Tee itsestäsi mestariajattelija

Kirjoittaja: Atte Saari

6 toukokuun, 2022

Lähdeteos: Tee itsestäsi mestariajattelija

Lähdeteoksen kirjoittaja: Järvilehto, Laur

Teoriapisteet: 2

Monien hyvien kirjojen vaihtoehdoista jokin oli lopulta valittava, joten päädyin osittain lukemaan sekä kuuntelemaan kirjan Tee itsestäsi mestariajattelija, joka kertoi ihmisten ajatusten perusteista ja itse lukiessa usein harhailin ja yritin kartoittaa omaa kykyäni ymmärtää omaa mieltäni, sen ajatuksia ja muiden ajatuksia.

Kirjassa kerrottiin erilaisista teemoista ihmisten ajatuksiin liittyen kuten riippuvuuksista, haitallisista ajatusmalleista, omasta muistipalatsista ja sen rakentamisesta, tietoluvan hallinta, flow tilan synnyttäminen ja ylläpito, ajatteluhallinta, ihanteellisten ajatusten hallinta sekä ajattelua tiimissä. Tässä reflektiossa kuitenkin keskitytään enemmän omaan ajatteluun ja sen käyttämiseen arjessa. 

Kun puhutaan usein tiedosta oman pään sisällä ensimmäisenä, tulee mieleen, miten hyödynnän sitä ja kuinka tietoista on opittujen tietojen käyttö? Jatkuvasti arjessa ja työelämässä hyödynnän tapoja ja oppeja, joita olen oppinut muilta ihmisiltä. Vaikka en täysin suurimmista osista opeista ja tavoista muista keneltä ne on tullut, tiedän kuitenkin sen oppineeltani muualta ja tätä tapahtuu jatkuvasti. Kirjaa lukiessa teen sen suurimmalta osalta ajatuksella mutta pyrin lukemaan ja sisäistämään tiedon aina vertaamalla sitä itseeni. Esimerkiksi jos kirjassa kerrotaan omaan korvaan järkevämpi tapa, alan itse hyödyntämään sitä heti omassa toiminnassa ja siitä jää tapa. Kun aikaa kuluu se mistä tapa mistä opit ovat tulleet unohtuu.

Oma luottamus oman alitajunnan tietoiseen hyödyntämiseen on osittain kääntynyt Tiimiakatemialla minua vastaan. Kun käyn tapaamisissa kontaktieni kanssa tai potentiaalisten- yhteistyökumppaneiden tai asiakkaiden osa niistä minulle merkittävien henkilöiden kanssa, joilta opin jatkuvasti ja tietyn tavoin ihailen. Opit, joita heiltä saa jäävät omaan pääkoppaan mutta suurimpana ongelmana on, kun tieto täytyisi kuoria omasta pääkopasta motorolaan, jotta opit voisi jakaa muille. Olen aina luottanut siihen, että opit ja kopit jaetaan tekemisellä ja uskon sen näkyvän muille omassa tekemisessä ajan myötä tai oikean tilanteen tullen. Kuitenkin olen yrittänyt oppia kirjoittamaan opittuja asioita paperille, mutta kömpelön suomen kieleni ja ajatusten sanoiksi kirjoittaminen vaikeuttaa sitä suuresti. 

Ajattelumalli, jonka pohjalta toimin tässä osa-alueessa voi jakaa mielipiteitä onko tehokkaampaa lukea oppi itse vai nähdä kun joku muu, joka on sisäistänyt opin hyödyntää sitä itse omassa arjessaan. Jos opin lukee kirjoitetusta tekstistä ja useampi ihminen lukee sen jokainen yksilö sisäistää sen eri tavoin ja vievät sen käytäntöön eri voimakkuuksilla, joku voi viedä sen sanasta sanaan, joku voi osittain ja toinen taas jättää kokonaan. Tiedostan tämän tavan mahdolliset haitat, mutta se on niin syvälle hitsautunut pääkoppaani, että en koe tarvetta muuttaa sitä, mutta pyrin kehittämään tapaani, jotta saisin oksennettua tietoa välillä uloskin, vähintään pakollisesti motoroliin.

Kirjaa lukiessa useasti lähti ajatukset laukalle ja rehellisesti kirjasta ei älyttömästi jäänyt mieleen, mutta se laukaisi useita itseäni kehittäviä ajatuksia joista yhden kirjoitin tähän.

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti