Tee itsestäsi mestariajattelija

Kirjoittaja: Mikhail Zaitsev

27 toukokuun, 2022

Lähdeteos: Tee itsestäsi mestariajattelija

Lähdeteoksen kirjoittaja: Järvilehto Lauri

Teoriapisteet: 0

Ensimmäinen kuuntelemani kirja
Luin kirjan nimeltä Tee itsestäsi mestariajattelija, jonka kirjoitti Lauri Järvilehto. Itse asiassa vähän huijasin, sillä tämä on ensimmäinen kirja, jonka päätin kuunnella lukemisen sijaan. Päätöstä perustelin sillä, että kuunteleminen on varmaan nopeampaa kuin lukeminen ja aikaa lukea oli todella vähän.
Noh, mielipiteenä kuuntelemisesta on se, että tämä kirja ei ollut hyvä vaihtoehto ensimmäiseksi kuuntelukirjaksi. Tässä kirjassa oli niin paljon tietoa, mistä suurin osa oli vaikeaa ja uutta. Aivojen toiminnasta ja muutenkin ihmisten biologiasta tiedon sisäistäminen lennosta ei ole helpoin tehtävä. Jotakin jäi päähän, jotakin kirjoitin jopa ylös. Muistiinpanoja kuunnellessa tulee paljon vähemmän. 25 sivua muistiinpanoja tuli edellisestä luetusta kirjasta ja tästä vain viisi. Mutta siirrytään kuitenkin siihen mitä kirjasta opin.

Kirjan opit
Aivot eivät tiedä sanaa ”ei”. Tämä on itse asiassa syy miksi lapset käyttäytyvät juuri siten, miten heiltä kielletään. Joten mielummin kerro miten asia pitää tehdä. Voi myös muuttaa ”en saa syödä makeeta” vaihtaa ”syö vähemmän makeeta”.

Skriptaus ja skeema

Aivojen toiminta jakautuu kahteen osaan. Skriptit, eli tietty ajatus, joka ei lopu ennen kuin se on tehty. On vaikeaa pysähtyä yhtäkkiä ja jäädä seisomaan, kun on lähtenyt kävelylle. Sama pätee siihen, että on vaikeaa päästä jostakin ajatuksesta pois, siihen asti kunnes se on hoidettu.

Skeema on taas oikean maailman olettamus aivoissasi. Kun näet kissan, skeema alkaa yhdistää yksityiskohtia, jotta voitaisiin varmistua, että kyseessä on oikeesti kissa.
Esim. Kun olet veneilemässä ja näet horisontissa jotain valkosta, oletat että se on purjelaiva. Kun taas olet ottamassa takapihalla aurinkoa, ja näet aidan takana valkoisen kankaan, olettamukset ovat aivan erit.

Kannattaa leimata vitutukset

Jos olet väsynyt ja teet jotakin väärin. Yhdistä nämä asiat yhteen. Kerro itsellesi että olen nyt väsynyt ja tämän takia tämä asia meni pieleen.
Kirjassa myös puhuttiin siitä, että kannattaa puhua tunteet. Käymällä läpi omia tunteita voi oppia tuntemaan ne paremmin

Tik Tak

Kirjoita oikealle puolelle ongelma ja vasemmalle puolelle ratkaisut siihen. Kirjassa olis esimerkki ”pärjäävätkö lapset yksin pihalla” ongelma. Ratkaisuja ovat ajatukset niin kuin, ”He ovat jo olleet ennenkin ja pärjänneet hyvin joten he pärjää tälläkin kertaa”. ”Pihalla on turvallista olla, koska alue on rauhallinen”.

Onnekkuus
”En ole epäonnistunut, olen onnistuneesti eliminoinut kaikki toimimattomat keinot valmistaa hehkulamppu” Thomas Edison.
Jotkut ihmiset onnistuu kaikessa ja toiset ei ymmärrä miten he siinä onnistuvat. Ratkaisu siihen ei ole sun mutkikkaampi kuin että he osaavat käyttää tilaisuuksia. Jos sinut kutsutaan syömään jollakin tuntemattomalla porukalla kalliiseen ravintolaan, voit miettiä että mää pääsen syömään halvemmallakin muualla, mutta menetät mahdollisuuden tutustua siihen porukkaan. Kuka tietää mitä siitä olisi voinut tulla.
Kirjassa kerrottiin haastatteluista, jossa tulee ilmi että 75% haastatteluista katuivat asioita, mitä eivät ole tehneet ja 25% niitä mitä ovat tehneet ja epäonnistuneet. Ja ei tähän mitään haastattelua tarvii. Onhan sen varmasti kokenut jokainen jossain kohtaa elämässä. Jos tekee jotain epäonnistuu, sen unohtaa nopeasti. Mutta vaikeampaa unohtaa menetettyjä mahdollisuuksia.

Kirjassa oli myös esimerkki siitä kuinka ihmiset jotka näkevät kaiken onnena, ovat onnekkaita ja jotka näkevät negatiivisena sellaisia myös ovat.
Jostain olen kuullut että elämä on 5% tapahtumia ja 95% sitä, miten niihin reagoi.

Muisti
Viimeisenä aiheena on muisti. Kirjassa puhuttiin todella paljon siitä, miten muistimme on huono. Se on rajallinen, se voi muistaa asiat väärin. Kun laitat jonkin asian muistiin ja muistelet sitä 5 vuoden päästä, se voi olla epätarkka. Verrattuna siihen, että kun kirjoitat jotakin muistioon, se säilyy siellä täysin samana vaikka 10 vuoden päästä.

Tämän lisäksi kirjoittamalla muistiinpanoja, asia ei jää häiritsemään aivojasi. Jos sinun pitää viedä aamulla kirjekuori postiin, älä laita sitä muistiin ja sitten mieti sitä koko ilta ja yö, mikä häiritsee unia, vaan laita se oven eteen, jotta varmasti tietäisit ettet unohda sitä.

Kalenteri merkinnät, ideoiden ja tehtävien ylöskirjaaminen siis edesauttaa käyttää aivoja vaan siihen, mikä on oleellista.

You May Also Like…

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti