan, kun päästään yli siitä, ettei näitä ajatuksia yleensä kovin paljon käydä läpi, ne luettuani kykenen näkemään ne akatemian toiminnassa, ainakin osittain. Osa ajatuksista on toki mielestäni vanhanaikaisia ja aikansa eläneitä ja joutaisivat pois, mutta on siellä validejakin ideoita.

Ensimmäisellä sivulla käydään läpi kysymystä ”Miksi johtavat ajatukset?” Tekstin luettuani ajattelin näin, että näillä ajatuksilla pyritään ohjaamaan tiimiyrittäjien toimintaa tiettyyn suuntaan. Tämän vahvistaa seuraava kappale ”10 ohjetta tiimiyrittäjälle.” Täytyy sanoa, etten oikeastaan ole sen ajatuksen fani, että tiimiyrittäjien toiminnalle annetaan tavallaan itsestään selviä ohjeita, kuten seuraavat mielestäni ovat. Mutta sen sanon kuitenkin, että näitä ohjeita kannattaa noudattaa. Varmasti saa enemmän irti tiimiakatemiasta näitä noudattamalla, vaikka aika lailla itsestäänselvyyksiä ovatkin.

 

10 ohjetta tiimiyrittäjälle

  1. 1. Tee aloite, uskalla etsiä ohjeita.
  2. Opi hallitsemaan kaaosta. Se on ensimmäinen askel luovassa prosessissa.
  3. Saat tehdä virheitä. Voit oppia niistä.
  4. Kohdista energiasi ratkaisuihin, älä ongelmien murehtimiseen.
  5. Tee parhaasi ja aseta tavoitteesi korkealle.
  6. Näe mahdollisuuksia, älä esteitä.
  7. Uskalla kokeilla ja olla oma itsesi.
  8. Hymyile, nauti ja heittäydy.
  9. Ole nöyrä ja luo menestyksesi aina uudelleen.
  10. Kunnioita kanssaihmisiä ja hyödynnä Tiimiakatemian sisältä löytyvä kokemus ja tieto, jottei pyörää tarvitse keksiä uudelleen.

 

Luin näitä ajatuksia ja yritin priorisoida niitä mielessäni, mikä osoittautui kuitenkin haasteelliseksi. Miten päätät, mihin näistä ohjeista keskityt ensin? Tulin siihen lopputulokseen, että kohdat 1, 3 ja 6 ovat itselleni ensi sijalla. Kohdan yksi priorisoin itselleni siksi, etten halua antaa mahdollisten epäonnistumisten pelkojen kontrolloida omaa tekemistäni, mikä on ollut minulle aiemmin haasteena. Kohta 3 toki liittyy tähän samaan asiaan, ja oppisin hyväksymään mahdolliset virheet ja oppimaan niistä ainaisen perfektionismin tavoittelemisen sijasta. Kohdan 6 valitsin itselleni, koska se on mielestäni avain uusiin rohkeisiin kokeiluihin ja ideoihin.

Kyseenalaistamisen puolesta mietin vähän aikaa kohtaa 2. Eikö se olisi parempi lähtökohta päästä tilanteeseen missä kaaosta ei synny, kuin se että pyrkii hallitsemaan jo syntynyttä kaaosta? Kaaoksen syntyä ei tietenkään aina voi välttää, mutta lähtökohta se voisi olla. Tämä ajatus varmaan liittyy kontrollifriikkiyteeni, mutta silti. To me it sounds like a good idea not to have chaos.

 

Arvot

 

Tiimiakatemian arvot ovat seuraavanlaiset:

  1. Ihmissuhteet
  2. Tiimiyrittäjyys
  3. Rohkeat kokeilut ja uuden synnyttäminen
  4. Tekemällä oppiminen
  5. Matkustaminen

Nämä arvot näkyvät mielestäni lähes päivittäin tiimiakatemian toiminnassa. Ihmissuhteet näkyvät tiimiakatemian yhteisöllisyytenä. Tiimiyrittäjyyden näen jokapäiväisenä toimintanamme, kun pyrimme pyörittämään yhteistä tiimiyritystä. Rohkeat kokeilut ja uuden synnyttäminen mielestäni perustuu kahteen aiempaan arvoon. Kunnossa olevat ihmissuhteet eli tuki tiimiyrityksen sisällä sekä tiimiakatemialla, sekä tiimiyrittäjyys itsessään mahdollistaa rohkeat kokeilut ja antaa siihen tarvittavan tuen. Tämä rohkea kokeilu johtaa tekemällä oppimiseen, kun rohkeaa kokeilua tai muuta projektia lähdetään toteuttamaan.

Matkustelu on tietenkin nyt koronan takia pannassa, joten siitä arvosta en osaa sen enempää sanoa. Olen ollut akatemialla käytännössä pelkästään korona-aikana, joten en edes tiedä matkustamisesta mitään. Tiimiakatemian KV-toimintaa on kuitenkin tuotu etänä mukaan, se on ollut hyvä juttu.

Koen näiden arvojen olevan loppujen lopuksi varsin konkreettisia ja tiimiakatemian jokapäiväisessä toiminnassa näkyviä, toisin esimerkiksi kuin tiimiakatemian visio mihin kohta pääsemme kiinni.

 

Tiimiakatemian visio ja missio

 

Nyt pääsemme kiinni tähän tiimiakatemian johtavien ajatusten mysteerisimpään osuuteen, eli tiimiakatemian visio sekä missio. Ne ovat:

Missio: Synnytämme rohkeita tiimiyrittäjiä.

Visio: Tiimiakatemia kaikkien saataville.

En oikein edes tiedä, miten tätä visiota olisi tarkoitus toteuttaa. Missio on järkeenkäyvä, perustuen aiempiin tiimiyrittäjän toimintaohjeisiin ja arvoihin. Mutta tämä visio just doesn`t make any sense to me.

En näe, miten tätä tiimiakatemialla edes toteutetaan. Toki en ole mikään markkinointi- tai rekrypäällikkö, mutta sekin kertoo jo jotain, etten edes tajua, mitä tällä niin sanotulla visiolla tarkoitetaan. Se ei varmaan ole kovin hyvä visio, jos sen konkreettista pohjaa ei edes ymmärrä? Toki saatan olla itsekin vain tyhmä, kun en tätä tajua, sekään ei ole poissuljettua. Mutta tiedän monia muitakin akatemialaisia, ketkä eivät tätä visiota ymmärrä. One misunderstanding is a tragedy, but a hundred is a statistic. Pitäisikö tästä nyt siis vetää johtopäätös, että tarvitsemme konkreettisemman vision? Maybe.

Mutta tässäpä oli mietteitäni tiimiakatemian johtavista ajatuksista. Voisinpa katsoa vuoden päästä, ajattelenko yhä näistä vastaavalla tavalla kuin nyt.

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti