The One Thing

Kirjoittaja: Vili Selenius

15 joulukuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Tartuin Kellerin kirjaan The One Thing, sillä löysin sen Forbesin listalta: ”11 marketing books every CMO should read” ja voi veljet, lista ei ollut väärässä. Kirja tarjosi todella mielenkiintoisia näkemyksiä ”addiktiosta” henkilökohtaiseen kehitykseen, joihin pystyin samaistumaan ja jonka piirteitä olen havainnut myös muissa tiimiläisissäni.

Henkilökohtaisen kehityksen prosessi menee jotakuinkin näin

  1. Tajuat olevasi huono jossakin
  2. Tajuat, että voit kehittyä siinä
  3. Haluat kehittyä kaikessa

Tämä prosessi on vahvasti läsnä akatemialla, sillä konkreettinen lähestymistapa yritystoimintaan on ainakin minulle itselleni avannut lukuisia uusia asioita, missä haluan kehittyä. Verkkosuunnittelu, brändäys, markkinointi, innovointi, hakukoneoptimointi, palvelukehitys, jne. ovat kaikki asioita mistä olen kiinnostunut akatemian aikana, tajunnut että voin kehittyä niissä ja kehittynytkin.

Keller kertoo mielenkiintoisen, joskin hiukan kärjistetyn esimerkin henkilökohtaisesta kehityksestä.

Päätät, että heräät aamulla ja meditoit tunnin. Sen jälkeen pakkaat urheiluvaatteet kassiin ja menet tekemään salitreenin vielä ennen työpäivää. Töiden jälkeen menet jalkapallotreeneihin ja siitä kotiin harjoittelemaan kitaran soittoa, sillä olet aina halunnut oppia soittamaan kitaraa. Tämän jälkeen on jo todella myöhä, mutta aiot vielä kaivaa läppärin esille ja työstää paria bisnesideaasi.

Tämä kaikki kuulostaa todella hyvältä ja elämä maistuu mansikoilta ja kermavaahdolta, mutta todellisuudessa tällaisella ylitekemisellä on kaksi todennäköistä lopputulemaa.

  1. Et pysty oikeasti tähän kaikkeen. (Todennäköinen skenaario) Vaikka sinulla olisi kuinka paljon tahdonvoimaa, tulet kuluttamaan sen loppuun. Tahdonvoima on kuin patteri, jonka varaus hupenee käytössä. Jos et anna sille aikaa latautua, todennäköisin lopputulema on uupumus ja kaikki sitä seuraavat oireet.
  2. Pystyt tähän kaikkeen, mutta olet kaikessa parhaimmillaan ihan ok. (epätodennäköinen skenaario) Et pysty antamaan 100% panosta kaikelle suunnittelemallesi tekemiselle, joten et myöskään pysty kehittymään täyteen potentiaaliisi. Haluat olla kaikkea, mutta lopputulos on, että olet vähän sitä sun tätä.

Yksi asia

 

Menestys ei ole sitä, että osaat kaikkea, mutta kohtalaisesti. Menestystä on, kun osaat yhden asian erinomaisesti.

Jos harjoittelet tavoitteellisesti meditaatiota, kehonrakkennusta, jalkapalloa, kitaransoittoa ja yritystoimintaa, sinulla on liian monta rautaa tulessa, etkä tule menestymään niistä missään. Dalai Lama, Arnold Schwarzenegger, Lionel Messi, Jimi Hendrix ja Steve Jobs, olkoon vaikka esimerkit edellä mainituille lajeille/aloille. Mikä heillä kaikilla on yhteistä? Heillä kaikilla on yksi asia, jossa he ovat erinomaisia. Lionel Messi tuskin treenien jälkeen kaivaa läppärin esille ja alkaa suunnittelemaan uutta älypuhelinmallistoa, tai Schwarzenegger tuskin harjoitteli tavoitteellisesti kitaran soittoa ollessaan kehonrakennuksen huipulla. Tästä siis kirjan nimi: ”The one thing” = Yksi asia.

 

Oman ”Yhden asian” löytäminen

 

Tiimiakatemian alkaessa moni tuskin tarkalleen tietää, minkälaista yritystoimintaa haluaa tehdä ja Tiimiakatemia onkin mainio paikka tulla etsimään tätä ”yhtä asiaa”. On helppo kuitenkin hukkua kaikkeen uuteen ja hienoon tekemiseen ja jäädä koukkuun henkilökohtaiseen kehitykseen, sillä akatemialla todellakin pystyy tekemään lähes mitä vaan. Akatemialla on mahdollista olla mukana useassakin projektissa samanaikaisesti, mutta jos sinulle on jo tekemisen kautta selkeytynyt mikä on sinun juttusi, minkä parissa haluat menestyä, tulee osata myös luopua ylimääräisestä tekemisestä.

Olen itse huomaamattani käynyt tämän kaaren läpi ja nyt olen pisteessä, missä olen onnistunut kitkemään ylimääräiset projektit ja pystyn antamaan täyden panokseni kahdelle projektille, joissa tavoitteeni viimeiselle akatemiavuodelle ovat korkeat.

Menestyäksesi siis jossain eli Kellerin määritelmän mukaan, ollaksesi erinomainen jossain, sinun tulee selvittää mikä on asia, jossa tahdot olla erinomainen ja menestyä ja heivata ”taitojen tasapaino” ulos ikkunasta.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti