The Leader Who Had No Title

Kirjoittaja: Anna-Sofia Jarva

15 toukokuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Kirja osui ja upposi. Sen tarinnallisuus ei aluksi tuntunut omalta jutulta, mutta kun pääsin punaiseen lankaan, alkoivat ajatukset rullaamaan. Kehitys keskustelussa heräsi kysymys, että haluanko johtaa ja haluanko olla esimerkiksi tiimiliideri jossain vaiheessa. Olen sisäistänyt sen nyt paremmin, että haluan johtaa ja olla hyvä johtaja. Olen vältellyt tavallaan ajatusta, koska olen ajattelut, ettei minussa ole ainesta johtajaksi. Mutta miten olla hyvä johtaja? Tarvitko aina titteliä vaikuttaakseen?

Olen tiedostanut heikkouksiani tiimissä ja sain niihin vahvistusta palautetreeneissä. Yksi kommentti minkä sain, jäi mieleen.” Olet mikrojohtaja”. En ollut ennen kuulut termiä ja aloin asiaa sitten itse tutkimaan ja pohdiskelemaan. Ehkä olen mikrojohtaja osaltaan ja se alkoi vituttamaan suoraan sanottuna. Tiedän, että pyrin tietoisesti ja välillä ei niin tietoisesti vaikuttamaan kaikkeen. Pidän langoista liikaa kiinni ja yritän ohjailla muita ihan huomaamattani. Toivon, etten ole syönyt liikaa tilaa muilta ja heidän tekemiseltään kevään aikana toiminnallani. Ennen kaikkea, etten ole syönyt tilaa liiderin toiminnasta ja tukenut hänen toimintaansa väärin. Aloin sitten miettimään kirjaa lukiessani, että miten johtaa ilman titteliä oikealla tavalla. Olen kontrollifriikki välillä joissain asioissa ja tiedostan sen hyvin. Siitä on päästävä eroon ainakin joissain määrin. Näen toisaalta myös, että jotkut tekemäni asiat ovat vaikuttaneet positiivisesti tiimin toimintaa. Liiallinen vaikuttaminen on pahasta ja haluaisin nähdä videon toiminnastani, jotta voisin pohtia näitä tarkemmin. Nyt olen pyrkinyt viime aikoina tietoisesti olemaan vaikuttamatta asioihin. Se on hankalaa, mutta kehityn siinä vähitellen. Haluaisin olla enemmän tiimiläisiä eteenpäin vievä voimavara ja antaa keinoja tekemiseen enkä syödä heidän tilaansa ja antaa ratkaisuja.

Kirja keskittyi siihen, ettei tarvitse titteliä ollakseen johtaja. Mietin omalla kohdallani, kuinka olla vaikuttamatta liikaa toisten tekemiseen, mutta olla johtaja ilman että on johtaja. Tuo lausekin kuulostaa jo niin hankalalta, että voisin jättää tämän vain tähän ja pudottaa mikin.  Haluan kehittää itseäni olemaan parempi tiimiläinen ja vaikuttamaan parhaimmalla tavalla koko tiimin kehitykseen. Alan jatkossa kirjaamaan asioita ylös mitä minulla tulee mieleen tilanteissa, joissa pyrin vaikuttamaan asioihin liikaa. Yksi asia, joka nousi tätä kirjoittaessani, oli meneillään olevasta projektista. Minun on ollut pakko koko ajan miettiä mitä vielä pitää tehdä ja miten tuo hoidetaan. Olen pommittanut kysymyksiä ja itse vastannut suurimpaan osaan itse. Projektissa on 6 muutakin henkilöä ja heillä on varmasti myös samoja mietteitä ja vastauksia. Miksi en vain odottaisi välillä, että vastaus tulee muualta.

Minulla on myös pakonomainen tarve olla vaikuttavassa asemassa ja näkyvillä. Ainoastaan jos olen epävarma osaamisestani niin en syöksy rinnettä ylös, koska en halua tippua yhtä nopeaa. Kirja laittoi miettimään, miksi haluan aina jonkun roolin. Enkö voi tyytyä niin sanotusti työjuhdan paikkaan mikä on yhtä arvokas kuin muut ilman nimikettä. Aluksi hoidin tiimissä talouspäällikön tehtäviä, mutta onneksi työnsin sen itseltäni pois heti alun jälkeen. Tällä hetkellä minulla ei ole ns virallista roolia tiimissä mikä on positiivista jo. Tämä ehkä osaltaan vaikuttaa, että pyrin mikrojohtamaan, jotta voin vaikuttaa. Eihän se niin mene. Kehitettävää on ja paljon. Sen voi todeta.

Kirjassa oli paljon hyviä ajatuksia, mutta eniten se laittoi miettimään omaa toimintaa. Yksi ajatus jäi mieleen kirjasta, jonka oikeasti voisi viedä omaan arkeen. ”The daily 5” eli joka päivä tekee viisi pientä ei vielä niin merkityksellistä tekoa kohti omaa päämäärää. Kun laskee paljon tekoja se tekee kuukaudessa tai vuodessa, niin voi kuvitella kuinka paljon lähempänä tavoitettaan on. Voisin miettiä joka aamu pieniä tavoitteita, joilla kehittää itseäni tietyssä asiassa. Mikään ei tapahdu sormia napauttaessa ja tämä oli jotenkin itselle hyvän kuuloinen tapa. Nyt voisin alkaa keskittymään edellä puimaani mikrojohtamisesta pääsemiseen sekä paremmaksi tiimiläiseksi tulemiseen.

”To be a great leader, first become a great person”

You May Also Like…

Dopamine nation

Luin Anne Lembken kirjoittaman kirjan ”Dopamine nation”. Anne Lembke on amerikkalainen psykiatri, joka on Stanford...

0 kommenttia

Lähetä kommentti