Tekoäly – matkaopas johtajalle

Kirjoittaja: Ilona Valo

7 joulukuun, 2023

Lähdeteos: Tekoäly - matkaopas johtajalle

Lähdeteoksen kirjoittaja: Antti Merilehto

Teoriapisteet: 0

Tekoäly: matkaopas johtajalle 

Päätin lukea kirjan tekoälystä, sillä aihe on itselleni vielä aika vieras. Koen kuitenkin tekoälyn olevan keskeisessä osassa nykypäivää ja tulevaisuutta. Kirjan nimestä huolimatta kirja toimi hyvin myös opiskelijalle. Kirjassa ei mielestäni edes ollut sinänsä suoraan kerrottu kuinka hyödyntää tekoälyä liiketoiminnassa. Paljon uusia käsitteitä se kuitenkin avasi. Kirja on julkaistu 2018, joten paljon on tullut lisää tässä viidessä vuodessa. Tekoäly on alati kasvava käsite. Kirjan kirjoittaja Antti Merilehto on tekoälyn ammattilainen ja itseasiassa kysyimme häntä puhumaan Spotlightiin. Hän olisi tullut ellei päivä olisi ollut jo buukattuna. Olen katsonut jotain Merilehdon tekemiä videoita ja ne ovat olleet erittäin mielenkiintoisia. Ehkäpä siinä seuraava asiakastapaaminen?

Mitä on tekoäly? Kun ajatellaan tekoälyä, on se aiheena laaja ja siihen liittyy monenlaisia käsitteitä. Kirjaan seuraavaksi ylös niistä keskeisimmät. 

Algoritmi: Algoritmi on kuvaus tai ohje, miten tehtävä suoritetaan. Eli se, mistä kone saa datansa.  

Tekoäly: Koneen suorittamaa toimintaa. Tekoälyä on sekä heikkoa että vahvaa. Heikko tekoäly pystyy ratkaisemaan ongelmia tai tehtäviä joihin se on opetettu. Kaikki tekoäly on heikkoa tekoälyä. Vahva tekoäly vastaisi ihmisälykkyyttä ja ihmisen tietoisuutta. Eli vahvaa tekoälyä ei ole vielä pystytty kehittämään, vaikka yritys on ollut kovaa. 

Neuroverkko: Koostuu joukosta neuroneita, jotka ovat kytketty toisiinsa. Neuronien välillä tapahtuu kommunikaatiota. Samanlailla kuin ihmisen hermosoluissa. 

Koneoppiminen: Kone oppii itsenäisesti ilman määriteltyä toimintaohjetta. Suurin osa tekoälyn sovelluksista on koneoppimista. 

Syvöoppiminen: Syvien neuroverkkojen optimointia, jotta saadaan ratkaistua haastavia ongelmia.  

Käväisin syksyllä Heigan tekoäly treeneissä. Oli mielenkiintoista kuulla tekoälystä erilaisia näkökulmia sekä saada uusia hyödyllisiä työkaluja. Tässä niistä muutama. 

Chatgbt:n kaltainen sivusto: https://bard.google.com/ 

Muuntaa puheen tekstiksi: https://speechtext.ai/ 

Tekoälyalustat koottu yhteen paikkaan: https://aitoolsdirectory.com/ 

Logon tekijä työkalu: https://looka.com/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAsburBhCIARIsAExmsu5wLKfgeXZi8XvPyRSyjgaT27u01x0Ke8z6MQnlkoSmPWea2eDck18aAhyWEALw_wcB 

Heigan treeneissä mainitsinkin, että tekoäly on itselleni vieras käsite. Olen kuitenkin avoinmielinen oppimaan lisää aiheesta Treeneissä saimme myös tehtävän luoda jonkin uuden liiketoimintasuunnitelman pelkästään tekoälyn avulla. Ryhmäni kanssa loimme kansainvälisen keittokirjan. Kerkesimme tekoälyn avulla rustailemaan neljä erilaista reseptiä ja teko-ohjetta kuvineen vain 40 minuutissa. Tämän jälkeen pohdimme mitä kaikkea tekoälyn avulla pystyisi tekemään viikossa saatika kuukaudessa. Siinä ajassa kerkeisi tekemään kokonaisen keittokirjan. 

Olisin tältä lukemaltani kirjalta kaivannut enemmän suoraa viittausta kuinka tekoälyä voisi hyödyntää liiketoiminnassa. Sikäli kirjan nimi on vähän häämävä. Kirja kuitenkin painotti tekoälyn tärkeyttä työelämässä. Sillä se mihin normaalisti tarvittaisi 80 000 ihmisen työpanos voi tekoäly suorittaa sen minuuteissa yksin esim. datan keruu. 

Jos tänäpäivänä haluaa menestyä omassa yrityksessään on suotavaa osata käyttää ja hyödyntää. Tai sitten palkata joku joka osaa. Kaikki suuret yritykset hyödyntävät jo ja ovat hyödyntäneet jo jonkin aikaa.  

Emme Fleimin kanssa tähän asti ole tiiminä hyödyntäneet tekoälyä kovinkaan paljoa. Toisaalta on ollut hieno nähä kuinka olemme ratkaiseet useita ongelmia ilman tekoälyä. Esimerkiksi valonkaupungin moctail&burger projektissa loimme hinnoittelun itse. Sillä perusteella mitä itse koimme sopivaksi. Mielestäni hinnoittelumme oli oikein passeli. Muutimme niitä toki vielä ihan viime hetkellä, mutta sitähän ei asiakas koskaan saa tietää.  

Tästä edespäin aion kuitenkin pitää tekoälyn mielessäni enemmän kuin ennen. Ajatella laatikon ulkopuolelta, aina ei tarvitse innovoida omilla aivoilla. Tai tehdä jotain pientä yksityiskohtaa itse. Voi katsoa osaisiko tekoäly hoitaa homman. Kaikki muutkin käyttävät sitä, joten en halua tulla jälkijunassa.  

You May Also Like…

Sinisen meren strategia

Valitsin tämän kirjan reflektoitavaksi seuraavana, sillä se on ollut paljon keskusteluissa Tiimiakatemialla. Sinisen...

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti