The Leader Who Had No Title

Kirjoittaja: Matias Alsio

5 toukokuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

The Leader Who Had No Title – Robin Sharma

 

 

 

Johtaminen ei vaadi titteliä. Jokaisen on otettava vastuu omasta elämästään. Voimme ottaa itseämme niskasta kiinni ja olla johtajia tai päättää olla ottamatta vastuuta. Jos ei ota vastuuta, on turha valittaa, jos asiat eivät toimi niinkuin tahdot. Muista, se on oma valinta. Ihan milloin vain, voi päättää muuttaa oman käytöksen johtajuuteen. Toki se vaatii työtä, mutta se on ainoa tapa saada asiat hallintaan. Kun elät jokaista päivää tekien parhaasi, voit mennä nukkumaan tyytyväisenä. Tiedät, että teit kaiken mitä pystyit. Voit olla stressaamatta.

 

Jos haluaa, että organisaatio kasvaa ja toimii laadukkaasti, tulee jokaisen johtaa. On tärkeää, että jokainen ymmärtää oman panoksensa arvon tiimin ja yrityksen kasvamisessa. Tällä hetkellä meidän tiimissä on muutamia johtajia, mutta se ei ole tarpeeksi. Jokaisen meidän pitäisi olla johtaja. Vaikka tiimissä jaettiinkin 4 johtajan titteliä, pitää muidenkin johtaa. Kaikki meistä voi johtaa, kaikkien meidän pitäisi johtaa. On sitten titteliä tai ei, jokaisen meistä tulisi tukea toisia, kannustaa ja tehdä loistavaa työtä. Tämä nostaisi tiimimme ihan seuraavalle tasolle. Kun työt alkavat, pitäisi jokaisen siirtää sivuun kaikki muu ja keskittyä näihin piirteisiin. Kun jokainen kannustaa toisiaan, pääsisimme yli epävarmuudesta toimimiseen ja saisimme paljon enemmän aikaan. Toisten tukeminen kun tulee esteitä, saisi pelon pois yrittämisestä. Tuntuu siltä, että virheitä ei ihan täysin hyväksytä. Tämä hankaloittaa riskien ottamista paljon. Tärkeimpänä olisi kuitenkin tehdä loistavaa työtä, jokaisen pitäisi yrittää parhaansa.

 

Haasteellisina hetkinä luodaan johtajat. Jos kaikki menee hyvin, ei kehity. Ikävinä aikoina joutuu astumaan oman mukavuus alueen ulkopuolelle, tällöin kehittyy henkilönä ja johtajana. Päivittäinen itsensä haastaminen kasvattaa mukavuusaluetta jatkuvasti, prosentinkin kehitys päivittäin on vuodessa 365% kehitystä. Tämä ei vaadi mitään. Olenkin itse koronan aikana olen joutunut astumaan ulos mukavuus alueeltani. Etätyön alettua, sain paljon aikaan. Se ei kuitenkaan ollut kestävää, huomasin yhtäkkiä, etten saa enään oikein mitää aikaan. Olin ihan liikaa mukavuus alueellani. En koskaan ole ollut sellainen ihminen kuka pystyy työskennellä kotoa käsin, olen aina tarvinnut jonkin fyysisen paikan minne mennä. Nyt kotona ollessa, olen joutunut haastamaan itseäni aika paljon. Pari viikkoa sitten päätin, että nyt asialle pitää tehdä jotain. Aloinkin pitämään perus asioista huolta, sillä tilanteeseen turhautuminen oli laiskistanut minut ihan täysin. Kun perusasiat olivat hallussa, aloinkin keskittymään oleelliseen, itsensä haastamiseen. Päätin alkaa urheilemaan taas pitkästä aikaa, olenkin jo 60km ehtinyt rullaluistella. Sain taas mielenkiinnon lukea kirjoja. Ja päätin että kun teen töitä, teen ne kunnolla. Nyt olenkin työnkannalta kasvattanut mukavuusaluettani. Tällä hetkellä kidutan itseäni nettisivuja tehdessä, tätä en olisi ikinä uskonut tekeväni koska tiedän kuinka epämukavaa se on. Päätin kuitenkin opetella uuden rahanarvoisen taidon itselleni. Olen myös kehitellyt itselleni suunnitelmia kesälle. Päätin jo alkuvuodesta, että haastan itseäni kokokesän ja työllistän itseni projektien kautta. En siis mene palkkatöihin. Valinnoillani näytän esimerkkiä tiimiläisilleni, miten voisi toimia.

Mennäänpä itseni  ulkopuolelle, olen koittanut olla muita ihmisiä kohtaan mahdollisimman auttavainen. Olen koittanut jo pitkään olla se henkilö, joka auttaa muita. Tässä olen onnistunut hyvin. Aloitin näyttämään hyvää eismerkkiä heti akatemian alettua. Kun siirryimme Tiimiakatemialle, aloin kahvittelemaan jokaisen tiimiläiseni kanssa kahdenkesken. Tässä tutustuin hyvin heihin ihmisinä. Jokainen näytti uusia puolia itsestään, tämä oli todella tehokasta. Ehkä helpoin tapa lähentyä toista ihmistä, on pyytää hänet kahville ja kuunnella vain, kun hän kertoo itsestään ja omista mielenkiinnon kohteista. Alusta lähtien olen panostanut auttamaan muita, nyt huomaan toimineeni oikein, sillä tiimiläiseni usein soittavat minulle ja kysyvät apua. Tämä lämmittää sydäntä, sillä haluan perustaa tulevaisuuteni muiden auttamisen ympärille. Vaikka olenkin matkan alussa, olen jo huomannut edistystä. Olen näytätnyt esimerkilläni miten toimia tiimissä, miten pitää yllä hyviä ihmissuhteita toisten tiimiläisten kanssa. Vielä täytyy panostaa kannustamiseen lisää, koen että se olisi itselleni seuraava askel. Kannustamalla muita, saisin heidän sisäisen potentiaalin pinnalle, mikäs sen parempaa kuin koittaa auttaa sytyttämään liekki kaikkien tiimiläisten sisälle. Mitä se oikein tekisi tiimille? Varmasti pelkkää hyvää.

Mitä vien kirjasta käytäntöön?

Kirja muistutti muutamista asioista, ensimmäisenä ja suurimpana mieleen jäi se, että johtaminen ei ole valmiin ratkaisun antamista, vaan toisen auttamista ratkaisuun pääsyyn. Monesti olen huomannut sanovani miten asia pitää tehdä, mutta kaikista kasvattavin tapa auttaa on saada toinen itse oivaltamaan miksi asia on näin.

Toinen asia on se, että ensimmäinen ihminen ketä pitää johtaa on omaitsensä. Niin kauan kun ei pysty johtamaan itseään, ei voi johtaa muitakaan. Johtaminen on esimerkin näyttämistä ja kunnioituksen luomista. Näitä ei voi luoda jos ei pysty johtaa itseään. Nämä ovat pieniä asioita arkisessa elämässä. Minkä pienen asian vaihtamalla omassa arjessani, saisin suurimman positiivisen hyödyn omaan elämääni? Jatkuvasti pohtimalla omaa arkea löytää nämä tärkeät asiat joita tehdä. Itsellä esimerkkinä toimii ruokavalion muutos ja jatkuva itsensä haastaminen.

“You can’t make someone feel good about themselves until you feel good about
yourself.”
― Robin S. Sharma

Keskimäärin ihmisen elämässä on 916 kuukautta, tämä auttaa muistuttamaan itseäni ottamaan enemmän irti jokaisesta päivästä. Voin tehdä sen huomennakin mutta miksi tekisin sen huomenna, kun sen voi tehdä tänää? Olen koittanut saada jokaisesta päivästäni kaiken irti. Olen tilanteessa, jossa nautin arjestani enemmän kuin viikonlopuistani. Silti vielä on matkaa, nyt kun nauttii jokaisesta päivästä, pitää päivät vielä optimoida viemään mahdollisimman nopeasti kohti omia tavoitteita. Se onkin seuraavaksi työnalla.

 

 

 

 

Matias Alsio

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti